Pirkka ja Tuomas Tukeva johtavat vahvassa kasvussa olevia yrityksiä

– Viiden vuoden kuluttua Exertuksella on kotimaan lisäksi vahva jalansija kansainvälisillä markkinoilla alkaen Pohjois-Euroopasta sekä suoraa vientiä jo useimpiin maanosiin. Toimialan kasvun ja yhtiön kansainvälistymisen myötä meillä on hyvät mahdollisuudet kaksinkertaistaa liikevaihto, aloittaa isoveli Pirkka Tukeva.

– Meidän tavoitteemme on kolminkertaistaa liikevaihto nykyisestä. Vuonna 2027 meillä on hyvin vahva jalansija Suomen lisäksi koko Baltiassa, Skandinaviassa sekä avauksia Keski-Euroopassa, Tuomas Tukeva jatkaa.

Kuvassa Pirkka ja Tuomas Tukeva

Pirkka Tukeva puhuu johtamastaan Exertus Oy:stä ja Tuomas Koneita.comista.

Mistä moinen rohkea kasvuajattelu?

– Halu kasvaa on ainut turvallinen vaihtoehto. Riskeistä huolimatta kasvu on parempi vaihtoehto kuin olla tekemättä mitään. Niin kauan kun kasvat ja kehityt nopeammin kuin kilpailijat, olet turvassa, Tuomas arvioi.

Vaikka veljekset työskentelevät eri firmoissa, he tukeutuvat usein toistensa sparrausapuun.

– Vapaa-ajalla puhutaan paljon esimerkiksi urheilusta, mutta usein soitan Tuomakselle myös vaikkapa toimitusjohtajan rooliin liittyvissä kysymyksissä. Meillähän on jo kastetodistuksiin kirjattu keskinäiset salassapitosopimukset, Pirkka naurahtaa.

– Bisneksemme on erilaista, mutta tietyt lainalaisuudet pätevät aina esimerkiksi johtamisessa ja myynnissä. 40 vuoden aikana rakennettu keskinäinen luottamussuhde on niin vankka, että tietää aina saavansa rehellisen vastauksen, Tuomas lisää.

Paperiteollisuudesta yritysostolla yrittäjäksi

Jalasjärveltä kotoisin olevat Tukevan veljekset lähtivät kotimaakunnasta armeijaan ja opiskelemaan ja jäivät sille tielleen. Pirkka oli pitkään VTT:n Oulun yksikössä mm. asiakkuuspäällikkönä ja Tuomas paperiteollisuudessa Tervakoski Oy:ssä.

– Seinäjoki ei todellakaan ollut kartallamme, vaan päinvastoin suunnittelimme vaimon kanssa toista ulkomaankomennusta, kun pitkän prosessin päätteeksi löysinkin ostettavan yrityksen Lapualta. Muutimme perheen kanssa Seinäjoelle 2012 ja vuonna 2018 valmistui uudet omat toimitilat, jolloin liiketoimintakin siirtyi Lapualta Seinäjoelle.

Pirkka perheineen muutti Isoonkyröön kesällä 2017. Hän oli jo vuosia aiemmin tutustunut työnsä kautta seinäjokelaiseen työkoneiden ohjausjärjestelmiä suunnittelevaan ja valmistavaan Exertukseen ja päätyi sinne ensin asiakkuusjohtajaksi ja loppuvuodesta 2019 toimitusjohtajaksi.

Seinäjoki on erinomainen paikka yrityksille

Seinäjoki saa veljeksiltä kehuja toimintaympäristönä.

– Yrittäjämyönteisiä ihmisiä ja yritysmyönteinen ilmapiiri. Kaupungin ja Inton välinen työnjako on selkeä ja palvelut yrityksille on hyvin koordinoitu, Pirkka toteaa.

– Yrittäjähenkisyys on täällä dna:ssa. Olen juuri kiertänyt Seinäjoen yrittäjien hallituksen jäsenen ominaisuudessa yrityksissä. Täällä on todella monipuolisesti erilaisia yrityksiä. Kaikkia yrittäjiä yhdistää vahva yrittäjähenkisyys ja tekemisen meininki, Tuomas lisää.

Yhteisen haasteen veljekset näkevät uusien osaajien rekrytoinnissa.

– Kiinnostavia työpaikkoja on paljon ja niistä ihmiset saavat varmasti hyvin infoa, mutta lapsiperheiden sijoittumisedellytyksissä on työtä. Omakotiasumisen vaihtoehtoja pitäisi olla nykyistä enemmän. Moni kasvukeskuksista muuttava haluaa parantaa nimenomaan asumisen tasoaan, Pirkka tietää rekrytointihaastatteluiden perusteella.

Tuomas on törmännyt Seinäjoki-kynnykseen tuoreessa rekryprosessissa.

– Olemme hakeneet operatiivista johtajaa ja tuntuu vaikealta saada muuttamaan henkilö, jolla ei ole mitään siteitä alueelle. Moni sopisi tehtävänkuvaukseen, mutta etänä ei voi tätä pestiä hoitaa.

Tutustu veljesten johtamiin yrityksiin tarkemmin: https://www.exertus.fi/ ja https://koneita.com/fi/

Lue Petran tiestä yrittäjäksi: https://www.seinajoki.fi/asukkaaksi/tyoelama/yrittajatarinat/bennao-kasvoi-instan-harrastekuvista-brandiksi/