+
Tulosta
Etusivu

Ohjeita kouluille

Palvelemme peruskouluja, lukioita ja muita oppilaitoksia. Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseosta voitte tilata juuri omalle ikäryhmällenne sopivan opastuksen. Käynnin yhteyteen saat neuvoja myös tehtävien käytöstä, jotka sopivat erityisesti Mihinä me ollahan? -perusnäyttelyssä, Keidas-luontonäyttelyssä ja Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museossa käytettäviksi.

Museovierailujen tueksi opettajat voivat hankkia ilmaiseksi maakuntamuseon tuottamia Mihinä me ollahan -julkaisuja. Niistä löytyy perusnäyttelyjemme sisältämiä aihepiirejä, joiden tietoja kuvineen voi käyttää ennen ja jälkeen museovierailun.

Museokäyntiin on hyvä varata vähintään reilu tunti aikaa. Museon käyttö on otettu osaksi Seinäjoen koulujen kulttuuriopetussuunnitelmaa. Seinäjoen koululuokilta ei peritä pääsymaksuja eikä opastusmaksuja. Museo tarjoaa eri oppiaineiden opetukseen sisältöjä. Esimerkiksi ympäristötiedon, historian ja kuvaamataidon opetukseen saatte havainnollisia ja konkreettisia kohteita näyttelyistämme. Museo oppimisympäristönä vetoaa eri aisteihin ja varsinkin visuaaliseen havaintoaistiin.

Opastukset ja teemaviikkojen toiminnalliset vierailut on hyvä varata etukäteen Törnävän Kivinavetan infosta, p. 416 2648 tai epmaakuntamuseoseinajoki.fi ja Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museon infosta p. 416 2734 tai suojeluskuntamuseoseinajoki.fi

Oppilasvierailun suunnittelussa antaa neuvoja amanuenssi-museolehtori Kirsi Hänninen, p. 040 741 3910 tai kirsi.hanninenseinajoki.fi

Käytännön ohjeita koululaisryhmien vierailuun
Oppilaitten kanssa kannattaa keskustella etukäteen museokäyntiin liittyvistä asioista. Museon tärkeimpiä tehtäviä on säilyttää esineitä tuleville sukupolville. Museoesineet ovat arvokkaita ja monet niistä hyvin hauraita, eivätkä ne siksi kestä koskettelua. Kivinavetan Mihinä me ollahan -näyttelyn Kartano-nukkekodilla ja maatalousosion leikkipaikan leluilla sen sijaan saa leikkiä, ja opastetuilla kierroksilla opas saattaa antaa käteen esineen tutkittavaksi.

Museossa on hyvä liikkua rauhallisesti ja muita kävijöitä kunnioittaen. Kysely, ihmettely ja kommentointi on sallittua ja toivottavaa! Ryhmän mukana tulevan opettajan tulee osallistua kierrokselle ja huolehtia ryhmän pysymisestä koossa. Yleisluontoisia valokuvia saa ottaa ilman salamaa omaan käyttöön tai jos se liittyy sovittuun koulutehtävään.

Koululuokat voivat halutessaan syödä omia eväitä Kivinavetan työpajatilassa tai Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon alasalissa. Tästä tulee sopia etukäteen jo ryhmävarauksen yhteydessä.

Polkupyörällä saapuvien ryhmien pyörät voi jättää rakennusten viereen siten, että muillekin kulkijoille jää tilaa. Törnävän museoalueen halki kulkee vilkasliikenteinen Törnäväntie, jonka ylittäminen vaatii erityistä varovaisuutta ja tapahtuu ehdottomasti suojatietä pitkin.

Antoisaa vierailua!

Seinäjoen Yhteiskoulun 8 A-luokan oppilaita Yhdeksän matkalaukkua -tilaisuudessa esittämässä kysymyksiä tapahtuman luennoitsijoille Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museossa 25.1.2017.


Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo

Amanuenssi-museolehtori Kirsi Hänninen
p. 06 416 2650, 040 741 3910
kirsi.hanninenseinajoki.fi