Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin talossa.

Suojeluskuntapiirin talo piharakennuksineen rakennettiin vuosina 1924–1926 suojeluskuntalaisten talkootyönä. Kolmikerroksista päärakennusta pidetään Alvar Aallon esifunktionalistisen klassismin kauden päätyönä. Suojeluskuntatalossa on vielä nähtävissä alkuperäisiä materiaali- ja maalipintoja vuodelta 1925. Se onkin suojeltu rakennussuojelulailla vuonna 2002.

Vuodesta 1926 rakennuksessa toimivat Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin ja Lotta Svärd -järjestön toimistot. Suojeluskuntapiirin päällikkö jääkärieversti Matti Laurila perheineen asui pitkään talon ylimmässä kerroksessa.

Sotien jälkeen pitkäaikaisena vuokralaisena tiloissa oli nuorisoseura. Vuosikymmenten varrella talossa toimi mm. kesäyliopisto, Etelä-Pohjanmaan liitto ja kaupungin matkailutoimi. Heinäkuussa 1988, Suojeluskuntalainen -patsaan paljastuksen yhteydessä, Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo avasi muutaman huoneen Laurilan kodista yleisölle. Museona talo on toiminut syksystä 1990 alkaen.

Nykyään päärakennuksessa sijaitsevat Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon näyttelytilat, kokoustila, info ja museokauppa. Pohjakerroksessa on puoliympyrän muotoinen juhlasali, jossa järjestetään kokouksia ja juhlia. Valkoiseksi rapatussa piharakennuksessa on näyttelytiloja.

Sisäpihalla on kuvanveistäjä Pentti Papinahon tekemä valtakunnallinen Suojeluskuntalainen-patsas ja siihen liittyvä Suojeluskuntapoika- ja lottareliefi.

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo juhlisti vuoden 2020 merkkitapahtumiaan videoiden muodossa

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo täytti 30 vuotta syksyllä 2020. Saman vuoden maaliskuussa museolla avautui Veteraanien perintö -näyttely, josta tuli osa Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon pysyvää näyttelyä. Näitä kahta merkkitapausta juhlistettiin nyt kahdella videolla, jotka ovat vapaasti kaikkien katsottavissa internetissä!
Tervehdyspuheen 30-vuotiaalle Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museolle piti Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon Tuki ry:n puolesta Timo Fors.
https://www.youtube.com/watch?v=Kk1mVfK1iHA

Juhlapuheen Veteraanien perintö -näyttelyä varten piti Sotien 1939–1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Teppo Ylitalo.
https://www.youtube.com/watch?v=bgFrdQ4Kj3w