Vuonna 2015 juhlittiin 70-vuotiasta Seinäjoen kansalaisopistoa. Kansalaisopistossa alettiin kehittämään omia sisäisiä prosesseja mm. arvioimalla toimintoja CAF-laadunarviointijärjestelmällä sekä ottamalla käyttöön kaupungin strategian oheen kansalaisopiston oma strategia. Strategiaan nousi kansalaisopiston arvoiksi ammattitaitoisuus, luotettavuus, tavoitettavuus ja ketteryys. Muita toimintaa ohjaavia prosesseja kehitettiin, mm. tekemällä oma tiedotus- ja viestintäsuunnitelma, kestävän kehityksen suunnitelma sekä kansainvälisyyssuunnitelma. Kaikkia edellä mainittuja on jatkotyöstetty läpi vuosikymmenen, mm. opinnäytetöinä ja eri hankkeiden avulla.

Kansainvälistymistä kehitettiin vuonna 2018 alkaen Erasmus+ -hankkeen avulla, joka mahdollisti henkilöstön liikkuvuuksia Eurooppaan erilaisille työtä ja työyhteisöä kehittäville kursseille tai job shadowing -jaksoille. Kolmen Erasmus+ -liikkuvuushankkeen jälkeen Seinäjoen kansalaisopisto sai Erasmus +akkreditoinnin, joka tarkoittaa ns. laatuvarmistettua ”Erasmus+ -jäsenyyttä”. Vuonna 2025 kansainvälisyys näkyi konkreettisesti opistolla, kun saimme vieraita Espanjasta, Latviasta ja Virosta.

Vuonna 2019 käynnistyneen kehittämishankkeen myötä Seinäjoen kansalaisopistolle rakennettiin oma ohjauspalvelumalli, joka otettiin käyttöön lukuvuonna 2020–2021. Poikkeuksellista oli, että Seinäjoen kansalaisopisto oli yksi ensimmäisistä opistoista Suomessa, joka päätti vahvistaa ohjauksen asemaa osana kansalaisopiston perustehtävää. Uudistuksen myötä syntyi ajatus Ohjaavasta opistosta – kansalaisopistosta, jossa jokainen työntekijä ja tuntiopettaja toimii tarvittaessa ohjaajana, ohjaten asiakkaan oikean palvelun äärelle. Ohjaavan opiston peruspilareita ovat jatkuva aloittaminen, sulautuva ohjaus ja elinikäinen oppiminen.

Vuonna 2020 muutimme Tiklaksen tiloista uusiin, saneerattuihin tiloihin vanhan lääninsairaalan rakennukseen. Uusien tilojen myötä opistolle saatiin uusia erikoistiloja, kuten opetuskeittiö, pimiö ja kuntosali sekä lounaskahvila Tammi-kahvila. Samana vuonna saimme myös omat puu- ja metallityön tilat Kalevan Navetalta.

Kehittämistyötä on jatkettu määrätietoisesti eri osa-alueilla viime vuosien aikana. Hanketyön monipuolistuminen ja laajentuminen on avannut Seinäjoen kansalaisopistolle paljon uusia mahdollisuuksia, joiden myötä olemme voineet kehittää toimintaamme asiakaslähtöisemmäksi. Näitä hankkeita ovat olleet mm. Opetushallituksen laatu- ja kehittämisavustukset, Opetusministeriön ja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen ohjaukselliset hankkeet sekä AVI:n ja Seinäjoen kaupungin mahdollistamat toiminnalliset työpajat.

Asiakaspalautteet ovat pitkään olleet tärkeä osa opiston itsearviointia. Kun palautemäärät vähenivät lukuvuonna 2020–2021, otettiin käyttöön uusi kyselytapa, joka nosti vastausprosenttia jopa 20 prosenttiyksikköä. Palautemenetelmien kehittäminen on jatkunut aina vuoteen 2025 saakka.

Lukuvuonna 2022–2023 kehittämisen kohteena oli henkilöstön perehdytys. Opinnäytetyönä toteutetun työn tuloksena luotiin suunnitelmallinen ja resurssitehokas perehdytysprosessi, jossa vastuunjako on selkeästi määritelty. Samoihin aikoihin, vuosina 2022–2024, kehitettiin tilauskoulutuksia. Tilauskoulutuksia kehitettiin palvelumuotoilun keinoin asiakkaiden tarpeista lähtien, ja tuloksena syntyi valmis ja selkeä prosessi niiden toteuttamiseen.

Lukuvuonna 2023–2024 keskityttiin markkinointiviestinnän kehittämiseen. Vapaa-ajan tarjonnan kasvaessa vapaan sivistystyön oppilaitokset kilpailevat yhä enemmän kuntalaisten ajasta. Tähän vastattiin opinnäytetyönä laaditulla kohderyhmälähtöisellä markkinointiviestintäsuunnitelmalla, joka tukee opiston sekä sen kurssien tunnettuuden ja osallistujamäärien kasvua. Kehitystyön rinnalla saavutettiin myös asiakasmäärissä ennätys: lukuvuoden aikana kansalaisopiston toimintaan osallistui yli 12 000 asiakasta.

Lukuvuonna 2024–2025 käynnistettiin uudistetun CAF-laadunarviointimallin käyttöönotto. Mallin avulla opiston toimintaa arvioidaan systemaattisesti, ja sen avulla kehitetään yhä laadukkaampaa ja kohderyhmät tavoittavaa toimintaa kuntalaisten tarpeisiin vastaamiseksi. Lukuvuosina 2021–2025 opistossa on tehty laajasti strategiatyötä, jonka tuloksena on syntynyt uusi strategia vuosille 2025–2030. Uudesta strategiasta kerromme pian lisää!

Kuva: 70-vuotisjuhlan puu, Seinäjoen kansalaisopiston kuva-arkisto
Teksti: Jaana Saukko ja Satu Heikkinen