Vuoden 2025 ympäristöpalkinto myönnettiin päiväkoti Satulinnalle

Palkinnonjakotilaisuus pidettiin Halkosaaressa Satulinnan päiväkodin tiloissa. Palkinnon jakoi lupa-asiainlautakunnan puheenjohtaja Heikki Niemi ja päiväkodinjohtaja Marika Horila joukkoineen oli valmistellut päivään hienon ohjelman.

Valitsijaraatiin teki vaikutuksen Satulinnassa ympäristökasvatuksen ja ympäristöasioiden eteen tehty työ. Luonto- ja ympäristökasvatukseen panostavassa päiväkodissa tehdään merkityksellistä ja laajasti vaikuttavaa kasvatustyötä. Päiväkodin lapset vievät opittuja ympäristöasioita koteihinsa ja myös edistävät itse oppimaansa aikanaan niin nuorina kuin aikuisinakin. Työtä on tehty pitkäjänteisesti jo useamman vuoden. Päiväkodin toiminnasta nostettiin esille myös kiertotalouden edistäminen. Uusien sijaan vanhoja huonekaluja oli maalattu ja tuunattu ja otettu remontoiduissa tiloissa käyttöön. Puretusta päiväkodin osasta oli hyödynnetty vanhoja ikkunoita ja rakennettu päiväkodin pihaan kasvihuone tai sauna, kuten lapset sitä kutsuvat. Myös jätteiden lajitteluun ja siitä huolehtimiseen oli osallistettu koko päiväkoti, lapsia myöten. Toteutus vaatii sekä sydäntä että luovaa mieltä.

Tiloissa on käytetty luovuutta, niin henkilökunta kuin lapsetkin ovat maalanneet seiniä ja vanhoja esineitä ja huonekaluja on otettu erilaiseen uusiokäyttöön. Vain luovuus on rajana. Ikkunoilla oli itämässä uutta kasvia sisäpihan istutuslaatikoihin. Komposti oli talven jäljiltä sulamista vailla ja sadevettä kerättiin katolta talteen kasteluvedeksi.

Oli ilo olla seuraamassa päiväkodin arkea!

Aiemmat Kultajyvän ansainneet

Ympäristöpalkinto on myönnetty kerran valtuustokaudessa vuodesta 2008 lähtien. Ensimmäinen Kultajyvä annettiin Hannu Tuomistolle luontoselvityksien moniosaajana ja luontoon liittyvän tiedon jakajana. Vuonna 2012 palkinto myönnettiin Joupin koululle monipuolista ympäristökasvatuksesta. Kolmas palkinto annettiin Lakeuden Latu ry:lle työstä luonnossa liikkumisen edistämiseksi ja luonto- ja maisema-arvojen tunnistamiseksi vuonna 2016. Viimeisin palkinto on myönnetty 2020 Seinäjoen seurakunnalle vuosia kestäneestä monipuolisesta ja määrätietoisesta ympäristötyöstä.

Ympäristöpalkinnon taustaa

Seinäjoen kaupungin ympäristöpalkintoja on myönnetty henkilölle, yhteisölle tai organisaatiolle, joka on omalla panoksellaan edistänyt ympäristönsuojelua huomionarvoisesti. Asia on voinut liittyä ympäristön- tai luonnonsuojeluun tai luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Ympäristöpalkinto on voitu myöntää myös mikäli on tehty merkittäviä energiansäästötoimia tai saatu aikaan huomattavia päästövähennyksiä tai edistetty muita kestävän kehityksen kannalta tärkeitä tavoitteita.

Palkintona on ojennettu kunniakirja ja numeroitu, kuvanveistäjä Tiina Laasosen tekemä pienveistos ”Kultajyvä”. Veistoksia on hankittu kaiken kaikkiaan viisi numeroitua kappaletta. Vuonna 2025 myönnetty viides ympäristöpalkinto on tällä erää toistaiseksi viimeinen jaettava palkinto.