Ajankohtaista elintarvikevalvonnassa
Seinäjoen alueen elintarvikevalvonta julkaisee kahdesti vuodessa uutiskirjeen elintarvikealan toimijoille työn tueksi. Uutiskirje sisältää ajankohtaisia asioita ja yleistä ohjausta. Kirje toimii muiden tiedotuskanavien rinnalla. Julkaistut uutiskirjeet ovat löydettävissä tältä sivulta.
Ajankohtaiset
Valtaosa tilamyymälöiden toimijoista on hoitanut omavalvonnan vaatimuksia esimerkillisesti. Kuljetusten ja kylmälaitteiden
lämpötilat olivat kunnossa sekä haastattelujen että kirjanpitojen perusteella. Myöskään tarkastuksella mitatuissa lämpötiloissa ei havaittu huomautettavaa.
Tarkastetut lihaerät olivat jäljitettävissä asiakirjojen ja merkintöjen avulla.
Tyypillisimmät puutteet löytyivät pakkausmerkinnöistä. Puutteet eivät kuitenkaan olleet sellaisia, että ne johtaisivat kuluttajaa harhaan tai antaisivat tuotteesta väärää tietoa.
Tilamyymälöille annettiin ohjeistusta ja neuvoja korjauksien tekemiseen.
Ajankohtaiset tiedot takaisinvedettävistä tuotteista
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/takaisinvedot/
Oiva-raportti tuo elintarvikealan yritysten valvontatulokset julkiseen tietoon.
Elintarvikevalvonnan tuloksia arvioidaan neljällä hymynaamalla: oivallinen, hyvä, korjattavaa ja huono.
Uudistuneita raportteja ilmestyy katukuvaan sitä mukaan, kun elintarviketarkastajat tekevät
tarkastuksia
Kaikki Suomen Oiva-raportit julkaistaan myös Oivahymy-sivustolla:
https://www.oivahymy.fi/yrityshaku
Suurin osa elintarvikevalvonnan tuloksista on hyviä.
Tarkastusmäärissä on kasvua edellisvuoteen verrattuna. Uusintatarkastuksia vaativia kohteita on neljäsosassa.
Puutteita on havaittu eniten lämpötilojen seurannassa, omavalvontakirjauksissa ja asiakirjoissa.
Toimijoita kehotetaan kiinnittämään erityistä huomiota elintarviketurvallisuuteen ja omavalvonnan asianmukaiseen toteuttamiseen. Näin varmistetaan, että elintarvikkeiden turvallisuus ja lainsäädännön vaatimukset täyttyvät.
Uutiskirjeet
Aiheina tässä kirjeessä:
- Toimijan tiedonhankintavelvollisuus
- Tupakkalain muutos
- Lämpötilahallinta elintarvikehuoneistossa
- Vinkit jouluiseen keittiöön
- Terveenä töissä
- Terveydentilan selvitykset ja hygieniapassit
Kevään kirjeessä käsitellään elintarviketurvallisuuden yhtä kulmakiveä – käsihygieniaa.
Syksyn 2024 uutiskirjeessä käsitelty elintarvikkeista tehtäviä lämpötilamittauksia ja vaadittuja kirjauksia. Mukana myös ohjevideoita lämpötilojen mittaamiseen sekä tulostettavia lomakemalleja kirjanpitoa varten.
