”Etukäteen ajateltuna Seinäjoesta tuli kotikaupunkini vähän vahingossa, yhteensattumien summana. Taaksepäin katsoen on kuitenkin helppo todeta, että kaikella on ollut tarkoituksensa. Yhteensattumien summaan tarvittiin vähän jääkiekkoa, Metallican keikka, Oravaisten huoltoasema, legendaarinen leipuri Aki Maijala, poikkeuksellisen positiivisen vaikutelman luoneet seinäjokiset ja vähän kadoksissa olleet sukujuuret.

Vuonna 2007 olimme mieheni kanssa etsimässä uutta kotipesää Kokkolassa ja Ruotsissa vietettyjen vuosien jälkeen. Jääkiekkoon liittyvät mahdollisuudet tarjoilivat meille Seinäjokea, mikä kuulosti myös Vaasan yliopistossa vielä kesken olleiden opintojeni osalta sopivalta vaihtoehdolta. Tapasin leipuri Maijalan Oravaisten huoltoasemalla heinäkuisena iltapäivänä – me olimme matkalla Helsinkiin Metallican keikalle, Aki mökilleen. Siinä huoltoaseman kahvipöydässä tutustuimme ja sovimme opintojeni oheen sovitellusta vaatemyyjän työstä Akin omistamassa myymälässä Seinäjoella.

Vuoden mittaisen välivaiheen sijaan Seinäjoki tarjosi elämänmakuista sisältöä myös seuraaville vuosille.

Kaikki tuntui siinä elämänvaiheessa hyvin väliaikaisilta ratkaisuilta. Oli ajatus jatkaa matkaa ehkä etelän suuntaa, kun opinnot olisivat paketissa. Vuoden mittaisen välivaiheen sijaan Seinäjoki tarjosi elämänmakuista sisältöä myös seuraaville vuosille.

13 vuoden takaisia onnellisia yhteensattumia seurasi opinnoista valmistuminen, toinen toistaan kiinnostavammat työtehtävät, uudet verkostot, ihanat ystävät, oman kodin rakentaminen ja perhekoon tuplaantuminen, yrittäjyyden löytänyt perheenisä, torella tairokkaasti paikallisen aksentin ja asenteen omaksuneet lapset – ja paikallisesta elämänilosta ja innostuksesta inspiroitunut perheenäiti. Matkan varrella kävi myös ilmi, että iso osa sukujuuristani johtaakin Etelä-Pohjanmaalle, mikä osaltaan selitti viihtymistäni täällä ja antoi geeniperimään perustuvan luvan olla ”pikkuuseen häjy”.

Kun sanotaan, että kauneus on katsojan silmässä, Seinäjoen kohdalla katse kohdistuu ensisijaisesti ja oikeutetusti ihmisiin. Akin ja hänen perheensä luoman vakuuttavan ensivaikutelman jälkeen olen kerta toisensa jälkeen, uusiin ihmisiin tutustuessani, todennut tämän saman. Täällä kasvaa lämminsydämisiä, vahvoja ihmisiä, joiden positiivisuus ja usko omaan tekemiseen on jotain täysin ainutlaatuista ja ihmeellistä. Voimaannuttavaakin. Ja inspiroivaa.

Sydämestä on väkisinkin tullut vähän salmiakin muotoinen.”

Anu

Teksti: Anu Portti


Lue tästä lisää muuttotarinoita!