Entinen rekkakuski Hanna Salonen opiskelee Seinäjoella taloushallinnon osaajaksi. Aikuisopiskelu on hänen mielestään rentoa, mutta vaatii itsensä johtamista.
Nainen istuu pöydän ääressä jouluaskartelujen parissa. Mies istuu taustalla sohvalla ja hymyilee.
Hanna Salosen elämässä kaikki on nyt paremmin kuin pitkään aikaan. Kuva: Taina Renkola

Näin syntyi päätös muutosta Seinäjoelle

”Asuin kahden poikani kanssa aiemmin Alajärvellä Etelä-Pohjanmaalla. Aikuistuvat poikani ottivat puheeksi Seinäjoelle muuton ja he löysivätkin itselleen sopivat asunnot. Minä jäin vielä asumaan Alajärvelle.

Lapsia tuli kuitenkin ikävä ja minäkin päätin muuttaa. Aluksi ajattelin, että se on liian iso paikka – olenhan tällainen peltojen keskellä elänyt. Seinäjoen Nurmosta löytyi kuitenkin rivitaloasunto, joka tuntui omakotitalolta. Eli kodilta.”

Nämä asiat saavat minut viihtymään Seinäjoella

Ihmisten auttamisen halu yllätti minut

”Kaikkien ystävällisyys on suoraan sanoen hämmästyttänyt minua. Kun olen joutunut tiedustelemaan asioita, Seinäjoen kaupungilta on aina löytynyt apua. Jokaiseen kysymykseen olen saanut vastauksen. Kaikki ovat antaneet ymmärtää, että kyllä kaikenlaisista tilanteista selvitään. Muuttaminen on aina kuitenkin iso elämänmuutos.

Pohjalaisista sanotaan, että he ovat juroja eivätkä puhu ulkopuolisille, mutta minulla on täällä hyvin tervetullut olo. Täällä osataan käyttää maalaisjärkeä. Välillä pysähdyn ajattelemaan, että ei voi olla totta, miten paljon täällä pidetään huolta toisista. Tuntuu erityisen hyvältä, kun naapurit sanovat, että ihanaa kun olet täällä. Voin aina pyytää apua, ja sitä olen myös saanut.”

Uusi urapolku alkoi aikuisopiskelulla

”Tein aiemmin reissutyötä rekkakuskina. Ajoin pitkiä matkoja, mutta lopulta lääkäri sanoi, etteivät käteni kestä enää raskasta työtä. Jäin vuodeksi sairauslomalle, ja etsin sinä aikana uutta työtä tai opiskelupaikkaa. Kävin myös työterveyden kautta järjestetyllä ammatinvalinnanohjaajalla. Sain Eläkevakuutusyhtiö Ilmariselta vihreää valoa kuntoutusrahaan, joka on parempi kuin pelkkä perusopintoraha.

Päätin hakea  liiketoiminnan ammattitutkinnon opintoihin Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Seduun. Tein hakemuksen, kävin haastattelussa ja sain paikan. Olen opiskellut nyt vuoden ja vuosi on vielä jäljellä. Minusta tulee tilinpäätöstaitoinen kirjanpitäjä, reskontran hoitaja sekä palkanlaskija. Haaveenani on kirjanpitäjän tai taloushallinnon asiantuntijan työ. Töitä löytyy varmasti, koska meistä talouspuolen osaajista on pulaa.

Opinnot ovat sujuneet hyvin. Aikuisena opiskeleminen on aika rentoa, mutta omaehtoista. Minun pitää komentaa itseäni ja ottaa asioista selvää. Työssäoppiminen on aikaavievin ja tiukin asia.”

Uusi rakkaus tuo elämään tasapainoa

”Ihana mies Salosta muutti luokseni vuosi sitten, kun menimme naimisiin. Ja mikä parasta, hän löysi töitä Kurikasta! Kaikki on nyt paremmin kuin pitkään aikaan. Elämä soljuu hiljalleen ja tasapainoisissa merkeissä Nurmon rauhallisessa ympäristössä. Täällä on kaikkea, mitään ei puutu. Olemme löytäneet myös yhteisen harrastuksen frisbee-golfin. Pelaamme niin Seinäjoella kuin muuallakin Suomessa.”

Hanna

Teksti: Mervi Rantakari, Era Content