Idrottstjänsterna upprätthåller idrottsanläggningarna och främjar möjligheterna till fysisk aktivitet i Seinäjoki.

Stadens viktigaste inomhusidrottsanläggningar är Simhallen-Idrottshuset, Nurmohalli, Ritolahalli, Kirmaushalli. De viktigaste utomhusidrottsanläggningarna är bobollsarenorna i Nurmo, Seinäjoki och Peräseinäjoki, samt friidrottsplanerna i Seinäjoki och Ylistaro. Issportscentrets område har tre ishallar, konstis och konstgräs. Områdets tjänsteutbud kompletteras av de privatägda Wallsport areena och OmaSP Stadion.

Idrottskansliet ger mer information om idrottsanläggningarna och om hur du bokar dem.

Kirkkokatu 15, 60100 Seinäjoki (Simhallen-Idrottshuset)
+358 6 416 2146
liikuntavaraukset@seinajoki.fi

Isbanor

Över 50 områden på planer och skolgårdar anläggs till isbanor på vintern. En del av banorna har hockeyrink. Banorna får användas fritt.

Karta över skridskobanorna

Issportscentret

Issportscentret har två ishallar, en lätt ishall och en stor bana med konstis.
Centret har även allmänna tider för skridskoåkning under vintern, utöver idrottsföreningarnas tider. På sommaren används konstisbanans plan som tennisplan, basketplan och en innebandyplan, som får användas fritt.
Området har dessutom en plan med konstgräs och ligger nära Jouppilanvuoris motionsspår/skidspår.

Issportscenter på kartan

Idrottsplaner

Seinäjoki har flera idrottsplaner med sand, gräs och konstgräs som ger dig goda möjligheter att tävla och att spela fotboll, boboll, amerikansk fotboll och landhockey samt friidrott. Staden har också planer för basket, beachvolley och tennis.

Närmotionsplatserna och näridrottsplanerna på skolgårdarna eller i bostadsområdena får användas fritt av alla stadsbor. Gräsplanerna får endast användas av idrottsföreningarna mot bokning.

Karta över idrottsplanerna

Motionsspår och naturstigar

Det finns cirka 280 kilometer friluftsstigar och motionsspår runt om i staden.
Den främsta friluftsstigen finns på Jouppilanvuori, med flera motionsspår och rastplatser med toaletter, kåtor och vindskydd.
Motionsspåren och -stigarna fungerar också som cykelstigar på sommaren.

Karta över motionsspåren

Skidspår

Staden upprätthåller cirka 200 kilometer skidspår under vintern. Spåren är dragna på motionsspår, naturstigar och i närheten av skolor och daghem. Det finns rutter för både erfarna skidåkare och nybörjare.

Karta över skidspåren

Sporthallar

Seinäjoki har fyra stora sporthallar: Simhallen-Idrottshuset, Nurmohalli, Ritolahalli och Kirmaushalli. Hallarna har bollhall och även mindre utrymmen för olika inomhussporter, såsom brottning, judo, boxning, dans och gymnastik.

Till Simhallen-Idrottshuset

Gymnastiksalar

Seinäjoki har 27 skolgymnastiksalar i olika storlekar, som används på kvällarna främst av klubbar och föreningar. För bokning av salar till vardagskvällar ansvarar idrottstjänsterna och för bokning till helger ansvarar skolan.

Cykelrutter

Seinäjoki-området har många olika rutter för cyklister. Utöver de lätta trafiklederna lämpar sig många av motionsspåren för cykling, såsom t.ex. den tillgängliga friluftsrutten Seinäjoki–Ilmola och rutten runt sjön Kyrkösjärvi.

Badstränder

Seinäjoki stad har badvakter på badstränderna vid Kyrkösjärvi, Sahanlampi och Tanelinranta under juni–augusti. Stränderna med badvakt har toaletter och omklädningsrum. Simmare och föräldrar ska komma ihåg att det är föräldrarna som ansvarar för att övervaka sina barn, även om det finns badvakter.
Seinäjoki har också andra badplatser vid älvar och sjöar samt i gamla stenbrott. Dessa badplatser har inte badvakter.

Karta över badstränderna