Koulujen ja päiväkotien ruokalistat.

Ruokalistan suunnittelun lähtökohtana on ravitsemuksellisuus, taloudellisuus, maittavuus ja vastuullisuus. Ruokalistasuunnittelua ohjaa valtakunnallinen ravitsemussuositus ja ohjeistus: Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus 2017, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta – Ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin 2019, Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Suomen Sydänliitto ry:n kriteerit. 

Koulu- ja päiväkotilounaalla on tarjolla vaihtelevasti keittoja, laatikoita, kastikkeita ja kappaleruokia. Ruokalistasuunnittelussa huomioidaan juhlapyhät ja erilaiset teemapäivät.

Täysipainoinen ateria sisältää lämpimän pääruoan, energialisäkkeen (peruna/ riisi/pasta), kasvislisäkkeen tai salaatin salaatinkastikkeineen. Ruokajuomana tarjotaan rasvaton maito tai piimä, kuitua sisältävää leipää ja levitettä. Keittopäivinä tarjotaan jälkiruokana hedelmiä ja puuropäivinä aterian ravintosisältöä täydentäviä lisäkkeitä.

Päivittäin koulujen lounaalla on tarjolla kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruokavaihtoehto (lakto-ovo sisältäen maitotalous- ja munatuotteita).