Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon yksikön toiminta-alueeseen kuuluvat seuraavat kunnat: Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Isokyrö, Kauhava, Kuortane, Lappajärvi, Lapua, Seinäjoki, Soini, Vimpeli ja Ähtäri.

Ympäristöterveydenhuollon tavoitteena on ylläpitää ja edistää väestön terveyttä sekä ennaltaehkäistä, vähentää ja poistaa sellaisia tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa tai haittaa ihmisten terveydelle ja elinympäristölle.

Ympäristöterveydenhuollon vastuualueelle kuuluvat yleinen terveysvalvonta, eläinlääkintähuolto ja eläinsuojelu. Yleinen terveysvalvonta käsittää elintarvike-, terveydensuojelu- ja tupakkavalvonnan.

Ajankohtaista

Lintuinfluenssaa Seinäjoella ja Evijärvellä

Seinäjoen Kyrkösjärven länsirannalta ja Evijärven Särkikylästä kuolleena löydetyistä naurulokeista on todettu lintuinfluenssaa. Lintuinfluenssa on tyyppiä H5N1. Viruksen patogeenisuutta selvitetään vielä. Lappajärveltä kuolleena löydettyjä lintuja on myös lähetetty laboratoriotutkimuksiin.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista voi ilmoittaa virka-aikana Kurikan ja Ilmajoen alueella alueen kunnaneläinlääkäreille, Suupohjan alueella valvontaeläinlääkärille ja Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon alueella ympäristöterveysjohtajalle. Virka-ajan ulkopuolella asiasta voi ilmoittaa päivystävälle kunnaneläinlääkärille. Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua. Yksittäisistä kuolleista lokeista ei tarvitse ilmoitusta tarvitse tehdä.

Suojaa siipikarja tartunnalta

Lintuinfluenssa tarttuu kaikkiin lintuihin. Tässä tilanteessa on erityisen tärkeää suojata kaikki siipikarja tartunnalta. Luonnonvaraisten lintujen kontaktit siipikarjaa tulee estää. Ulkona pidettävien kanojen aitaukset suositellaan katettavaksi, jotta lintuinfluenssa tarttuminen munintakanoihin estetään. Siipikarjan pitäjien tulee ilmoittaa kunnaneläinlääkärille, mikäli linnuissa havaitaan influenssan oireita eli sierainvuotoa, yskää, apatiaa, syömättömyyttä sekä kohonnutta kuolleisuutta.

Lintuinfluenssa saattaa tarttua ihmisiin, jotka hoitavat tai käsittelevät lintuinfluenssaan sairastuneita tai kuolleita eläimiä. Yksittäiset kuolleet linnut voi haudata itse. Tällöin tulee suojautua tartunnalta käyttämällä FFP3-luokan hengityssuojainta ja kertakäyttökäsineitä lintuja käsitellessä. Erityisesti tulee huolehtia, että lapset ja lemmikkieläimet eivät pääse käsiksi kuolleisiin lintuihin.

Lintujen joukkosairastumisista ja –kuolemista Etelä-Pohjanmaalla voi ilmoittaa:

Kurikan ja Ilmajoen alue: alueen kunnaneläinlääkärit
Suupohjan alue: valvontaeläinlääkäri Slawomir Jaworski p. 040 630 0072
Muu Etelä-Pohjanmaa: ympäristöterveysjohtaja Virpi Ala-Risku p. 050 4714900

Muutoksia kesäajan eläinlääkäripäivystykseen

1.6.2023

Ajankohtaista eläinlääkintähuollossa

Peräseinäjoen toimipisteessä ei ole 28.2.2023 alkaen eläinlääkäriä. Toistaiseksi Peräseinäjoen eläinten terveyden- ja sairaudenhoidosta arkiaikaan vastaa Alavuden toimipisteen kaupungineläinlääkärit, ajanvaraus arkisin klo 8-9 p. 06 511 3209. Päivystysjärjestelyt säilyvät ennallaan. Pahoittelemme tilanteesta aiheutuvaa haittaa.

Lisätiedot: Johtava kaupungineläinlääkäri Anna Sarvela, p. 0444700234
22.2.2023

Sote-uudistus ei vaikuta ympäristöterveydenhuollon palveluihin

Ympäristöterveydenhuollon palvelut eivät siirry Sote-uudistuksen myötä Hyvinvointialueen tehtäväksi 1.1.2023, vaan palvelut säilyvät Seinäjoen kaupungilla.

Eläinlääkäripäivystyksessä muutoksia 1.9. alkaen Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollossa

Jatkossa jokaisella päivystysalueella päivystävä kaupungineläinlääkäri vastaa alueen kiireellisten sairastapausten hoitamisesta arkisin klo 10 eteenpäin.  Päivystävän eläinlääkärin tavoittaa alueen päivystysnumerosta. Jatkossakin ajanvaraus oman kotikunnan kaupungineläinlääkärille tapahtuu soittamalla puhelinajalla klo 8-9 eläinlääkärin numeroon. Kiireelliset potilastapaukset ohjataan tarvittaessa päivystävälle eläinlääkärille klo 10 eteenpäin. Päivystysalueet sekä pyhien ja viikonloppujen päivystysjärjestelyt säilyvät ennallaan.

Eläinlääkäreiden resurssivajeen takia syksynkin aikana päivystykset ovat osittain suuremmalla alueella. Eläinlääkäriresurssien niukkuus voi näkyä myös ruuhkautumisena osassa toimipisteitä. Pahoittelemme tilanteesta aiheutuvaa haittaa!

Ympäristöterveydenhuollon vuosittainen perusmaksu

Ympäristöterveydenhuollon valvonnan perusmaksu otetaan käyttöön valtakunnallisesti vuoden 2022 alusta lähtien. Tämä tarkoittaa sitä, että elintarvikelain (297/2021) ja Terveydensuojelulain (763/1994) mukaisilta toimijoilta aletaan periä vuosittaista 150 € suuruista perusmaksua. Maksu peritään suunnitelmallisen valvonnan piiriin kuuluvilta kohteilta muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Lisätietoa elintarvikevalvonnan ja terveydensuojeluvalvonnan sivuilta.