Seinäjoki-vaellusreitti

Kuvassa suolla kulkevat pitkospuut ja reittimerkin tolppa. Taustalla mäntymetsää.
Seinäjoki-vaellusreitti on valmistunut ja avajaiset pidettiin lauantaina 14.5.2022 useassa eri paikassa samanaikaisesti.

Viitoitettu noin 170 kilometrin vaellusreitti kulkee Ylistarosta Peräseinäjoelle. Lähtö tai päätepistettä reitillä ei varsinaisesti ole ja matkaan voi lähteä mistä vain reitin varrelta. Reittiin pääsee tutustumaan kartat.seinajoki.fi -sivustolla. Tulostettavat kartat (pdf) löydät sivun lopusta.

Seinäjoen liikuntapalvelut ovat toteuttaneet reittihankkeen vuoden 2021 aikana Ympäristöministeriön hallinnoiman kuntien lähivirkistysalueiden kunnostus- ja kehittämisavustuksella.

Seinäjoki vaellusreitti kulkee pääpiirteittäin vuonna 1998 rakennettua Seinänaapureiden luontoreittiä. Reittiä on kunnostettu ja osittain uudistettu. Samassa yhteydessä toteutettiin maastopyörä ja polkujuoksurata Jouppilanvuoren maastoon, kunnostettiin taukopaikkoja ja laavuja sekä uusittiin pinnat Aseman kuntoradalle. Seinäjoki vaellusreitin uudet maastokartat valmistuivat vuoden 2023 aikana. Reitti on nähtävissä kokonaisuudessaan kartat.seinajoki.fi –sivustolta.

Reittihanke työllisti kaupungilta laskennallisesti yli kaksi henkilötyövuotta. Lisäksi reittihankkeen toteuttamisessa tarvittiin yhdistysten ja urakoitsijoiden työpanosta sekä usean maanomistajan suostumiset reitin tekemiselle. Reittihankkeen ohjausryhmässä toimivat Seinäjoen kaupungin eri toimialojen edustajat, Lakeuden Elämysliikunta ry, Lakeuden Latu ja Polku ry sekä Asemanseudun kehittämisyhdistys ry. Seinäjoki vaellusreitti kustansi Seinäjoen kaupungin liikuntapalveluille kokonaisuudessaan 228 000 euroa, josta Ympäristöministeriön hallinnoiman kuntien lähivirkistysalueiden kunnostus- ja kehittämisavustus oli 50 prosenttia eli yhteensä 114 000 euroa.

Kartat (pdf)
Ylistaro P
Seinäjoki P
Seinäjoki E
Peräseinäjoki P
Peräseinäjoki keskus
Peräseinäjoki E

Kuvassa Seinäjoen kartta taustalla mihin on merkitty Seinäjoki-vaellusreitin eri karttojen alueet.

Lisätietoja

Viitasaari Tuomas

kunnossapitopäällikkö , Liikuntapalvelujen hallinto
Kuvassa hirsistä tehty Plönäkosken laavu Peräseinäjoella. Laavun sisällä palaa tuli nuotiopaikalla.
Plönäkosken laavu, Peräseinäjoki