Seinäjoen Urheilijat ry on vireä vuonna 1932 perustettu pikaluisteluun keskittyvä urheiluseura. Tuttavallisemmin SU, juhlistaakin tällä kaudella seuran 90-vuotista taivaltaan. Pikaluistelu on vauhdikas yksilöurheilulaji, jossa ylinopeus on sallittua. Lajissa kilpaillaan useilla eri matkoilla. Pikamatkana on 500 metriä, jonka huippuluistelijat pinkovat parhaimmillaan alle 34 sekunnin. Lajin pisin kilpailumatka on 10000 metriä, jossa niin ikään viiletetään vauhdikkaasti noin 12 minuutin tuntumaan. Näiden välistä löytyvät vielä 1000m, 1500, 3000m ja 5000m matkat. SU järjestää vuosittain useita pikaluistelukilpailuja kaikenikäisille ja tasoisille harrastajille. Lajista kiinnostuneet voivatkin tulla seuraamaan kilpailuja raikkaaseen ulkoilmaan veloituksetta.

Vaikka lajin suola on kilpaileminen, soveltuu se erinomaisesti myös koko perheen mukavaksi harrastukseksi. Seinäjoen tekojääradalla on seuran jäsenillä mahdollista kuntoluistella omaan tahtiin seuran jäävuorojen aikaan. Lisäksi eri ikäisille junioreille järjestetään säännöllistä ohjattua toimintaa sekä talvi- että kesäkaudella, jossa kokeneiden valmentajien opastuksella pääsee tutustumaan lajin saloihin. Moni seinäjokinen lapsi onkin hakenut ensituntumaa jäälle SU:n järjestämän Pingu-luistelukoulun kautta. Myös tänä vuonna Pingu-Luistelukoulu on kerännyt noin 60 innokasta luistelijanalkua jäälle. Kaiken toiminnan tarkoituksena on jokaisen yksilön omiin tavoitteisiin ja aikaresursseihin soveltuva luisteluharrastus.

SU on kokonaisuutena erittäin hyvähenkinen jääurheiluseura, johon kaikki uudet luistelijat otetaan avosylin vastaan. Laji soveltuu erinomaisesti kaikenikäisille hyvänä kuntoilumuotona ilman suurempia kilpailutavoitteita. Kuntoluistelu on parhaimmillaan hyvässä porukassa, jossa 20 kilometrin lenkki menee kuin siivillä. Tarvittaessa seura vuokraa myös harjoituspikaluistimia ja hiihtomonoihin kiinnitettäviä retkiluistimia edulliseen hintaan. Lisäksi on mahdollista saada alkuopastusta, jonka avulla pääsee nopeasti kiinni perusluistelutekniikkaan. Tavoitteellisempaa harrastustoimintaa varten SU:ssa on myös kilparyhmiä, joista moni seuran luistelija on ponnistanut olympialaisiin asti.

Pikaluistelutoiminnan lisäksi SU järjestää vuosittain myös Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti juostun maratontapahtuman; Seinämaratonin. Vuonna 2022 juostava kilpailu on järjestyksessään 50, jossa täys- ja puolimatkojen lisäksi on myös lyhyempiä reittejä esimerkiksi yritystapahtumia tai harrasteryhmiä varten. Tästä tiedotetaan tarkemmin alkuvuodesta 2022.

Lisätietoa SU:n toiminnasta saa seuran kotisivuilta www.su-luistelu.fi tai Facebookista SU-luistelu

Kuvassa luistelukoululaisia lumisateessa ryhmäkuvassa. Taustalla mäntypuita.

Seinäjoella toimivat liikuntaseurat ja – yhdistykset esittäytyvät. Julkaistu uutiskirjeessä 2/2021