Elintarvikevalvontaa tehdään kaikissa elintarviketuotantoketjun vaiheessa. Ensisijainen vastuu elintarvikkeen turvallisuudesta ja määräystenmukaisuudesta on elintarvikealan toimijalla. Omavalvonnan avulla toimija varmistaa, että elintarvikkeen turvallisuus ei vaarannu sinä aikana, kun elintarvike on toimijan vastuulla. Viranomaisvalvonnan tehtävänä on puolestaan varmistaa, että omavalvonta toimii tehokkaasti ja että elintarvikkeen turvallisuus, jäljitettävyys ja muu määräystenmukaisuus toteutuu kaikissa tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheissa.

Elintarvikehuoneiston hyväksyminen laitokseksi

Elintarvikehuoneistoja, joissa käsitellään eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä, kutsutaan laitoksiksi. Elintarvikealan toimijan on haettava elintarvikehuoneiston hyväksymistä laitokseksi ennen toiminnan aloittamista tai toiminnan olennaista muuttamista.

Hyväksytyt elintarvikehuoneistot jaetaan toiminnan mukaisesti liha-, kala-, maito- ja muna-alan laitoksiksi sekä varastolaitoksiksi. Varasto hyväksytään, kun sieltä toimitetaan kylmässä säilytettäviä eläimistä saatavia elintarvikkeita hyväksyttyihin elintarvikehuoneistoihin

Laitokseksi ei kuitenkaan katsota elintarvikehuoneistoa, jossa alkutuotannon toimija harjoittaa elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäistä elintarvikkeiden valmistusta itse tuottamistaan alkutuotannon tuotteista, vaan tällainen toiminta kuuluu ilmoitusmenettelyn piiriin.
Ruokavirasto hyväksyy teurastamot ja riistan käsittelylaitokset sekä niiden yhteydessä olevat laitokset, mukaan lukien liikkuvat laitokset.

Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonnista löydät lisätietoja täältä.

Valvontatietojen julkaiseminen

Elintarvikevalvonnan tarkastustulokset julkaistaan osoitteessa www.oivahymy.fi.

Valvonnan maksullisuus

Vuosittainen valvonnan perusmaksu, 150 €

Suunnitelmallisen valvonnan piiriin kuuluvilta elintarvikevalvontakohteilta peritään Elintarvikelain (297/2021) § 72 mukaisesti 150 euron suurunen perusmaksu. Maksu tullaan perimään vuosittain, aina kunkin vuoden alussa. Perusmaksu on veroluontoinen, ja sen tarkoituksena on parantaa valvonnan vaikuttavuutta.

Valvonnan perusmaksua ei peritä rekisteröidyltä alkutuotantopaikoilta, kyläkaupoilta, yleishyödyllisiltä yhteisöiltä eikä toimijoilta, jotka harjoittavat vähäriskistä ja pienimuotoista toimintaa.

Jos elintarviketoiminta aloitetaan kesken kalenterivuoden, ei perusmaksua peritä kyseiseltä vuodelta. Ja mikäli toimija tekee ilmoituksen toiminnan lopettamisesta kesken kalenterivuoden, valvonnan perusmaksun periminen päättyy seuraavan kalenterivuoden alusta. Jo perittyä maksua ei palauteta. Elintarviketoimija on velvollinen ilmoittamaan viipymättä ympäristöterveydenhuollolle toiminnan päättymisestä, myös silloin kun toimija vaihtuu.
Ilmoituksen tekeminen onnistuu esimerkiksi Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun kautta tai täyttämällä lomake.

Suoritetusta elintarvikevalvonnasta perittävä maksutaksan mukainen maksu

Perusmaksun lisäksi ympäristöterveydenhuolto perii maksun edelleen myös suoritetusta elintarvikevalvonnasta Seinäjoen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymän maksutaksan mukaisesti (EtL 73 §). Elintarviketoimijoita tullaan tiedottamaan asiasta lisää ennen laskujen lähettämistä.