Nuorten kesäloma lähestyy – huomioitavaa huoltajille

Neljä nuorta istuu piknikillä ruohikolla.

Kesäloma lähestyy, ja nuoret viettävät mielellään entistä enemmän aikaa ulkona kavereiden kanssa. Me nuorten parissa toimivat haluamme herätellä myös teitä huoltajia suuntaamaan ajatuksia kohti kesää. Kokosimme muutamia asioita, mitä olisi hyvä huomioida nuorten kesän viettoon liittyen.

  • Sovi kotiintuloajat kesälläkin
  • Kysele nuoreltasi, missä hän on viettänyt aikaansa
  • Pidä yhteyttä nuoren kavereiden vanhempien kanssa
  • Seuraa nuoren rahankäyttöä
  • Älä osta nuorellesi päihteitä

Päihteet nuoren elämässä

Kun nuoret kokoontuvat, saattaa osa käyttää päihteitä. Siksi nuori voi kokea päihteisiin liittyviä haastavia tilanteita, vaikka ei niitä itse käyttäisikään. On tärkeää, että myös te huoltajat tunnistatte tämän ja juttelette päihteistä oman nuorenne kanssa avoimesti.

Nuoret hankkivat päihteitä esimerkiksi somen kautta, erityisesti Snapchat ja Telegram ovat nousseet kanavina esiin. Näistä Telegram on sovellus, jota nuoret harvoin käyttävät muuten. Jos sovellus löytyy nuoren puhelimesta, kannattaa siitä nuoren kanssa keskustella. Päihteitä saadaan myös täysi-ikäisiltä sisaruksilta. Toivomme, että käytte kotona keskusteluja myös täysi-ikäisten nuortenne kanssa.

Olemme koonneet vanhemmille tietopaketin liittyen nuorten päihteiden käyttöön. Huomaa ajoissa -tietopaketista löydät myös tahot, joista voit hakea apua ongelmatilanteissa. Käy tutustumassa: www.seinajoki.fi/huomaaajoissa

Festaripakka mukana YleXPopissa koulujen päätösviikonloppuna

Seinäjoella toteutetaan ehkäisevän päihdetyön Festaripakka-toimintamallia. Mallin avulla pyritään vähentämään ja ennaltaehkäisemään nuorten päihteiden käyttöä sekä edistämään vastuullista juhlimista ja päihteetöntä kaupunkiympäristöä. Festaripakassa kaupungin eri toimijat, viranomaiset, järjestöt, paikalliset kaupat ja ravintolat sekä asukkaat toimivat yhteistyössä.

Festaripakka jalkautuu nuorten pariin koulujen päätösviikonloppuna lauantaina 1.6. Silloin järjestetään Seinäjoella Lakeudenpuistossa YleXPop, joka on ikärajaton ja päihteetön ilmaiskonsertti. Nuoret kokoontuvat juhlimaan varmasti myös aikaisempina vuosina tutuiksi tulleille paikoille. Kannustamme vanhempia käymään illan aikana paikan päällä katsomassa nuorten illan viettoa.

Uutinen YleXPopista Seinäjoella: www.seinajoki.fi/ylexpop-ja-radio-suomen-kesakonsertti-jarjestetaan-tana-vuonna-seinajoella

Haemme vapaaehtoisia aikuisia turvaamaan nuorten illanviettoa 9.-10. elokuuta

Elokuussa juhlitaan Solar Sound -festareilla 9.-10.8. Etsimme taas vapaaehtoisia vanhempia jalkautumaan yhdessä Festaripakan muiden toimijoiden kanssa festarialueen läheisyyteen ja turvaamaan nuorten illanviettoa. Vapaaehtoiset perehdytetään tehtävään ja jalkautuminen tehdään porukoissa, joissa on aina mukana myös nuorisotyön ammattilaisia. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa www.seinajoki.fi/festaripakka

Aurinkoista ja turvallista kesää toivottaen,
Ehkäisevän päihdetyön työryhmät: EHKÄPÄ lapset ja nuoret sekä PAKKA-työryhmä

Rantasaari Henna

hyvinvointipäällikkö , Hyvinvointi ja osallisuus