Seinäjoki tarjoaa asukkailleen monia erilaisia asumisvaihtoehtoja. Voit asua keskustassa, eri puolella kaupunkia olevilla kerros- ja pientaloalueilla, kylämiljöössä tai veden äärellä. Tarjolla on asumismuotoja kaikkiin elämäntilanteisiin.

Kirkonkylät ja kylät

Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron kirkonkylät ovat sympaattisia pienkeskustoja, joissa arjen palvelut kouluineen, päiväkoteineen, kirjastoineen, kauppoineen ja liikuntahalleineen ovat tiiviisti kävellen ja pyöräillen saavutettavissa. Kirkonkylät tarjoavat palvelut omille asukkailleen ja ympäröiville kylille.

Nurmon keskus

Nurmon keskus on muodostunut Nurmonjoen ja rautatien varsille eteläpohjalaisen lakeusmaiseman keskelle. Painijapatsaan juurella olet nurmolaisuuden ytimessä. Nurmon pohjoispuolella aukeaa upea Paukanevan retkeilyalue. Seinäjoen kaupunkikeskusta tai Kivisaaren alueen kauppapalvelut ovat vain 5–10 minuutin päässä.

Kylät: Keski-Nurmo, Veneskoski, Koura, Ylijoki ja Kiikku

Nurmon kylissä yhdistyvät kaupungin läheisyyden tuomat edut rauhallisiin pohjalaisiin joenvarsimaisemiin. Täällä on avaruutta. Ja Suomen ainut potkukelkkatehdas. Miten olisi golfkierros Ruuhikoskella tai melontaretki Hirvijärvellä, ihan vaikka arki-iltana kotoa käsin? Seinäjoen keskustaan ajat helposti pyörällä, autolla vartissa.

Peräseinäjoen kirkonkylä

Peräseinäjoen kirkonkylä ja sen välittömässä läheisyydessä oleva Kalajärvi muodostavat kauniin maalaistaajaman. Asumismahdollisuuksia löytyy vaikka järven tai joen rannoilta aidossa kirkonkyläyhteisössä. Kirkonkylän keskus, Terästalo, kertoo jo nimellään mistä peräseinäjokiset on tehty. Kalajärven matkailualue on kesänvieton keskus. Kaupungin keskusta on puolen tunnin ajomatkan päässä.

Kylät: Ämmälänkylä, Honkakylä, Lehtimäenkylä, Riskunmäki-Viitalankylä, Kihniänkylä, Luomankylä, Juupakylä ja Haapaluoma

Seinäjoen eteläiset kylät tarjoavat joenrantamaisemia aidossa kyläyhteisössä. Täällä asuvat luonnonrauha, tila ja elämänlaatu. Kaupunki ei ole silti kaukana, vain 15–30 minuutin päässä.

Ylistaron kirkonkylä

Ylistaron kirkonkylän maisemaa hallitsevat Kyrönjoen kosket ja Komia kirkko. Ylistaron vahvat taajamapalvelut takaavat hyvän asumisen edellytykset. Valttina ovat myös lyhyet työssäkäyntietäisyydet kaupunkikeskuksiin Seinäjoelle (25 min.) ja Vaasaan (35 min.). Kriikun mylly pihapiireineen on ainutlaatuinen miljöö, joka kertoo pitäjän historiasta Kyrönjoen helmenä.

Kylät: Asemanseutu, Hanhikoski, Halkosaari, Kitinoja, Untamala ja Kainasto

Ylistaron alueen monet kylät edustavat Etelä-Pohjanmaata tyypillisimmillään. Vireys, kökkähenki, lapsiystävällisyys ja maanläheisyys muodostavat täällä hyvän maaseutuasumisen peruskivet. Upean Malkakosken tausta on tulvasuojelussa, nyt sen voi kokea kauniina lähiretkeilypaikkana. Ylistaron kylistä ajat Seinäjoelle 10–35 minuutissa.

Seinäjoen Niemistönmaa

Seinäjoen kaupunkikeskustan pohjoispuolella on muinaissaari. Kyllä, saari, jonka rantoja huuhtoi vielä 4000 vuotta sitten merenlahti. Tänä päivänä Niemistönmaa tarjoaa hienoja kyläasumisen vaihtoehtoja todellakin aivan kaupungin kupeessa. Täältä voit ihailla kaupunkia iltavaloissa Lakeuden yli. Keskustaan pyöräilet vartissa.

Kylät: Aunes, Niemistö ja Heikkilänkylä

Kantakaupunki

Kaupunginosat: Keskusta, Marttila, Itikka, Uppa, Kapernaumi ja Pohja 

Asun lähes kaupungin ytimessä Kapernaumissa, mutta silti ihanan rauhallisella paikalla. Sijainti on niin hyvä, että autoa ei tarvitse liikkumiseen. Kävellen pääsee keskustan palveluihin, junalle, tapahtumiin ja harrastuksiin. Lenkkeilyreittejä lähtee joka suuntaan, joten on mistä valita. – Susanna

Seinäjoen kantakaupungissakin asumisvaihtoehdot ovat monipuolisia. Yleisimmin asumismuotona on kerrostalo, mutta esimerkiksi Puukapernaumissa voidaan asua nk. Terijoen huviloissa ja Pohjassa puolestaan rintamamiestaloissa. Vanhan vesitornin kupeessa Upassa on uudenlaista tiivistä ja matalaa kaupunkimaista pientaloasumista. Jerikon ja Itikan alueet pohjoiskeskustassa edustavat uutta laadukasta kerrostaloasumista. Asemanseutu rakentuu tulevina vuosina ja sinne on tulossa kerrostaloja.

Kantakaupungissa on kauppakeskuksia, erikoisliikkeitä, ravintoloita ja kahviloita. Kulttuuritarjonta on vertaansa vailla. Alueella toimii kaupunginteatteri, kirjasto, museoita, Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan navetta, keikkamesta Rytmikorjaamo ja maailmankuulu Alvar Aallon hallinto- ja kulttuurikeskus. Itseään voi sivistää Tammi-kampuksella kansalaisopiston kursseilla. Sibelius Akatemia, Etelä-Pohjanmaan musiikkiopisto ja Rytmi-instituutti täydentävät musiikkiopetustarjontaa. Viihtyisää jokirantaa pitkin kävellessä vastaan tulevat mm. uimahalli-urheilutalo, padel-kenttä ja Mallaskosken panimo. Framin alueella toimii Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja yliopistokeskus sekä lukuisia yrityksiä. Pyöräile tai kävele joen yli pitkin Vale-Jaakon siltaa!

Läntinen Seinäjoki 

Kaupunginosat: Jouppi, Jouppila, Alakylä, Katajalaakso, Kultavuori ja Huhtala

Läntisellä Seinäjoella asutaan enimmäkseen omakotitaloissa, mutta alueella on myös paljon rivitaloja ja kerrostaloja. 

Jouppilanvuoren monipuoliset ulkoilureitit ympäri vuoden sekä jääurheilukeskus, jalkapallostadion, palloiluhalli ja laskettelurinne ovat käden ulottuvilla. Kiipeä elämysportaita pitkin Jouppilanvuoren huipulle. Sieltä näet melkein koko kaupungin. Ideaparkin yli sata liikettä ja lukuisat tapahtumat kuuluvat alueen lähipalveluihin. Terveyskeskus ja keskussairaala sijaitsevat Huhtalassa. Myös kaupunkikeskustan palvelut ovat lähellä.

Itäinen Seinäjoki 

Kaupunginosat: Hyllykallio, Tanelinranta, Karhuvuori ja Kertunlaakso

Asumismuotona alueella ovat enimmäkseen omakoti- ja rivitalot. Vanhimmat alueet ovat rakentuneet 1970-luvulla ja Karhuvuori on Seinäjoen uusin asuinalue. 

Tanelinlammen “sunny beach” on suosittu hyvän uimarannan ja avantosaunan takia. Löytyypä pikkuiselta lammelta myös vesiurheilukeskus, jossa voi vesilautaillla ja suppailla. Alueella on hyvä ulkoilureitistö. Prisma on suurin lähikauppa.

Eteläinen Seinäjoki

Kaupunginosat: Kasperi, Kivistö, Pajuluoma, Hallilanvuori, Törnävä, Kärki, Simuna, Pruukinranta ja Soukkajoki 

Kivistön sijainti on kyllä priima luokkaa. Kivistöä ympäröi ruokakaupat, harrastemahdollisuudet ja kauppakeskittymät. Parasta Kivistössä on se, että puistopolku lähtee suoraan talon vierestä ja vie Hallilanvuoren ulkoilualueelle. Asut keskustan kupeessa, mutta silti rauhallisella paikkaa. – Kirsi

Eteläisellä Seinäjoella on isoja omakotitaloalueita. Ne sisältävät kuitenkin aina myös rivitaloja ja kerrostaloja. Pruukinrannassa, tekojärven patovallin kupeessa, järjestettiin asuntomessut vuonna 2016. 

Hallilassa kaikki palvelut likietuusia, kauppa 24h, kaupungille kävellen 25 min ja pyörällä 7 min. Rauhallista asumista isoilla tonteilla. – Erkki

Hallilanvuoren ja Kyrkösjärven (tekojärvi) ulkoilureitit alueen eri laidoilla ilahduttavat ulkonaliikkujaa. Kyrkösjärvellä on myös kokonainen elämysliikunnan maailma uimarantoineen ja melontakeskuksineen. Törnävän kaunis museoalue ruokkii kulttuurin- ja historiannälkäisiä. Järjestetään Törnävällä myös yksi kovimmista festareista, Provinssi. Vanhan piirisairaalan alue, Piiri, kehittyy luovien alojen keskittymäksi ja puistomaiselle alueelle rakennetaan asuinrakennuksia vanhojen jylhien sairaalarakennusten kylkeen. Kasperista on pakko mainita Toimintojentalo – vanhasta kaupasta tehtiin suosittu kohtaamispaikka, jossa asiaton oleskelu on ollut sallittua jo yli 20 vuotta. 

Tutustu tonttitarjontaan tai Seinäjoen kiinteistönvälittäjiin ja vuokra-asuntoihin!