Mies, nainen ja kaksi lasta istuvat sohvalla.
Voisi kuvitella, että ihminen saa kulttuurishokin muutettuaan yli kymmenen miljoonan asukkaan kaupungista Kiinasta suoraan Seinäjoelle. Näin ei käynyt perheelle, joka arvostaa terveellistä elinympäristöä sekä palvelujen ja luonnon läheisyyttä.

Suzhoussa kymmenen vuotta asuneiden Jani Vänskän ja Ni Xiaohongin perhe muutti Seinäjoelle viitisen vuotta sitten.

– Kun asuu tarpeeksi pitkään ulkomailla, rupeaa ar vostamaan ja toivomaan lapsellekin toisenlaista elämää. Seinäjoella lapsille on paljon tekemistä, tämä on yhtä aktiviteettikeskusta koko paikka, Jani Vänskä naurahtaa.

– Voisi tulla käänteinen kulttuurishokki, jos nyt meni sin Kiinaan perheen kanssa. Miljoonakaupunki voi olla mukava paikka, jos olet sinkku.

Vänskä työskentelee Atrialla vientipäällikkönä vas tuualueenaan Kiina. Hänen vaimonsa Ni Xiaohong on kotoisin Lounais-Kiinasta. Hänelle työpaikka löytyi tamperelaisesta viestintätoimistosta, jossa hän auttaa yrityksiä verkostoitumaan Kiinan markkinoille maan suurimman sosiaalisen median alustan WeChatin kautta.

Lapset voivat liikkua vapaasti

Viidessä vuodessa perhe on todennut sen, että Seinäjoelta löytyy kaikki, mitä ruuhkavuosia elävä lapsiperhe tarvit see. Heillä on kaksi poikaa, 11-vuotias Vili ja 7-vuotias Veeti, jotka harrastavat monenlaista.

– Pojilla on musiikki- ja taideharrastuksia. Seinäjoella saa korkeatasoista opetusta, mikä ei ole itsestäänselvyys.

Käymme pyöräilemässä yhdessä. Pidän Törnävästä ja Kyrkösjärven alueesta. Minulle luonnossa liikkuminen on tärkeää. Tykkään kerätä marjoja ja sieniä ja yritän saada lapsetkin mukaani metsään, Ni Xiaohong sanoo.

– Seinäjoella lapset voivat liikkua vapaasti, eikä tar vitse pelätä heidän turvallisuutensa puolesta. Täällä on puhdas ilma ja puhdasta ruokaa. Elämä on terveellistä.

Pariskunta tapasi toisensa yli 20 vuotta sitten, kun Vänskä oli ensimmäistä kertaa Kiinassa. Heidät vihittiin
vuonna 1998, minkä jälkeen molemmat tulivat opiskele maan Helsinkiin.

– Valmistuin 2000-luvun alussa filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta. Vaimo opiskeli Haaga-Heliassa tradenomiksi ja oli Belgiassa vaihdossa, kun sain töitä Metsolta ja lähdin Kiinaan töihin aluksi yksin. Vaimo tuli perässä myöhemmin.

Kiinassa kaikki maksaa paljon enemmän kuin Suomessa. Esimerkiksi päivähoitomaksut ovat moninkertaiset. Kun toinen lapsi syntyi, perhe päätti muuttaa Suomeen. Perheen paikkakunnan valintaan vaikutti sekin, että Vänskän veli vaimoineen asuu Nurmossa. He pitävät tiiviisti yhteyttä ja pojat rakastavat yhteistä aikaa sedän ja tädin kanssa.

Seinäjoella kaikki toimii hyvin

Perhe asuu Joupissa, josta pitkän etsinnän jälkeen löytyi omakotitalo.

– Seinäjoella parasta on se, että kaikki on tässä lähellä. Olen Helsingin Kontulan kasvatti, joten tiedän, miten pitkä matka esimerkiksi harrastuksiin ja palveluihin voi olla Suomessakin. Seinäjoki toimii. Meillä on täällä toimi va palveluinfra: kaikkea löytyy, mutta mihinkään ei ole ruuhkaa, Vänskä toteaa.

Kotikielenä heillä on suomi ja kiina. Pojat ovat englanninkielisellä luokalla Marttilan koulussa.

– Opetan lapsilleni kiinan kieltä. Ohjaan heitä myös musiikissa. Olen soittanut pianoa ja harmonikkaa. Työs kentelin aikaisemmin Kiinassa lastentarhanopettajana, mutta Suomessa en ole voinut tehdä näitä töitä, koska pitäisi osata paremmin suomea, Ni Xiaohong kertoo. •

Teksti: Kirsi Haapamatti
Kuvat: Minni Pitkämö

*
Tämä juttu on osa Avaruuden tähdet -julkaisua.


Kiinnostaako elämä Seinäjoella? Tutustu Muuttajat-sivustoon.