Eeli Salmela syntyi ja kasvoi Sipoossa, kaukana pohjalaisuudesta, mutta on kotiutunut Seinäjoelle ihan hyvin.

Mies nojaa isoon ikkunaan.
Eeli aloitti elokuussa viestintäsuunnittelijana Etelä-Pohjanmaan liitolla ja viikkoa myöhemmin oli muuttokin hoidettu.

”Päätös muuttaa Seinäjoelle syntyi kohdallani monien sattumusten summana. Loppukeväästä 2022 täällä tuli hakuun työpaikka, joka tuntui sopivan allekirjoittaneelle kuin nyrkki silmään. Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva kumppanini puolestaan oli hiljattain saanut työpaikan Seinäjoelta, mutta työskenteli vielä tuolloin pääosin etänä kodistamme Vantaalta.

Opintoni olivat sopivasti loppusuoralla ja työpaikka sitä myöden kiikarissa, joten laitoin hakemuksen sisään. Olimme muuttaneet Vantaalle alle vuotta aiemmin pääkaupunkiseudun työmahdollisuuksien perässä. Avaruuden pääkaupungissa olivat tähdet tällä saralla kuitenkin selvästi kohdillaan.

Aloitin elokuussa viestintäsuunnittelijana Etelä-Pohjanmaan liitolla ja viikkoa myöhemmin oli muuttokin hoidettu. Tehtäväni on pyörittää liiton alla toimivaa Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskusta. Seuraan siis työkseni EU-asioita ja selvitän, miten ne vaikuttavat elämään maakunnassa. Toisin sanoen tuotan EU-tietoa paikallisiin tarpeisiin.

”Kyllähän elo täällä vielä vähän oudolta tuntuu, mutta mahtuu maailmaan kai hullumpaakin, kuin sipoolainen Seinäjoella.”

EU-tiedon paikallinen saatavuus on tärkeää ainakin kahdesta syystä. Yhtäältä elämme demokratiassa, jossa valitsemme vaaleilla päättäjät alueiden ja valtakunnan ohella myös Euroopan tasolle. On siis paikallaan tietää, mistä oikeastaan äänestämme EU-vaaleissa. Toisaalta tieto lisää mahdollisuuksia: esimerkiksi EU-rahoitusta hyödyntääkseen on tiedettävä sen saatavuudesta.

Ihan pystymetsästä en lakeuksille tupsahtanut, sillä tein opintoaikana kaksi työharjoittelujaksoa Etelä-Pohjanmaan liitolla. Opiskelin Vaasan yliopistossa ja pohjalaiskaupunkien välinen raideyhteys tuntuikin ajoittain toiselta kodilta. EU-asioissa pääsin marinoitumaan niiden polttopisteessä Brysselissä, jossa asuin puolisen vuotta työskennellen Euroopan parlamentissa.

Uskoisin kotiutuneeni Seinäjoelle ihan hyvin. Erityisesti alueen runsaat sienestysmahdollisuudet ilahduttivat syksyllä. Ja avaruudessakin on puolensa, asuinkustannukset ovat täällä halvemmat kaksistaan isossa kolmiossa kuin yhdeksän hengen kimppakämpässä Brysselissä.

Synnyin ja kasvoin Sipoossa, kaukana pohjalaisuudesta. Kyllähän elo täällä vielä vähän oudolta tuntuu, mutta mahtuu maailmaan kai hullumpaakin, kuin sipoolainen Seinäjoella.”

Teksti: Eeli Salmela
Kuva: Etelä-Pohjanmaan liitto / Tanja Korpela