Tiina istuu pöydän ääressä tietokone edessään.
Tiinan tiimi on Tiranassa ja itse hän työskentelee avaruuden pääkaupungista päin etäyhteyksin.
Kuva: Tuukka Kiviranta

”Aikoinaan päädyin Seinäjoelle asumaan sen vuoksi, että täältä oli helppo valloittaa maailmaa. Työni onkin vienyt minua 27 maahan kolmelle eri mantereelle. Aina on kuitenkin tuntunut yhtä hyvältä palata Seinäjoelle, jossa on koti ja läheiset. Tällä hetkellä työskentelen Albaniassa turvallisuusalaan liittyvässä Twinning-projektissa. Pandemia toi minut kuitenkin kotiin ja siitä lähtien olen ollut etätyöläinen. Oma tiimini on Tiranassa ja projektia toteutan Avaruuden pääkaupungista päin etäyhteyksin.

Pari ensimmäistä viikkoa kului uusien työtapojen totuttelussa ja yhteyksien toimivuuden varmistamisessa. Jokapäiväisiä työkaluja ovat Teams ja muut yhteydenpitoon liittyvät työkalut. Nopeissa kontakteissa WhatsApp on aina käden ulottuvilla. Välillä työn tekemisessä on mukana osallistujia useista eri maista ja työskentely tulkin kanssa etänä tuo oman lisänsä etäpalavereihin.

Arkipäivä etätyössä on kuitenkin osoittanut, että pitkä välimatka ja etätyö eivät ole esteitä tehokkaalle yhteistyölle.

Eniten kaipaan perinteisiä sosiaalisia kontakteja ja arkipäivän kohtaamisia. Vaikka yhteisiä kahvitaukoja ja lounaita ei nyt ole, niin joka päivä vaihdetaan kuulumiset, säätilat ja korona-uutiset. Tällä tavalla pidämme yllä hyvää tiimihenkeä. Alussa minulla oli pieniä epäilyksiä kehittämistyön ja projektin toteuttamisesta etänä. Arkipäivä etätyössä on kuitenkin osoittanut, että pitkä välimatka ja etätyö eivät ole esteitä tehokkaalle yhteistyölle.

Parasta etätyössä on joustavuus ja vapaus valita työlle aika ja paikka. Itselleni etätyö on lisäksi antanut mahdollisuuden viettää aikaa läheisten kanssa entistä enemmän. Haasteitakin on ja niistä suurin on työ- ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan. Kun kaikki työvälineet ovat koko ajan käsillä, on helppo ryhtyä työhön myös vapaa-aikana. Työpiste kotona vaihtelee sohvan nurkasta keittiön pöydän ääreen ja sieltä omaan työpisteeseen päivästä ja työtehtävästä riippuen. Työergonomia ei ole aina paras mahdollinen ja siitä syystä niskajumit ovat etätyön myötä lisääntyneet. Etätyössä omasta työhyvinvoinnista huolehtiminen onkin mielestäni jopa vielä tärkeämpää kuin perinteisessä työssä.

Uskon, että etätyö ja työn tekemisen uudet muodot ovat tulleet jäädäkseen. Jo nyt nähdään etätyön positiivisia vaikutuksia, joita ovat esimerkiksi sairauspoissaolojen väheneminen ja tuottavuuden paraneminen. Uskon, että viime kuukausina otetut digiloikat ja etätyöt tarjoavat vielä paljon erilaisia mahdollisuuksia niin yksilöille kuin yrityksille. Itselleni se tarkoittaa vielä pienempää maailmaa ja mahdollisuuksia virtuaaliselle maailmanvalloitukselle uusissa kohdemaissa.”

Tiina

Tutustu: Toimitiloja etätyöskentelyyn