Havainnekuva Kouran asuntoalueesta
Havainnekuva Kouran asuntoalueesta

Oman kodin rakentaminen alkaa tontin valinnalla. Voit tutustua vapaana oleviin tontteihimme sähköisessä tonttien esittely- ja hakupalvelussa.

Tontin valitseminen

Tontin valinta on yksi tärkeimpiä päätöksiä talon rakentamisessa. On tärkeää valita tontti, jolle saat rakentaa mieleisesi talon. Suositeltavaa onkin, että ensin valitaan tontti ja vasta sen jälkeen aletaan suunnitella taloa.

Hinnan ja sijainnin lisäksi tontin valinnassa tulee ottaa huomioon asuntoaluetta ja kyseistä korttelia koskevat kaavamääräykset. Asemakaavamääräyksistä selviää minkälaisen talon tontille voi rakentaa. Kaavamääräyksissä määritellään mm. kerrosmäärä, rakennusoikeus ja rakennusten sijoittuminen tontilla. Lisäksi asemakaavamääräyksissä saattaa olla esimerkiksi julkisivumateriaalia, ulkoväritystä, kattomuotoa ja kattokaltevuutta koskevia määräyksiä. Joillakin asuntoalueilla on lisäksi erillinen rakennustapaohje, jolla täydennetään ja selvennetään kaavamääräyksiä.

Muita huomioitavia asioita tontin valinnassa ja taloa suunnitellessa ovat mm. ilmansuunnat, ympäristö, maaston muodot sekä tontin muoto. Tontti voi olla sen muotoinen, että sille kannattaa ehdottomasti rakentaa joko yhteen tai useampaan kerrokseen.

Kaavamääräyksiin, kaavaselostuksiin sekä mahdollisiin rakennustapaohjeisiin pääset tutustumaan kaupunkisuunnittelun ja kaavoituksen sivuilla sekä tällä sivulla olevien linkkien kautta.

Tontteihin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa myös paikan päällä maastossa. Voit hyödyntää sähköistä tonttipalvelua myös maastossa liikkuessasi. Avaa karttapalvelu älypuhelimella tai tabletilla ja salli paikannus/sijainnin käyttö laitteesi asetuksissa. Tällä toiminnolla näet sijaintisi kartalla ja samalla näet miltä tontit näyttävät maastosta käsin.

Huom! Muistathan kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta liikkuessasi työmaa-alueella, ettet vaaranna omaa tai muidenkaan turvallisuutta.

Hakemuksen täyttäminen

Tontteja haetaan sähköisessä tonttipalvelussa.

Osalla tonteistamme on maininta ensirakentajaehdosta. Tällä tarkoitamme sitä, että voit varata kyseisen tontin, mikäli sinä tai samassa taloudessa asuva toinen henkilö ei ole aiemmin ostanut tai vuokrannut tonttia Seinäjoen kaupungilta (tai liitoskunnilta) oman kodin rakentamiseen. Ensirakentajaehdon voimassaolosta päättää kaupunginhallitus.

Aloita hakemuksen täyttäminen valitsemalla ”Hae tonttia”. Täyttäessäsi hakemusta tietokoneella voit valita hakemukselle useamman tontin. Kun jatkat tonttien valinnan jälkeen hakemuksen täyttöä, muista numeroida tontit siten, että kiinnostavin tontti on numero 1. Puhelimella voit hakea vain yhtä tonttia.

Hakulomakkeelle tulee lisätä hakijoiksi ne henkilöt, joiden nimiin kauppakirja tai vuokrasopimus tullaan myöhemmin tekemään. Omistusosuuden kokonaismäärä on 100 %, joka yleensä jaetaan hakijoiden kesken 50/50. Osuudet voidaan jakaa toisin esim. tilanteessa, jos ensiasunnon ostajan varainsiirtoveron vapautuksen käyttäminen halutaan säästää myöhempään. Tarkempia tietoja varainsiirtoverosta saa verohallinnolta.

Saat tiedot hakemuksesi käsittelyvaiheista eTontti-palvelusta sähköpostiisi. Virallinen varauspäätös lähetetään erikseen sähköpostitse ja lasku tontin varausmaksusta myöhemmin postitse.

Varausaika ja varausmaksut

Voit valita hakemusta täyttäessäsi, haluatko varata tontin maaliskuun, kesäkuun, syyskuun vai joulukuun loppuun saakka. Tällä tarkoitetaan aina seuraavaa kyseistä ajankohtaa. Tontti voi olla varauksessa yhteensä noin vuoden verran. Voit tehdä varauksen heti koko vuodeksi tai muutamaksi kuukaudeksi kerrallaan ja jatkaa varausta kunnes vuoden varausaika on täyttynyt.

Varausmaksu on 100 € / kk ja se laskutetaan kertalaskulla hakemukselle merkittyyn varauksen päättymispäivään saakka. Varauspäätöksistä (myös jatkopäätöksistä) laskutetaan lisäksi päätösmaksu 50 €. Varausmaksut hyvitetään tontin kauppahinnasta tai vuokrasta, mutta niitä ei palauteta, mikäli tonttivarauksesta luopuu. Päätösmaksua ei hyvitetä.

Varausaika on tarkoitettu rakentamisen suunnitteluun sekä rakentamisen edellyttämien asioiden kuten rahoituksen järjestämiseen. Voit laittaa rakennusluvan vireille jo varausaikana. Luvan käsittely vie nelisen viikkoa. Sinun tulee kuitenkin ostaa tai vuokrata tontti ennen kuin rakennuslupaa voidaan myöntää.

Sähköinen tonttien esittely- ja hakupalvelu

Tonttivarauksesta luopuminen

Mikäli haluat luopua tonttivarauksestasi, tulee siitä ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen tontit@seinajoki.fi. Maksetut varausmaksut jäävät kaupungille, mikäli tonttia ei lunasteta.