Yhdessä tekemistä ja oppimisen riemua!

Mikä olisikaan parempi paikka tehdä, osallistua ja oppia kuin koko valtakunnan tavoittavat kansalaisopistot. Kansalaisopistossa jokaisella oppilaalla ja opiskelijalla on mahdollisuus harrastaa sitä, mikä tuntuu juuri itselle mieluisimmalta. Innostuksen ja osallistumisen hurmassa ei voi välttyä uusien tietojen ja taitojen karttumisesta, vaan osaaminen karttuu kuin itsestään. Voiko olla helpompaa tapaa?

neljä ihmistä pyöreän pöydän ääressä istuu nojatuoleilla ja pitää käsissään kuvakortteja, kaksi ihmistä taustalla hymyilee

Jenni Rauhala on tuore opettaja Seinäjoen kansalaisopistossa. Hän on päässyt vetämään puutöiden alkeiskurssia naisille sekä muutamia lyhytkursseja aikuisille ja lapsille. Rauhalan mukaan kaikkein parasta kansalaisopiston opettajana on se, että osaaminen karttuu myös itsellä, kun ratkotaan opiskelijoiden kanssa yhteisiä ongelmia. ”Kukaan ei voi kaikkea osata ja tietää, mutta kaikesta selvitään yhdessä”. Rauhala kannustaa kaikkia lähtemään mukaan kansalaisopiston toimintaan: ”Kansalaisopistolla tapahtuu paljon kaikenlaista. Kannattaa ehdottomasti lähteä kokeilemaan joko harrastamista tai tuntiopettajana toimimista.”

puusta tehty maisema, jossa kuusia ja rakennuksia, valoköynnöstä
Joulukoriste puusta. Kuva: Jenni Rauhala

Osaamisen kartuttua osalla Seinäjoen kansalaisopiston kursseilla voi myös hankkia itselleen valtakunnallisesti tunnustettuja opintopisteitä. Kurssi toimii samoin kuin mikä tahansa kurssi, mutta halutessaan opiskelija voi pyytää itselleen tunnustuksen siitä, että on ollut kurssilla mukana ja suorittanut sen hyväksytysti. Jatkossa esimerkiksi koulutukseen hakeutuessasi tai töitä hakiessasi voit nähdä Oma Opintopolku – palvelussa käymäsi kurssit ja voit tarvittaessa jakaa niitä esimerkiksi työnantajalle osoittamaan osaamistasi.

Kirsi Gröndahl on valinnut Retkeily- ja vaelluskurssin ja haluaa siitä opintopisteytetyn suoritusmerkinnän Oma Opintopolku – palveluun. Hän retkeilee paljon ja kokee hyötyvänsä siitä, että hänellä on ”mustaa valkoisella” osoittaa hankkimaansa osaamista. Tulevaisuudessa hän mahdollisesti aikoisi eräoppaaksi, joten tästä hän saa hyvää tietoutta sitä ajatellen. Tämä ei ole ensimmäinen retkeilyaiheinen kurssi, jolla Kirsi on mukana, mutta hän kokee, että eri opettajilta voi aina oppia jotain uutta.

Kahvipannu nuotiolla alustalla, tulta.
Nokipannukahvit retkeilykurssilla

Osaaminen näkyviin -viikkoa vietetään 2.-8.10.2023. Koollekutsujana toimii Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa. Osaamista syntyy monissa ympäristöissä: työelämässä, arjessa, vapaa-ajalla, opinnoissa, kursseilla, harrastuksissa, perhe-elämässä – missä vain. Aina omaa osaamista ei edes huomaa (lähde: https://www.sitra.fi/hankkeet/osaaminen-nakyviin)

Satu Haarala ja Anne Pohto / Seinäjoen kansalaisopisto

Lisätiedot opintopistekursseista: Opintopistekurssit
Ilmoittautuminen kursseille: https://uusi.opistopalvelut.fi/seinajoki/fi/