Koulujen ja päiväkotien löytyvät täältä ruokalistat.

Koulujen lounaalla on tarjolla kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruokavaihtoehto (lakto-ovovegetaarinen). Päiväkodeissa kasvisruoan saa syödäkseen jokaisena hoitopäivänä kun siihen sitoutuu eli sen syö jokaisena päivänä. Valmistamme myös vegaaniruokaa erikseen sitä tilanneille.

Koulu- ja päiväkotilounaalla on tarjolla vaihtelevasti keittoja, laatikoita, kastikkeita ja kappaleruokia. Ruokalistasuunnittelua ohjaa valtakunnalliset ravitsemussuositukset ja ohjeistukset sekä huomioidaan juhlapyhät ja erilaiset teemapäivät.

Täysipainoinen ateria sisältää lämpimän pääruoan, energialisäkkeen (peruna/ riisi/pasta), kasvislisäkkeen tai salaatin salaatinkastikkeineen. Ruokajuomana tarjotaan rasvaton maito tai piimä, kuitua sisältävää leipää ja levitettä. Keittopäivinä tarjotaan jälkiruokana hedelmiä ja puuropäivinä aterian ravintosisältöä täydentäviä lisäkkeitä.

Lakto-ovovegetaarisessa ruokavaliossa käytetään kasvisten ja maitovalmisteiden lisäksi kananmunaa.

Vegaaniruoka ei sisällä eläinperäisiä raaka-aineita. Vegaaniruuassa käytetään monipuolisesti ja vaihtelevasti viljavalmisteita, palkokasveja, kasviksia, marjoja, hedelmiä, sieniä, pähkinöitä, siemeniä, ravintorasvoja ja kasviperäisistä raaka-aineista valmistettuja elintarvikkeita. Kaikkien valmistus- ja lisäaineiden alkuperää ei voida selvittää tai taata.

Vegaaniruoan tarjoaminen

Koulun oppilaat ja opiskelijat: Koulun oppilas/opiskelija toimittaa ravitsemusterapeutin kanssa käydystä keskustelusta todistuksen keittiölle. Todistus hankitaan yksityiseltä palveluntuottajalta.

Päiväkodin lapset: Päiväkotilapsen huoltaja toimittaa ravitsemusterapeutin kanssa käydystä keskustelusta todistuksen keittiölle. Todistus hankitaan yksityiseltä palveluntuottajalta.

Henkilökunta (koulut ja päiväkodit): Työntekijöille tarjotaan vegaaniruokaa, mikäli sitä on kohteessa muuten tarjolla, mutta sitä ei erityisesti erikseen valmisteta tai kuljeteta työntekijöille. Kysymällä keittiöhenkilökunnalta saat tiedon oman toimipisteesi vegaaniruokailijoiden määrästä. Henkilöstöltä riittää suullinen ilmoitus keittiölle vegaaniruokailusta.

Vegaaniruoka tilataan erikseen ja ohjeena noudatetaan samaa toimintaohjetta kuin muihinkin erikseen tilattaviin ruokavalioihin. Jos ruokaa ei ole nautittu kahteen viikkoon ilman pätevää syytä, niin se lopetetaan.