Keskustori eli Vekseliaukio on kaupungin sydän, kohtaamispaikka, jonka muodostaa asukkaat, torikauppiaat, palvelut ja tapahtumat. Keskustorin maamerkkinä toimii Risto Pentikäisen Horsma-veistos. Keskustorin avajaisia vietettiin keväällä 2019. Toripaviljonki valmistui syksyllä 2022.

Tietoja tapahtuma-alueesta

Sijainti: Kalevankatu 7, Seinäjoki

Pinta-ala: noin 3 240 m2

Kapasiteetti: 0-1000 henkilöä riippuen alueella olevien torimyyntipaikkojen määrästä ja tapahtumaan tarvittavista rakenteista

Alueelle sopivat tapahtumat

 • koko perheen tapahtumat
 • taide- ja kulttuuritapahtumat
 • markkinat ja myyjäiset
 • kirpputorit
 • yritystilaisuudet
 • tempaukset

Alueella järjestettyjä tapahtumia

 • OP Etelä-Pohjanmaa 120 -vuotta torijuhla
 • Oma Säästöpankin uuden konttorin avajaiset
 • Joulunavaus
 • Promootiotilaisuuksia
 • Onni kasvaa Seinäjoella -tempaus

Pinnat ja kiinteät rakenteet

Torimyyntialue on graniittikivipintainen ja sen alla on rakennettuna sulanapitojärjestelmä. Torin reuna- ja liikennealueet ovat betonikivipintaisia. Lasten leikkipaikka on varustettu turva-alustalla. Torilla on yksittäisiä puuistutuksia ja laajempia pensasistutuksia. Toriterminaali sijaitsee Kalevankadun puoleisessa päässä. Keskuskadun puoleisessa päässä on Toripaviljonki, jonka yhteydessä on wc-tilat.

Toripaviljonki

Paviljongissa on kohtuullinen ja laadukas yleisäänentoistojärjestelmä, joka kattaa pienet esiintymistilaisuudet kuten puheet, pienet musiikki esitykset, taustamusiikin toiston. Bändit tarvitsevat erillisen äänentoiston.

Esiintymislavan vapaa korkeus on 2515mm, leveys on 7410 mm ja syvyys 5460 mm, johon sisältyy myös erikseen asennettavan lavakankaan takana oleva alue. Lavakankaan asennuksesta on sovittava erikseen.

Saniteettitilat

Alueella on WC-tila jossa on huomioitu esteettömyys.

Veden ja sähkön saatavuus ja alueen valaistus

Vesipiste sijaitsee toriterminaalin itäisessä päädyssä. Lisäksi kahvilapaviljongin perustuksen alla on vesipiste torimyyjien ja tapahtumien käytössä. Torikannessa on sähkökeskuksia, joista on tarvittaessa mahdollisuus ottaa voimavirtaa. Torialueen valaisinpylväissä on myös sähköpisteitä. Keskustorin sähköpisteistä (valotolpat sekä sähkökaivot) saa sekä valo- että voimavirtaa 16A että 32 A. Isompiin tapahtumiin on mahdollista saada lisäkytkennällä 2 kpl 125A.

Rakentaminen ja purku

Alueen muut käyttäjät on huomioitava rakentamisen ja purun aikana. Erityistä varovaisuutta on noudatettava lasten leikkialueen ympäristössä. Torikiveyksessä on myyntikojujen ja -telttojen narujen kiinnitystä varten torimyyntialueella 4 m välein kiinteät sisäkierreholkit, johon voidaan kiinnittää kiinteät lenkit. Lenkit jaetaan myyntipaikan luovutuksen yhteydessä. Rakentamisesta ja purusta syntyvät jätteet kierrätettävä asianmukaisesti.

Huoltoliikenne ja pysäköinti

Tapahtumaan liittyvä ja tapahtumanaikainen huoltoajo alueella on rajoitettu maksimissaan 30 minuuttiin. Huoltoliikenne on mahdollista sekä Kalevankadun että Keskuskadun kautta. Keskustorin alla on maksullinen pysäköintilaitos. Pidempiaikaisen pysäköinnin maksuista tulee olla yhteydessä Seipark Oy:n kanssa. Keskustoria ympäröivillä kaduilla on maksullinen kadunvarsipysäköinti rajallisesti mahdollista.

Kulkuyhteydet

Alue sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Matkakeskuksesta on Keskustorille matkaa n. 500 metriä.

Perusvuokra ja käyttöhinnasto

Mikäli kyseessä on avoin toritapahtuma, Keskustorin käytöstä ei veloiteta vuokraa, mutta aluevaraus on kuitenkin tehtävä.

Promootio- ja myynninedistämistapahtumista peritään päiväpaikkahinnaston mukainen vuokra. Keskustorin päiväpaikkojen koot ovat 2m x 2m tai 4m x 4m.

 • 1.4.-30.9. välisenä aikana myyntipaikka 2x2m 10€, 4x4m 20€ (maksetaan paikan päällä torivalvojana toimivaan torikahvilaan)
 • ajalla 1.10.-31.3. toripaikat ovat veloituksetta käytössä

Karttalinkki: