Ilmoituksen varainen elintarviketoiminta
Elintarvikevalvontaa tehdään kaikissa elintarviketuotantoketjun vaiheessa. Ensisijainen vastuu elintarvikkeen turvallisuudesta ja määräystenmukaisuudesta on elintarvikealan toimijalla. Omavalvonnan avulla toimija varmistaa, että elintarvikkeen turvallisuus ei vaarannu sinä aikana, kun elintarvike on toimijan vastuulla. Viranomaisvalvonnan tehtävänä on puolestaan varmistaa, että omavalvonta toimii tehokkaasti ja että elintarvikkeen turvallisuus, jäljitettävyys ja muu määräystenmukaisuus toteutuu kaikissa tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheissa.
Ilmoituksen varaista elintarviketoimintaa ovat muun muassa:
- ruokakaupat, kioskit, liikkuvat myyntilaitteet
- ravintolat, grillit, kahvilat
- leipomot
- elintarvikkeiden kuljetustoiminta
- ruoka-aputoiminta (jos helposti pilaantuvia elintarvikkeita)
- virtuaalihuoneistot (esim. maahantuontiyritykset, ensisaapumistoimijat
Elintarvikealan toimijan on tehtävä ilmoitus elintarviketoiminnasta rekisteröintiä varten viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Lisäksi toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta on ilmoitettava viivytyksettä.
Ilmoituksen käsittelystä peritään Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukainen maksu.
Ympäristöterveydenhuollon sähköinen ilmoituspalvelu Ilppa
Elintarviketoimintaan liittyvän ilmoituksen voi tehdä valtakunnallisesti käytössä olevan Ilppa-järjestelmän kautta. Ilpassa voit ilmoittaa elintarvikelain mukaisesta toiminnan aloittamisesta, toimijan vaihdoksesta, toiminnan olennaisesta muuttamisesta sekä toiminnan ja toimipaikan lopettamisesta. Ilpasta tiedot menevät oman kunnan valvontayksikön käsiteltäväksi sähköisesti. Ilppa-palvelun ylläpitämisestä vastaa Ruokavirasto.
Ennen ilmoituksen tekemistä tarvitaan Suomi.fi -valtuutus yritykseen, jolle ilmoitus halutaan tehdä. Ohje löytyy Ruokaviraston sivuilta.
Sähköinen ilmoituspalvelu Ilppa.
Milloin elintarviketoiminnasta ei tarvitse ilmoittaa?
Ilmoitusta valvontaviranomaiselle ei tarvitse tehdä silloin, kun toimintaan liittyvät riskit ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä sekä:
- elintarvikealan toiminta tapahtuu samassa huoneistossa kuin toimijan harjoittama muu elinkeinotoiminta (esimerkiksi kampaamon kahvi- ja keksitarjoilu)
- toimija on yksityinen henkilö (esimerkiksi henkilö leipoo satunnaisesti ja myy leivonnaisia torilla, pop-up-ravintolatoiminta); tai
- toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena (esimerkiksi kirkon, koulun tai urheiluseurojen myyjäisissä tapahtuva elintarvikkeiden myynti).
Ilmoitus voidaan jättää tekemättä vain, jos toiminta on vähäriskistä ja jokin muu edellä mainituista kolmesta ehdosta täyttyy. Ammattimaisesta toiminnasta on aina tehtävä ilmoitus, vaikka toiminta olisikin elintarviketurvallisuuden kannalta vähäriskistä.
Elintarvikehuoneiston hyväksyminen laitokseksi
Elintarvikehuoneistoja, joissa käsitellään eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä, kutsutaan laitoksiksi. Elintarvikealan toimijan on haettava elintarvikehuoneiston hyväksymistä laitokseksi ennen toiminnan aloittamista tai toiminnan olennaista muuttamista. Laitokseksi ei kuitenkaan katsota elintarvikehuoneistoa, jossa alkutuotannon toimija harjoittaa elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäistä elintarvikkeiden valmistusta itse tuottamistaan alkutuotannon tuotteista, vaan tällainen toiminta kuuluu ilmoitusmenettelyn piiriin.
Ruokavirasto hyväksyy teurastamot ja riistan käsittelylaitokset sekä niiden yhteydessä olevat laitokset, mukaan lukien liikkuvat laitokset.
Valvontatietojen julkaiseminen
Elintarvikevalvonnan tarkastustulokset julkaistaan osoitteessa www.oivahymy.fi.
Viimeisimmän tarkastuksen oivaraportti tulee olla nähtävissä myös yrityksen sisäänkäynnin yhteydessä tai muussa helposti havaittavassa paikassa.
Valvonnan maksullisuus
Vuosittainen valvonnan perusmaksu, 150 €
Suunnitelmallisen valvonnan piiriin kuuluvilta elintarvikevalvontakohteilta peritään Elintarvikelain (297/2021) § 72 mukaisesti 150 euron suurunen perusmaksu. Maksu tullaan perimään vuosittain, aina kunkin vuoden alussa. Perusmaksu on veroluontoinen, ja sen tarkoituksena on parantaa valvonnan vaikuttavuutta.
Valvonnan perusmaksua ei peritä rekisteröidyltä alkutuotantopaikoilta, kyläkaupoilta, yleishyödyllisiltä yhteisöiltä eikä toimijoilta, jotka harjoittavat vähäriskistä ja pienimuotoista toimintaa.
Jos elintarviketoiminta aloitetaan kesken kalenterivuoden, ei perusmaksua peritä kyseiseltä vuodelta. Ja mikäli toimija tekee ilmoituksen toiminnan lopettamisesta kesken kalenterivuoden, valvonnan perusmaksun periminen päättyy seuraavan kalenterivuoden alusta. Jo perittyä maksua ei palauteta. Elintarviketoimija on velvollinen ilmoittamaan viipymättä ympäristöterveydenhuollolle toiminnan päättymisestä, myös silloin kun toimija vaihtuu.
Ilmoituksen tekeminen onnistuu esimerkiksi Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun kautta tai täyttämällä lomake.
Suoritetusta elintarvikevalvonnasta perittävä maksutaksan mukainen maksu
Perusmaksun lisäksi ympäristöterveydenhuolto perii maksun edelleen myös suoritetusta elintarvikevalvonnasta Seinäjoen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymän maksutaksan mukaisesti (EtL 73 §). Elintarviketoimijoita tullaan tiedottamaan asiasta lisää ennen laskujen lähettämistä.