Luminen laituri, jonka päästä pääsee avantoon.
Veneskosken louhoksen avanto

VeneskoskiViitala-seuran puheenjohtaja Anu Yli-Renko ja sihteeri Minna Asiala kuvailevat kyläyhteisön henkeä lämpimäksi ja yhteisölliseksi. Kyläläisistä on tullut ystäviä, joita tavata muulloinkin kuin kyläseuran merkeissä.

– Esitellessäni Vauhtiajoilla vastaan tulleita kyläläisiä, tätini kysyi, että eikö minulla ole muita kuin Viitalan kylältä olevia kavereita, Anu naurahtaa.

Anu ja Minna ovat vahvasti mukana kyläseuran tapahtumien järjestämisessä.

– On ilo nähdä vanhoja ja uusia kyläläisiä, jotka osallistuvat innolla mukaan. Meidän kylä on aina tunnettu aktiivisuudesta ja talkoo- ja kökkähengestä.

Syksyllä päästään tanssimaan ja juhlimaan Syysriehassa

Tapahtumia riittää, jos jonkinmoista: Suosittu Mykänristin Kuutamohiihto aloittaa vuoden ja pääsiäiskokko vanhana perinteenä kokoaa satoja ihmisiä yhteen. Syksyllä päästään tanssimaan ja juhlimaan Syysriehassa, jossa on esiintynyt mm. oman kylän bändi.

Kylällä on oma kuntosali ja frisbeerata. Jääkiekkokaukalo palvelee luistelijoita ja kesällä pesäpallon pelaajia. Maanantaisin pääsee pelaamaan bingoa Venestalolle. Keski-Nurmon kanssa yhteisessä koulurakennuksessa sijaitsee mm. alakoulu ja kombikirjasto.

Oman kylän vahvuutena Minna ja Anu kokevat joen, Hirvijärven läheisyyden, ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet sekä yritysten ja yrittäjyyden läsnäolon.  

– Oman kodin ovelta pääsee suoraan metsään nauttimaan luonnosta, Anu sanoo.

Alue houkuttelee myös uusia muuttajia.

– Täällä on isommat tontit ja halvempaa tonttimaata kuin keskustassa. Tuossa on suora baana, joten nopeammin täältä pääsee Seinäjoelle, kun jostain asuntoalueen perukoilta, Minna kuvailee. 

Ihmiset ovat katsomassa pääsiäiskokkoa.
Pääsiäiskokko kerää kansaa yhteen ympäri pitäjän.

Anun ja Minnan vinkit Veneskoski–Viitala-kylälle:

  • Avantouinti ja saunominen Veneskosken louhoksella.
  • Mykänristin laavulle lähtee hyvät ladut mm. Venestalolta. Se on suosittu retkikohde kesälläkin.
  • Tulkaa tutustumaan kylätaloon!