Useammasta osasta koostuva Tiina Raitasen teos Odottaja ja saapujat sijoittuu Perhepalvelukeskus Aallokon sisäpihalle sekä rakennuksen seinään. Taiteilija kertoo teosideansa synnystä: Vierailin Seinäjoella 5.-6.5.2022. Tutustuin kaupunkiin ja junaradan ympäristöön kahden päivän ajan. Kuljin viipyillen ratapihalla, puistoissa, kaduilla ja parkkipaikoilla. Tutkin maahan pudonneita esineitä ja valitsin niistä kiinnostavimmat muodot mukaani. Työstin muodoista kollaaseja työhuoneellani. Tiettyyn paikkaan tiettynä aikana päätyneet esineet kiehtovat minua. Ne kuvastavat eletyn elämän sattumanvaraisuutta. Hetkellisen tapahtuman jäänne tallentuu veistokseeni fragmentaarisena muotona, kaikuna menneestä hetkestä. Veistosluonnokseni Odottaja ja saapujat muodostuu viidestä osasta. Kaareva betoninen osa nojaa matalampaan pronssiseen osaan sisäpihan nurmialueella. Muodot kuvaavat odottamista. Lähtiessämme matkalle, tullessamme takaisin kotiin tai mennessämme sovittuun tapaamiseen olemme harvoin niin täydellisen täsmällisiä, ettemme joutuisi odottamaan. On parempi olla ajoissa kuin myöhästyä. Odotamme elämämme aikana lukemattomissa tilanteissa. Pidempi odotus saa kehon hakemaan nojaa, tuolia, kaidetta, jotain mikä helpottaa odotuksen fyysistä tilaa. Veistoksen kookkain osa kuvaa tätä tapahtumaa.

Odottajan kaarevassa betoniosassa aaltomaiset renkaat muodostavat vajaanympyrän kehiä. Ne ovat kuin reittejä, joita kuljemme ja jotka kerrostuvat elämän aikana toistensa päälle. Betoniosan selkämyksessä on jonossa todellisen kokoisia Seinäjoen alueelta löytyneitä pronssiin valettuja esineitä. Ne ovat fragmentteja eletystä elämästä. Jotain, mistä ei ole enää aivan tarkkaa tietoa tai muistikuvaa, mutta jotka kulkevat mukana ketjun tavoin. Teos jatkuu Saapujat-osan kautta perhepalvelukeskus Aallokon ulkoseinälle ja katoksen päälle. Taiteilija on koostanut löytämistään esineistä siipimäisen muodon, josta valetaan neljä samanlaista betonista osaa. Näistä kolme asennetaan seinään ja yksi katoksen päälle. Saapujien muoto muistuttaa hieman puun lehteä, siementä ja siipeä. Tämä osa teoksesta kuvaa saapumista: saapumista perille tai rakkaiden, tuttavien, uutisten ja yhteyksien saapumista. Osat ripottautuvat ikään kuin tuulen heitteleminä osaksi rakennusta.

Tiina Raitanen (s.1983) tarkastelee työssään erilaisia ympäristöjä ja materiaaleja. Työskentelyprosessissa ympäristöstä löydetyt sattumanvaraiset materiaalit muuntautuvat kuin varjoiksi edellisistä olomuodoistaan. Muokatessaan materiaaleja teostensa osiksi taiteilija haluaa sekä säilyttää viittaukset lähtökohtaan, että samalla luoda uusia, orgaanisia mielleyhtymiä. Raitanen valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2012. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityisnäyttelyssä Suomessa ja ulkomailla. Raitasen suurikokoinen veistos Luettelo valmistui 2022 Helsingin Munkkisaareen Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) edustalle.

Taiteilija kertoo teoksen valmistumisprosessista:

Teoksen toteutus lähti käyntiin Saapujien muodon suunnittelulla ja jatkui Odottajan ison pronssiosan mallin valmistamisen sekä pienten, Odottajan betoniosaan kiinni tulevien, pronssien mallien muottien teolla.

Lähtökohtana pronssiosan muodolle toimi Seinäjoen rautatieaseman alueelta löytynyt muovin kappale, jonka suurensin 16-kertaiseksi. Muotoilin rungon polystyreenistä ja päällystin sen kipsikerroksilla. Halusin tuoda pintaan elävyyttä, joten sivelin märkää kipsiä siten, että siihen jäi hiomisenkin jälkeen struktuuria. Useiden kipsikerrosten ja hionnan jälkeen sain haluamani muodon ja pinnan aikaiseksi. Otin pienistä myös Seinäjoen rautatieaseman ympäristöstä löytyneistä esineistä silikonimuotit ja valoin niihin punavahat pronssivaluja varten. Toimitin vahat, ison pronssin kipsimallin ja Saapujien mallin valimoon muotteja ja pronssiin valamista varten.

Odottajan betoniosan malli 3D-skannattiin. Valumuotti jyrsitään suoraan polystyreeniin. Edessä on tämän muotin pinnoitus ja viimeistely. Sen jälkeen muotti raudoitetaan ja vahvistetaan ja siihen valetaan betoni. Pronssiosat valetaan ja viimeistellään taidevalimolla kevään aikana. Odottajan osat kiinnitetään yhteen ja perustukseen jo betonitehtaalla, jotta ne saadaan istumaan paikoilleen mahdollisimman sulavasti.

Tiina Raitasen taideteosluonnos Odottaja ja saapujat
Tiina Raitanen: Odottaja ja saapujat
Betoninen muoto
Kuvassa Odottajan pronssiosan kipsimalli, kuva: Tiina Raitanen
Punaisia esineitä
Kuvassa Odottajan selkään tulevien pronssiosien vahoja, kuva: Tiina Raitanen