Uuden asemanseudun taidehankkeet valmistuvat tänä vuonna

Seinäjoen kaupunki teki vuonna 2022 päätöksen viiden julkisen taideteoksen hankkimisesta uuden asemanseudun rakennusurakan ensimmäisessä vaiheessa.

Asemakorttelin ja pysäköintitalon julkisivun taideteoksia toteuttamaan valittiin Arja Kärkkäinen, Tiina Raitanen, Pia Männikkö ja Juhana Moisander.  Lisäksi aseman uuden alikulkukäytävän ensimmäiselle osuudelle valittiin jatkosuunnitteluun ja toteutukseen Marjukka Korhosen teosehdotus.

Seiparkin pysäköintitalon julkisivussa tullaan näkemään monumentaalinen, Seinäjoen ja rautatien merkityksiä käsittelevä julkisivuteos Asemalaituri 0 Juhana Moisanderilta. Arja Kärkkäisen teos Synnyinkivi levittäytyy asema-aukion katukiveykseen. Aallokon sisääntuloaulassa tulijaa tervehtii Pia Männikön teos Rönsy. Asemakorttelin sisäpihalla Tiina Raitasen Odottaja ja Saapujat ruokkii mielikuvitusta ja löytämisen iloa. Marjukka Korhosen teos Kaninkolo ja maailmanpyörä tuo alikulkukäytävään kokemuksellisuutta ja viihtyisyyttä.

Taiteilijat ovat työstäneet teoksia osana aseman rakennusurakkaa vuoden 2023 aikana ja teosten on määrä valmistua vuoden 2024 loppuun mennessä. Lisäksi Heikki Varjan vuonna 1979 rautatieläisten kunniaksi pystytetty pronssiveistos Tuolta se tulee, tuolta se tulee siirretään uudelle asema-aukiolle.

Pia Männikön teos rönsyilee perhekeskus Aallokon aulaan

Lehtiä

Perhepalvelukeskus Aallokon aulan seinille kasvava Pia Männikön Rönsy-teos koostuu teräsputkirungosta, maahumalan lehden piparkakkumaista muotoa mukailevista lehdistä ja valoa heijastavista kukista.

”Rönsy-taideteoksen idea syntyi siirtolapuutarhassa kukkapenkkejä kitkiessä. Muiden kasvien juuressa kasvava maahumala menestyy lähes joka paikassa, ja minunkin puutarhassani se leviää usein hieman liiankin innokkaasti runsaiden rönsyjensä avulla. Sitkeä, haarautuva maahumala rinnastuu teoksessani ihmiselämän monimuotoisiin rönsyihin ja vaiheisiin, jatkuvaan uuden oppimiseen ja sinnikkäästi eteenpäin pyrkimiseen”, taiteilija kertoo.

Lue lisää

Juhana Moisanderin Asemalaituri 0 -teoksessa menneisyys kohtaa nykypäivän

Poika, nainen ja mies

Juhana Moisanderin Asemalaituri 0 -teos integroituu osaksi Seiparkin pysäköintitalon julkisivua. Taiteellisen työn lisäksi erilaiset alihankkijat ovat teoksen toteutuksessa keskeisessä roolissa.

Vuoden 2023 aikana teoksessa taiteilija keskittyi teoksen eri osien suunnitteluun ja testaukseen. Vuoden loppuun mennessä kaikki teoksen osat saivat lopullisen muotonsa, kokonsa ja sijaintinsa rakennuksen arkkitehtuurissa. Vuoden 2024 pääpainopiste on itse tuotannossa, eri elementtien paikalleen asentamisessa ja tätä kautta teoksen valmiiksi saattamisessa.

Hahmojen valokuvia on työstetty reikämalleiksi yhdessä julkisivutoimittaja Trutec Oy:n kanssa. Ihmishahmojen kuvat on valikoitu Pyhälahden valokuvaamon arkistosta ja niiden on tarkoitus edustaa ihmisiä, jotka ovat aikojen saatossa kulkeneet Seinäjoen aseman kautta.

Lue lisää

Arja Kärkkäisen Synnyinkivi juhlii elämää aseman aukiolla

Puu ja rakennus

Arja Kärkkäisen Synnyinkivi-teos integroituu osaksi uuden asema-aukion kiveystä. Solukkomaista mikroskooppikuvaa esittävän teoksen soikeiden ja aaltoilevien muotojen toistamisessa käytetään betonia, jonka ansiosta yksityiskohdat tulevat kauniisti esiin.

”Taiteilijana betoni on aiemmista teoksistani hyvin tuttu materiaali. Tällä hetkellä tutkin työskentelyapurahan turvin uusien ekologisempien betonityyppien hyödyntämistä rakentamisessa ja ulkotilojen kuvanveistossa. Synnyinkiven prosessissa erityisen kiinnostavaa, ja välillä haasteellistakin, on ollut infran ja taiteen yhteensovittaminen”, taiteilija kertoo.

”Teoksen aiheen pyrin alun perinkin sovittamaan rakennuksen käyttötarkoitukseen, eli että teos tukee läsnäolollaan alueen identiteettiä, ja että teos on mahdollista nähdä myös ympäröivistä rakennuksista käsin eri kerroksista ja suunnista.”

Lue lisää

Tiina Raitasen teos Odottaja ja saapujat leikittelee hienovaraisesti rautatien merkityksillä

Kasveja ja rakennuksia

Tiina Raitasen Odottaja ja saapujat -veistos koostuu perhekeskus Aallokon sisäpihalla seisovasta betonisesta Odottajasta sekä julkisivuun tulevista siipimäisistä, pronssiin valetuista Saapujista.

”Lähtökohtana Odottajan pronssiosan muodolle toimi Seinäjoen rautatieaseman alueelta löytynyt muovin kappale, jonka suurensin 16-kertaiseksi. Muotoilin rungon polystyreenistä ja päällystin sen kipsikerroksilla. Useiden kipsikerrosten ja hionnan jälkeen sain haluamani muodon ja pinnan aikaiseksi. Otin pienistä myös Seinäjoen rautatieaseman ympäristöstä löytyneistä esineistä silikonimuotit ja valoin niihin punavahat pronssivaluja varten”, taiteilija kertoo.

Odottajan betoniosan malli 3D-skannattiin. Valumuotti jyrsitään suoraan polystyreeniin. Edessä on tämän muotin pinnoitus ja viimeistely. Sen jälkeen muotti raudoitetaan ja vahvistetaan ja siihen valetaan betoni. Pronssiosat valetaan ja viimeistellään taidevalimolla kevään aikana.

Lue lisää

Marjukka Korhosen Kaninkolo ja maailmanpyörä yllättää alikulussa kulkijoita

Lintuja

Marjukka Korhosen moniosainen Kaninkolo ja maailmanpyörä -teos koostuu värillisistä pilvimaalauksista, valoraiteista sekä alumiinireliefeistä. Teoksen nimi kuvaa sekä itse alikulkutunnelia paikkana, että yritystä muuttaa tila mielikuvituksen ja matkoista haaveilun alustaksi. Raiteet mahdollistavat matkustamisen maailman eri puolille; uusiin kokemuksiin, kulttuureihin ja luonnon äärelle. Ne luovat mahdollisuuksia toimeentulolle, koulutukselle ja tieteelle. Kaiken uuden pohjana on lopulta mielikuvittelu.

”Luonnoksen jatkomuokkauksessa apunani on ollut VR-malli, jonka avulla kuljin tunnelissa virtuaalilasien avulla edestakaisin ja muokkasin teoksen valoraiteiden sijainteja ja kallistuksia. Tämä oli hyvin kiinnostavaa, tavallaan jopa konkreettista. Teos on muokkautunut pala palalta muun suunnittelun ja alikulkuympäristöön tulevien elementtien kanssa yhteensopivaksi”, taiteilija kertoo.

Lue lisää

Lisätietoja

Alkio Elina

julkisen taiteen koordinaattori , Taidehalli