Perhepalvelukeskus Aallokon aulaan levittäytyvä Rönsy saa inspiraationsa rönsyilevistä kasveista, jotka ovat luonnon voimakkaimpia leviäjiä. Kun yksi oksa tai kasvusuunta menee poikki, kasvi kasvattaa sitkeästi uuden haaran entisen tilalle. Rönsy-teos rinnastuu ihmiselämän monimuotoisiin rönsyihin ja vaiheisiin. Vaikutamme kaikki toistemme elämään arkipäiväisissäkin kohtaamisissa.Elämä on jatkuvaa kehitystä ja uuden oppimista, pyrimme sinnikkäästi eteenpäin ja vaihdamme suuntaa tarvittaessa. Elämä haarautuu uusiin suuntiin myös perheenjäsenten ja suvun kautta, ja perheettömänkin elämä risteilee väistämättä muiden ihmisten kanssa.

Rönsy koostuu taivutetuista teräsputkista valmistetusta rungosta ja runkoon kiinnitettävistä laserleikatuista lehdistä ja kukista. Lehtien mallina on erityisen sitkeä maahumala-kasvi. Kukkien mallit ovat yhdistelmiä eri kasveista ja auringon symboleista. Rönsyn muodot ovat geometrisen tyylitellyt, se on kuin rakennuspalikoista kasattu. Rungon ja lehtien useat vihreän sävyt elävöittävät teosta, ja väreillä on mahdollista myös korostaa teoksen leikkisää rakennetta. Rönsy sijoittuu pääsisäänkäyntiä vastapäätä olevaan seinään. Teos on nähtävissä ala-aulasta ja se nousee myös ylempiin kerroksiin ja ottaa kontaktia katsojaan. Alhaalta päin katsoen valo siilautuu kerrostuvien lehtien lomitse.

Pia Männikön (s.1971) teoksille on ominaista niiden vahva suhde tilaan, kehollisuuteen sekä luonnon ilmiöihin. Teosten mittakaava vaihtelee ja teosten materiaalit sekä välineet ovat monimuotoisia arkipäiväisistä esineistä, tekstiilistä ja savesta valokuvaan ja videoon. Männikkö valmistui vuonna 2010 taiteen kandidaatiksi The Glasgow School of Artin kuvanveiston ja ympäristötaiteen osastolta, ja vuonna 2014 taiteen maisteriksi Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolta. Hänen veistoksiaan ja installaatioitaan on ollut esillä Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Mäntän kuvataideviikoilla, Rovaniemen ja Lahden taidemuseoissa, Örebron OpenART -biennaalissa ja Armory Galleryssä Sydneyssä.

Taiteilija kertoo teoksen valmistumisprosessista:

Rönsy-taideteoksen idea syntyi siirtolapuutarhassa kukkapenkkejä kitkiessä. Muiden kasvien juuressa kasvava maahumala menestyy lähes joka paikassa, ja minunkin puutarhassani se leviää usein hieman liiankin innokkaasti runsaiden rönsyjensä avulla. Sitkeä, haarautuva maahumala rinnastuu teoksessani ihmiselämän monimuotoisiin rönsyihin ja vaiheisiin, jatkuvaan uuden oppimiseen ja sinnikkäästi eteenpäin pyrkimiseen.

Teoksen luonnokset ovat valmiina, ja suunnittelutyö käynnistyy teoksen valmistavan seinäjokelaisen Kaaritaivutus Oy:n kanssa helmikuun 2024 aikana. Työn aluksi päästään tutustumaan rakenteilla olevaan aulatilaan Aallokon työmaalla, ja kevään aikana tehdään päätökset lopullisista rakenteista, muodoista, materiaaleista ja väreistä. Teos kiinnitetään Aallokon kaiderakenteisiin rakennusurakan loppuvaiheessa. 

Havainnekuva Pia Männikön Rönsy-taideteoksesta
Havainnekuva Pia Männikön teoksesta Rönsy. Kuva: Pia Männikkö.
Käsi ja peili
Kuvassa Rönsy-teoksen kukkien heijastuksien testausta, kuva: Pia Männikkö
Käsi ojentuu
Kuvassa lehtimuotojen suunnittelua ja testausta pahvimallien avulla, kuva: Pia Männikkö