Mies ja nainen katsovat toisistaan kiinni.
Tavarat ovat löytäneet jo paikkansa Koop ja Cordelia Arposen kodissa. Lomailun jälkeen kypsyi ajatus jäädä pysyvästi Seinäjoelle. Kaupunki tarjoaa kaiken, mitä nelihenkinen perhe tarvitsee.

Arposen perheen aamiaispöydässä on leppoisa tunnelma. Remy-vauva istuu Cordelian sylissä ja Koop avaa Harrisonille kännykkäpelin. Nelivuotias näpyttää peliä innokkaasti.
– Harrison tykkää myös ulkoilla paljon. Käymme joskus laavulla paistamassa makkaraa, Koop paljastaa.

Heidän mielestään asuminen Seinäjoella antaa lapsiperheille enemmän mahdollisuuksia harrastaa ja nauttia monipuolisesta luonnosta Lontooseen verrattuna.
– Vien Harrisonin melkein joka päivä päiväkotiin polkupyörällä. Tämä ei olisi ollut mahdollista Lontoossa.

Harrison on syntyjään lontoolainen ja Remy on seinäjokinen.
– Remy syntyi kaksi viikkoa lasketun ajan jälkeen, vain päivä ennen kuin muutimme uuteen kotiin, Cordelia naurahtaa.

Cordelia on löytänyt Facebookin kautta äiti-lapsiporukan, jonka kanssa hän käy lenkillä säännöllisesti. Suurkaupungissa asuneen näkökulmasta Seinäjoki sopii ihanteellisesti perhe-elämälle.
– Kaikki löytyy läheltä, luontoon pääsee kotiovelta ja kaikki palvelut ovat 5-10 minuutin ajomatkan päässä.

Keväällä 2020 perhe tuli Suomeen lomalle pariksi kuukaudeksi.
– Vuokrasopimus Lontoon asunnosta oli päättynyt ja siirsimme tavarat varastoon odottamaan, että pääsemme muuttamaan Keski-Englantiin, josta olimme ostaneet talon.

He saivat tutulta käyttöönsä mökin Nurmosta. Loman aikana kaikki tapahtumat Englannissa peruttiin, joten he alkoivat miettiä tulevaisuutta uusiksi. Koop työskenteli Citizen Ticketissä Euroopan liiketoiminnan kehityspäällikkönä ja Cordelia teatterissa, jossa hän hoiti vierailevien esiintyjien ja teatterin väliset sopimukset ja järjestelyt.

– Tapahtuma-alan työt loppuivat Englannissa koronan takia. Samaan aikaa saimme Suomesta työtarjouksia, ja mielenkiintoisia projekteja oli alkamassaw. Viihdymme täällä ja päätimme jäädä pysyvästi Suomeen, Cordelia sanoo.

He ostivat talon Nurmosta, joka oli loman aikana osoittautunut viihtyisäksi paikaksi. Loppuvuodesta 2021 he hakivat Englannista tavaransa.

Uusi into musiikkiin

Koop ja Cordelia tutustuivat yliopistossa vuonna 2006, jolloin he soittivat samassa bändissä. Heillä on useita yhteisiä Provinssirock-reissuja takana. Vuosien aikana heille on muodostunut läheinen ystäväpiiri Seinäjoelta.

– Olen käynyt joka vuosi Provinssirockissa, ensimmäisen kerran 17-vuotiaana pikkuserkkuni kutsusta. Cordelia on työskennellyt festareilla brittiesiintyjien yhteyshenkilönä, Koop kertoo.

Koopin sukujuuret ovat isän puolelta Suomessa, jossa hän on käynyt armeijankin. Yliopiston jälkeen hän tuli kesätöihin Seinäjoelle vuonna 2008. Se oli yksi hänen elämänsä käännekohdista.

Täällä on mukavat naapurit. Olemme tunteneet itsemme tervetulleiksi yhteisöön, Cordelia kiittää.

– Olin ollut pari kuukautta VR:llä ratahuoltotöissä, kun huomasin ilmoituksen Idols-karsinnoista.
Vuoden 2008 Suomen Idols -kisan voitto toi Koopille töitä laulajana. Hän lähti Helsinkiin, jonne myös Cordelia muutti. Kun Koopin bändi hajosi vuonna 2015, pariskunta lähti kiertämään Eurooppaa ja päätyi muutaman kuukauden jälkeen Isoon-Britanniaan. Laulaminen jäi Koopilta viideksi vuodeksi. Hän työskenteli pari vuotta puuseppänä ja sen jälkeen lippupalveluyrityksen kehityspäällikkönä. Nyt laulaja keikkailee jälleen, ja bändi Flute of Shame on kasattu uudelleen.

– Olen löytänyt uuden innon omaankin musiikkiin. Hoidan tällä hetkellä freelancerina Warner Musicin puolesta eri artistien sopimuksia yhteistyökumppanien kanssa. Pete Parkkosen kanssa olen tehnyt yhteistyötä pitkään. Hän on hyvä ystäväni ja Harrisonin kummisetä. Koop on lisäksi auttanut sponsorien hankinnassa Lapua-elokuvan tuotantoprojektia.

Tervetullut yhteisöön

Arposen perheen kotikieli on englanti, mutta kodin ulkopuolella kommunikoidaan myös suomeksi. Koop on syntynyt Lappeenrannassa, muuttanut perheen mukana 2-vuotiaana Belgiaan ja 5-vuotiaana Englantiin.

– Minulle on tärkeää, että on yksi kieli, jolla pystyn ilmaisemaan itseäni syvällisesti. Suomen sanavarastoni on jäänyt suppeaksi. Lapsuudenkodissani puhuin isän kanssa suomea ja äidin kanssa hollantia. Vanhemmat puhuivat keskenään saksaa, koska olivat tavanneet toisensa Itävallassa työskennellessään. Siskoni kanssa, koulussa ja kavereiden kanssa puhuin englantia, joten siitä tuli minulle vahvin kieli, Koop tuumaa.

Suomen kieli on harjaantunut uuteen naapurustoon tutustuessa.
– Täällä on mukavat naapurit. Olemme tunteneet itsemme tervetulleiksi yhteisöön, Cordelia kiittää.
– Aika hauska juttu kävi ilmi, kun olimme muuttaneet: yksi naapuri on britti. Hänen kanssaan on mukava höpötellä, Koop lisää.

Joulun aikaan herkuttelu kerrytti kiloja Koopille, ja hän mietti, missä voisi tehdä ruumiillista työtä parina päivänä viikossa. Asia tuli naapurin kattoyrittäjän kanssa puheeksi.
– Naapuri kysyi, osaanko koota rakennustelineitä. Minulla oli kokemusta rakennusalalta, joten sain työn. Sen ansiosta painoa putosi kahdeksan kiloa, Koop iloitsee.

Kotipihan pohjalaistyylinen aitta on synnyttänyt persoonallisen liikeidean, jonka kehittämiselle Seinäjoen yritysmyönteinen ilmapiiri voi luoda otollisen maaperän.
– Olemme suunnitelleet, että pihassamme oleva aitta sopisi hyvin bed and breakfast -tyyppiseen palveluun, jossa olisi tarjolla ihmisille englantilaistyylistä majoitusta, Koop visioi. •

Teksti: Outi Rantala
Kuvat: Minni Pitkämö
*
Tämä juttu on osa Avaruuden tähdet -julkaisua.


Kiinnostaako elämä Seinäjoella? Tutustu Muuttajat-sivustoon.