Kuvassa nuori suunnistaja rastilla kartta kädessä.

Rasti-Jussit ry on vuonna 1973 perustettu Seinäjoen seudulla toimiva suunnistuksen erikoisseura, joka täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Seuramme lajeina on perinteisen maastosuunnistuksen lisäksi hiihtosuunnistus, pyöräsuunnistus sekä urbaaniin ympäristöön tuotu sprinttisuunnistus.

Rasti-Jussit on saanut lasten ja nuorten osa-alueelta Suomen olympiakomietean myöntämän tähtiseurastatuksen. Se viestii siitä, että luomme lapsille ja nuorille turvallisen, kehittävän ja innostavan ympäristön harrastaa ja urheilla. Seura täyttää seuran johtamisen ja lasten urheilun laatutekijät, ja on osa suurempaa seuraverkostoa, joka kehittyy yhdessä ja oppii toisiltaan hyviä käytäntöjä. Tähtiseurassa jokainen saa urheilla omalla tavallaan hyvässä seurassa!

Seurassamme on reilut 300 jäsentä ja nuorimmat suunnistajat ovat 4-vuotiaita ja vanhimmat yli 80-vuotiaita. Suunnistus onkin koko perheen harrastus.

Rasti-Jussit ovat kehittäneet viime vuosien aikana toimintaansa suunnitelmallisesti ja laadukkaan toiminnan ansiosta seuramme on houkutellut lajin harrastajia ja kovan tason kilpasuunnistajia lähialueelta ja kauempaakin. Tällä kaudella Rasti-Jusseilla on huipputason edustussuunnistajat sekä miehissä että naisissa ja seura tavoittelee hyvää menestystä suunnistuksen suurviesteissä. Lisäksi seuran nuorissa suunnistajissa on ikäluokkansa parhaimmistoa. Viime kaudella Rasti-Jusseille tuli mm. nuorten MM-kisoista hiihtosuunnistuksen viestikulta sekä useampia SM-mitaleja.

Seurassamme kukin voi harrastaa ja suunnistaa omalla tasollaan. Kesäisin järjestettävät kuntorastit ovat tarjolla kaikille suunnistuksesta ja metsässä liikkumisesta kiinnostuneille. Suunnistusratoja on eritasoisille suunnistajille, harrastusta vasta aloittavista aina kilpatasoisiin ratoihin saakka. Perheen pienimmille järjestetään Hippo-suunnistuskoulua kesäisin, jossa opitaan suunnistuksen perustaitoja. Tästä on mahdollisuus jatkaa suunnistajan urheilijapolulle. Rasti-Jussit tarjoaa eri tasoisia valmennusryhmiä suunnistajille. Harjoitukset painottuvat pääasiassa sulanmaan aikaan, mutta seuran edustussuunnistajat harjoittelevat ympäri vuoden. Rasti-Jusseilla on koulutettuja, innokkaita ja suunnistuksen saloihin perehtyneitä valmentajia.

Kilpailujen ja kuntorastien järjestäminen vaatii ahkeraa seuratyötä ja Rasti-Jusseilla onkin kiitettävästi vapaaehtoisia talkoolaisia toimintaa pyörittämässä. Lisäksi Rasti-Jussit organisoivat joka vuosi monen tasoisia laadukkaita kilpailuja ja jopa arvokisoja. Seuraavat järjestettävät arvokisat ovat Suunnistuksen SM Erikoispitkän matkan kisat syksyllä 2024 Joupiskan maastossa. Viime syksynä Rasti-Jussit järjestivät KLL eli Koululiikuntaliiton suunnistusmestaruus kilpailut.

”Suunnistus on urheilulaji ja tapa liikkua luonnossa ja on mitä parhain luontoliikuntalaji koko perheelle. Maastossa voi olla kylmää, märkää ja silloin tällöin pimeääkin. Suunnistaessa kuulutaan luontoon hyvin konkreettisella tavalla. Kirjaimellisestikin ollaan välillä polvia ja kyynärpäitä myöten suossa. Yksinkertaisesti sanottuna suunnistus on omavalintaisen reitin kulkemista maastossa karttaan merkittyjen pisteiden kautta määrätyssä järjestyksessä mahdollisimman nopeasti, karttaa ja kompassia apuna käyttäen. Se vaatii kartan ja maaston kielen vuoropuhelua, jota suunnistaja jatkuvasti tulkitsee.”

Lajissa haasteita riittää ja vain hyvin harvoin kukaan voi sanoa tehneensä täydellisen suunnistussuorituksen Tämä tekee suunnistuksesta harrastajalleen lajin, jossa mielenkiintoa ja haasteita riittää vuodesta toiseen.

Poikkeaminen opastetuilta reiteiltä luontoon avaa aivan uusia näkökulmia ja antaa liikkujalle hienoja elämyksiä. Rasti-Jussit toivottavatkin kaikki uutiskirjeen lukijat Kuntorasteille tutustumaan lajiin.

Lisää tietoa Rasti-Jussien toiminnasta löydät Rasti-Jussien www-sivuilta www.rastijussit.fi

Kuvassa 10 suunnistajaa ryhmäkuvassa nurmikolla. Taustalla pensasaita.

Seinäjoella toimivat liikuntaseurat ja – yhdistykset esittäytyvät. Julkaistu uutiskirjeessä 3/2023