Turvallisuus alkaa puhtaista käsistä

1. Pese kätesi – ellet halua jakaa mikrobeita kuin tarinoita
2. Kippis ja käsienpesu terveydelle ja turvallisuudelle!
3. Jos laulat ”Paljon onnea vaan” kaksi kertaa käsienpesun aikana, saat sekä puhtaat kädet että pienen synttärijuhlan joka kerta
Jääkö kiireessä käsienpesu tekemättä? Onko käsienpesun sijaan helpompi laittaa vain suojahanskat käteen? Tässä ratkaisut ongelmaan!
1. Tee käsienpesu rutiiniksi. 20 sekuntia käsienpesua vai asiakkaalle kolme päivää vatsatautia?
2. Huolehdi, että keittiössäsi on riittävästi käsienpesupisteitä ja riittävän lähellä
3. Älä selitä ongelmia, ratkaise ne!
Hyvät hygieniakäytännöt suojaavat asiakkaita ja yritystäsi
Käsihygienia on elintarvikealan perusta. Huolellinen käsienpesu ja oikeaoppinen käsien desinfiointi estävät taudinaiheuttajien leviämistä ja varmistavat, että elintarvikkeet pysyvät turvallisina. Hyvät hygieniakäytännöt suojaavat asiakkaita sekä yrityksen mainetta.
Muista nämä keskeiset asiat:
- Poista korut, ne eivät kuulu keittiötyöhön.
- 20 sekuntia – kädet, vesi ja saippua:
-Vähintään 20 sekuntia saippualla ja lämpimällä vedellä.
-Erityisesti ennen työn aloittamista, roskien viennin, tupakoinnin, WC-käynnin, rahastamisen sekä raakojen elintarvikkeiden käsittelyn jälkeen. - Käsidesi ei korvaa käsien saippuapesua
- Kynnet lyhyeksi ja hanskat laastarin päälle:
-Lyhyet ja puhtaat kynnet vähentävät bakteerien kertymistä.
-Suojaa haavat vedenkestävillä laastareilla ja käsineillä. - Suojakäsineiden käyttö ei korvaa käsienpesua:
-Vaihda kertakäyttökäsineet riittävän usein ja pue ne puhtaisiin käsiin. Suojakäsineiden käyttö ei korvaa käsienpesua!
-Suojakäsineitä ei ole tarkoitus pestä, likaantunut suojakäsine kuuluu roskiin.
Miten käsihygienia toteutuu käytännössä? Hieman faktaa tiskiin!
Käsihygienian noudattaminen on usein puutteellista
Tarkastuksilla tehtyjen havaintojen perusteella käsiä pestään liian harvoin ja liian lyhyen aikaa. Usein ongelmana on kiire, tiedon puute tai se, että käsienpesusta ei ole muodostunut rutiinia. Myös käsienpesupisteiden varustelussa on usein puutteita, kuten saippuan tai paperin puuttuminen. Onhan teidän keittiössänne käsienpesupisteen varustelu kunnossa ja käsipaperi suojattuna telineessä?
Käsineiden käyttö johtaa usein huonompaan käsihygieniaan
Havaintojen perusteella on myös selvää, että käsineiden käyttö johtaa usein harvempaan käsienpesuun ja täten lopulta myös huonompaan käsihygieniaan. Jos niistämisen jälkeen laittaisitkin vain suojakäsineet käteen, koetko kätesi silloin puhtaiksi?
Heräsikö kysymyksiä? Onko sinulla toiveita tulevien uutiskirjeiden aiheisiin? Kerro meille!

Mikäli aiheesta heräsi kysymyksiä, ole yhteydessä oman toimipaikkasi valvojaan tai yhteiseen sähköpostiimme terveystarkastajat@seinajoki.fi.
Voit olla yhteydessä myös Facebookin kautta.
Uutiskirjeen aiheita voit ehdottaa täällä
Uutiskirjeen postituslistalta voit poistua laittamalla sähköpostia osoitteeseen terveystarkastajat@seinajoki.fi.