Kirjaston vuosi 2023: Digitaitoja

Seinäjoen kaupunginkirjaston vuodesta 2023 on tehty toimintakertomus, jonka kirjoituksia pääsette täältä blogista kevään ja alkukesän aikana lukemaan. Ensimmäinen bloggaus käsitteli hyvinvointia. Tässä toisessa kerrotaan kirjaston työstä digitaitojen eteen.

Digineuvontaa

Kirjastoon palkattiin loppukesällä digineuvoja, jonka toimenkuvaan kuuluu mm. henkilökohtainen opastus ja neuvonta tietotekniikan ja internetin käytössä, sähköisten palveluiden käytössä sekä tiedonhaussa. Hän osallistuu myös kirjastossa käytettävien laitteiden (esimerkiksi digitointi, 3D-tulostus) opastukseen. Digineuvojan palveluja on saatavilla pääkirjastossa ja Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron lähikirjastoissa. Digineuvoja oli myös mukana pääkirjaston avoimissa digivinkkitilaisuuksissa, joita järjestettiin syksyllä ja keväällä parin viikon välein.

Pääkirjaston digitiimi

Tabletteja senioreille

Seinäjoen kirjasto tarjoaa ikäihmisille kotikäyttöön tabletteja, joiden avulla seniorit voivat päästä käsiksi sähköisiin lehtiin, kirjoihin ja muuhun kulttuurisisältöön. Uuden palvelun synnytti vuonna 2022 toteutettu Kirjasto 65 -hanke. Nyt tämä hanke tunnetaan myös kansainvälisesti, sillä se esiteltiin elokuussa 2023 Rotterdamiin kokoontuneelle kirjastoalan asiantuntijajoukolle. Seinäjoen malli ja palvelussa käytettävät laitteet herättivät suurta kiinnostusta. Erityisesti kiitosta saivat esitykseen sisältyneet videot, joilla ikäihmisiä neuvottiin todellisissa tilanteissa tablettien käytössä.

Jaana Savela Rotterdamissa kirjastoalan tapahtumassa.

Laitteita ja e-aineistoja

Kirjastoissa asiakastietokoneet ovat ahkerassa käytössä ja henkilökunta neuvoo tarvittaessa niiden käytössä sekä mm. tulostamisessa. Nurmossa on uuden kirjaston myötä uusi ja monipuolinen laitekanta ja siten esimerkiksi tapahtumien, kuten kirjailijavierailuiden, striimaaminen kirjaston ulkopuolelle on mahdollista. Kyrkkäriltä käytiin sairaalan eri osastoilla ja Ruutipuiston koululla kertomassa kirjaston e-aineistoista.