Viljelijätuet
Päivitetty 30.9.2024
Viljelyn monipuolistamisesta vaihtoehto viljelykierrolle 2025?
Suomi on esittänyt komissiolle muutoksia, jotka keventäisivät viljelijätukien ehtoja. Jos komissio hyväksyy esityksen, ensi vuonna ehdollisuuden vaatimuksiin tulee vaihtoehto viljelykierrolle. Se tarkoittaa, että jatkossa tilallasi olisi kaksi vaihtoehtoa täyttää maaperän hyvän rakenteen tavoite: viljelykierto tai viljelyn monipuolistaminen.
Mitä tarkoittaa viljelykierto?
Viljelykierrossa yksivuotisen viljelykasvin pitää vaihtua vuosittain vähintään 33 prosentilla tilan peltoalasta.
Vuonna 2026 on tulossa lisäksi vaatimus monivuotisesta viljelykierrosta. Sen jälkeen yksivuotisen kasvin pitää vaihtua peltoalalla vähintään joka neljäs vuosi. Aiemman tiedon mukaan monivuotista viljelykiertoa olisi pitänyt noudattaa jo vuonna 2025.
Mitä tarkoittaisi viljelyn monipuolistaminen?
Jos tilallasi on peltoa 10–30 hehtaaria, viljele vähintään kahta kasvia. Pääkasvia ei saa olla yli 75 prosenttia tilan peltoalasta.
Jos tilallasi on peltoa yli 30 hehtaaria, viljele vähintään kolmea kasvia. Pääkasvia ei saa olla yli 75 prosenttia tilan peltoalasta eikä kahta pääkasvia yli 95 prosenttia peltoalasta.
Voit lukea lisää MMM:n tiedotteesta.
Alkuvuoden 2025 arvioidut hakuajat Vipu-palvelussa
- Puutarhatuotteiden varastointituen haku, marraskuun varastomäärät 1.–14.11.2024
- Puutarhatuotteiden varastointituen haku, joulukuun varastomäärät 16.12.2024–31.1.2025
- Eläinpalkkioiden haku 7.–23.1.2025 (arvio)
- Eläinten hyvinvointikorvauksen haku 7.1.–4.2.2025 (arvio)
- Eläinmääräilmoitus vuodelta 2024 7.1.–4.2.2025 (arvio)
- Syysilmoitus vuodelta 2024 7.1.–4.2.2025 (arvio)
- Kansallisten kotieläintukien haku (pohjoinen kotieläintuki naudoista, uuhista ja kutuista, sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki) 17.2.–13.3.2025 (arvio)
- Alkuperäisrotueläinten kasvattaminen 17.2.2025–13.3.2025 (arvio)
Aikataulut varmistuvat loppuvuoden aikana.
Viljelijätukien maksuaikataulu on julkaistu syksylle 2024
Voit muuttaa peltotukihakemustasi Vipu-palvelussa 20.6.-2.10.2024
Peltotukihakemus aukeaa Vipu-palvelussa etusivulta samanlaisena kuin peltotukihaussa, mutta seuraavia muutoksia et voi enää tehdä; 5-vuotisia sitoumuksia ja sopimuksia ei voi hakea, haettavia tukia ei voi poistaa, peruslohkoja ei voi lisätä tai peruslohkomuutoksia ei voi tehdä.
Tee muutokset heti niiden tarpeen huomattuasi, sillä valvonta voi estää muutosten teon. Muutokset tallentuvat painamalla Tallenna, hakemusta ei lähetetä. MUISTA aina käydä katsomassa Vipuneuvoja-välilehti muutosten tallennuksen jälkeen!
Peltotukien hakuopas 2024; Hakemuksen muuttaminen
Käytä muutosten tallennuksessa apunasi Peltotukihaun Vipu-ohjetta ja ohjevideota.
Kasvulohko: Vaihtamalla kasviksi Tuen peruminen Vipu-palvelussa
Toimenpide:
a) poistamalla toimenpide hakemukselta (ja sitä tukevat kasvivalinnat) Vipu-palvelussa
b) poistamalla toimenpide kasvulohkolta (ja sitä tukevat kasvivalinnat) Vipu-palvelussa
Yksittäisen tukimuodon peruminen: vapaamuotoinen kirjallinen ilmoitus maaseututoimeen
Tarkkaile Vipu-mobiilia ja ennakoi ottamalla Vapaakuva– Voit saada selvityspyynnön jo heinäkuussa
Tukiehtojen noudattamista seurataan satelliittipohjaisella järjestelmällä. Satelliittien tuottaman aineiston avulla kasvuston kehittymistä ja viljelytoimenpiteitä seurataan koko kasvukauden ajan.
Selvityspyyntö on Vipu-mobiilin Tehtävät-osioon tuleva perus- tai kasvulohkokohtainen tehtävä. Saat tekstiviestin aina ensisijaisen viljelijän matkapuhelinnumeroon, kun sinulle lähetetään uusi selvityspyyntö. Selvityspyyntö voi olla joko satelliittiseurannan perusteella tai muusta syystä lähetettävä selvityspyyntö.
Saatuasi selvityspyynnön; Lue mitä siinä kysytään ja pyri vastaaman kuvalla siihen kysymykseen!
Vipu-mobiilia voi käyttää vain Vipu-palvelun asiointioikeuksilla.
Voit tarkistaa satelliittiseurannan selvityspyyntöjen tulokset Vipu-mobiilista. Tulokset ovat saatavilla selvityspyynnöistä, joihin on vastattu valokuvalla. Hyväksytyt vastaukset näkyvät suljetuissa selvityspyynnöissä.
Ohjeet selvityspyyntöön vastaamiseen erilaisissa tilanteissa
Lue Kesän 2024 selvityspyynnöistä
Mikä on selvityspyyntö?
Mikä on Vipu-mobiili?
Vuoden 2024 peltotukien haku on auki 18.6.2024 asti Vipu-palvelussa
Viljelijät voivat hakea peltotukia viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipussa 6.5.–18.6.2024. Tukien ehdot on koottu peltotukien hakuoppaaseen. Viljelijätukia hakiessaan viljelijä sitoutuu noudattamaan myös ehdollisuuden vaatimuksia, jotka on kerrottu Ehdollisuuden oppaassa. Tukiehtojen noudattamista tarkastellaan hallinnollisilla tarkastuksilla, satelliittiseurannalla ja tilakäynneillä tehtävillä tarkastuksilla.
Jos tilanne pellolla muuttuu kasvukauden aikana, viljelijä voi tarvittaessa vaihtaa peltotukien hakemuksessa ilmoittamansa kasvin tai toimenpiteen 2.10.2024 asti. Peruslohkomuutoksia tai uusia lohkoja ei voi ilmoittaa enää muutosaikana.
Peltotukia hakiessaan tuenhakija sitoutuu tekemään myöhemmin (Ruokaviraston arvio aikaisintaan tammikuussa 2025) myös syysilmoituksen Vipu-palvelussa sekä vastaamaan mahdollisesti saamiinsa selvityspyyntöihin mobiilisovellus Vipu-mobiililla.
Peltotukien hakuopas 2024
Maatalouden kirjaamisvaatimukset 2024
Ehdollisuuden opas 2024
Tukiehdot täyttävät kasvit 2024
Eri kasvien tukitasot 2024
Luonnon monimuotoisuus maatilalla -opas
Peltotukihakukoulutukset 2024
Seinäjoen maaseutupalveluiden koulutukset järjestettiin 16.-25.4.2024.
Seitsemän koulutusta tavoitti yhteensä 350 henkilöä.
Seinäjoen koulutus oli osa alueen kuntien maaseutupalveluiden ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yhteistä koulutuskiertuetta. Koulutuskiertueen tilaisuuksista Kurikan 17.4.2024 järjestetty koulutus striimattiin ja voit katsoa sen tallenteen YouTubesta täältä.
Katso Etelä-Pohjanmaan koulutuskierroksen tarkemmat tiedot täältä.
Koulutusmateriaalit:
1. Kevään haku, hakuaikataulut, muutosaikataulu (Mitä haettavissa, milloin ja mitä tarkoittaa ja mitä voit muuttaa. Milloin ei voi muuttaa?)
2. Vinkkejä tukihakemuksen tekoon (korvauskelpoisuus, maatalousmaa, maatalousmaasta poisto ja palauttaminen, lohkotiedot ja kasvulohkojen piirtäminen, tukirastit Vipu-palvelussa)
3. Tietoa ehdollisuudesta (mm. viljelykierto, vähimmäismaanpeite, viljavuustutkimukset, lannoitus, kasvinsuojelu, pysyvät nurmet)
4. Ekojärjestelmätuen ja ympäristökorvauksen valinnat
5. Vipu-mobiili, monitorointi ja selvityspyynnöt (Mitä monitoroidaan, maataloustoiminta, viljelijän toimet)
Luomu ja ei tuotannolliset investoinnit
Syysilmoituksen kasvipeitteisyyden muutosaika 23.5.2024 asti
Voit korjata syysilmoituksen ehdollisuuteen ja ekojärjestelmätukeen liittyviä vuoden 2023 kasvipeitteisyystietoja 23.5.2024 asti. Syysilmoituksen muutosvaihe ei koske ympäristösitoumuksen toimenpiteitä.
Muista aina käydä Vipuneuvoja-välilehdellä, kun muutat syysilmoituksesi tietoja.
Toimintaohjeet syysilmoituksen muuttamiseen ja syysilmoituksen selvityspyyntöön vastaamiseen täällä.
Ympäristökorvauksen verkkokoulutus on auki
Ympäristökorvaukseen sitoutuneen tilan tuli valita kaksi tilakohtaista toimenpidettä. Ilmasto- ja ympäristökoulutus oli suosituin tilakohtainen toimenpide ympäristökorvauksessa.
Jos tila on valinnut kyseisen toimenpiteen 2023, yhden tilan osallisen on suoritettava Ilmasto- ja ympäristökoulutus Vipu-palvelussa 30.4.2024 mennessä. Koulutus löytyy Hae ja ilmoita tukia -kohdasta.
Lisäohjeita löytyy täältä.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja alueen kuntien maaseutupalveluiden yhteinen koulutuskiertue tammikuussa 2024
Katso Kurikan 17.1.24 tilaisuus YouTubesta täältä
Aineisto:
Syysilmoitus 2023
Viljelykierto
Syysilmoituksen monitorointi ja pinta-alatukien ajankohtaiset 2024
Syysilmoitus koulutusvideo
Vuoden 2023 syysilmoitus tehtiin 15.1.-8.2.2024
Kaikkien maatilojen pitää tehdä syysilmoitus talviaikaisesta kasvipeitteisyydestä. Pellon ja pysyvien kasvien alasta 33 prosenttia pitää talvikaudella olla kasvipeitteistä. Vaatimus kuuluu ehdollisuuteen eli viljelijätukien perusehtoihin, joissa alaan hyväksytään aito kasvipeite, sänki, kevennetty muokkaus tai kasvijäte. Tuenhakijoiden pitää ilmoittaa syysilmoituksessa kaikkien peltolohkojen kasvipeitteisyyslaji vähimmäismaanpeitteen tarkastelua varten.
Syysilmoituksessa ilmoitetaan myös ekojärjestelmätuen talviaikaisen kasvipeitteisyyden toimenpidealat.
Viljelijän syysilmoitukseen vaikuttaa se, mitä tukia ja toimenpiteitä hän on hakenut peltotukien haussa. Talviaikaisen kasvipeitteisyyden lisäksi syysilmoituksessa2023 ilmoitettiin seuraavista:
- käytetyt kasvinsuojeluaineet (luomutilat ja ympäristösitoumuksen puutarhakasvien vaihtoehtoiset kasvinsuojelumenetelmät -toimenpiteeseen sitoutuneet)
- kiertotalouden edistäminen (ympäristösitoumuksen toimenpide)
- valumavesien hallinta (ympäristösitoumuksen toimenpide)
- lintupellot (ympäristösitoumuksen toimenpide).
Vipu-mobiili
Vipu-mobiili on viljelijän ja hallinnon väliseen tiedonvaihtoon toteutettu älypuhelinsovellus. Sovelluksen avulla voit seurata tukiehtojen toteutumista maatilan kasvulohkoilla ja suunnitella lohkoilla tehtäviä toimenpiteitä.
Vipu-mobiiliin voivat kirjautua tilan ensisijaiset viljelijät sekä maatilan asiointivaltuutuksen omaavat henkilöt. Sovellukseen voi kirjautua Vipu-palvelun tapaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Sovellus saatavissa maksutta Google play (android) ja Apple Store (iOS) sovelluskaupoista. Sovellus vaatii älypuhelimelta vähintään Android-laitteissa Android 8.0 ja Apple-laitteissa iOS 15.7.2 versiot ja lisäksi laitteesta tulee löytyä kamera, GPS-anturi, kompassianturi sekä internet-yhteys.
Maatalouskäyttöön otetun uuden alan pitää olla 2023 vuodesta alkaen pysyvästi nurmikasvustolla
Kaiken maatalouskäyttöön otetun uuden alan pitää olla vuodesta 2023 lähtien pysyvästi nurmikasvustolla. Alaa ei saa jatkossa kyntää.
Vaatimus koskee alaa, joka on joko raivattu maatalousmaaksi tai ollut aiemmin turvetuotannossa.
Huomioi, että ehto pysyvästä nurmikasvustosta ei koske alaa, joka on ollut viljelykelpoinen viimeistään 31.12.2022.
Uudet raiviot ja niiden pysyvän nurmen määritelmä
Pinta-ala perusteiset tuet
Pinta-ala perusteiset tuet haetaan Vipu-sähköisen asiointikanavan kautta 18.6.2024 mennessä.
18.6.2024 jälkeen jätetyt tukihakemukset tai tukihakuun liittyvät liitteet kerryttävät myöhästymispäiviä enintään 5päivää. Peltotukihakemuksen voi jättää myöhästyneenä korkeintaan 7vuorokautta. Voit muuttaa peltotukihakemustasi Vipu-palvelussa 2.10. asti.
Tukihaun lisäksi | Lisätietoja |
---|---|
Peruslohkotietojen ilmoittaminen Vipu-palvelussa | Peruslohkojen muutokset |
Syysilmoitus | Koskee ympäristökorvauksen toimenpiteitä, ekojärjestelmätukea ja ehdollisuuden kasvipeitteisyysvaatimusta |
Kirjanpidot | Maataloustuotannon kirjaamisvaatimukset – opas 2024 |
Eläinmäärä ilmoitukset | 1.2.2024 mennessä vuoden 2023 eläinilmoitukset Vipuun |
Tuen peruminen | Vipu-palvelussa 2.10. asti tai ilmoitus kunnan maaseututoimeen |
Eläintuet
Tuki | Hakuaika | Lisätietoja |
---|---|---|
Nautapalkkio (EU:n eläinpalkkio) | 8.1.-24.1.2024 | |
Lammas- ja vuohipalkkiot EU:n eläinpalkkio) | 8.1.-24.1.2024 | |
Eläinten hyvinvointikorvaus | 8.1.-1.2.2024 | Sitoumusehdot |
Pohjoinen kotieläintuki naudoista Pohjoinen kotieläintuki uuhista ja kutuista | 13.2.—5.3.2024 | Eläintukien hakuopas |
Sika- ja siipikarjantalouden tuotannosta irrotettu tuki | 13.2.—5.3.2024 | |
Maidon pohjoinen tuotantotuki | jatkuva |