Kirjaston vuosi 2023: Hyvinvointia

Seinäjoen kaupunginkirjaston vuodesta 2023 on tehty toimintakertomus, jonka kirjoituksia pääsette täältä blogista kevään ja alkukesän aikana lukemaan. Ensimmäinen kirjoitus käsittelee hyvinvointiin liittyviä kampanjoita ja palveluja. Kirjastopalvelut lisäävät hyvinvointia monella tapaa. Ensimmäisenä mieleen tulevat varmaan ilmaiseksi tarjotut aineistot: lukeminen ja musiikin kuuntelu tai vaikka leffaillan pitäminen lisäävät hyvinvointia. Tähän kirjoitukseen on nostettu muutamia hiukan erikoisempia hyvinvointia lisääviä asioita viime vuodesta.

Joulukortteja ja villasukkia

Kirjastot toimivat keräyspisteinä Siskot ja Simot -yhteisön valtakunnallisessa Joulupostia ikäihmisille -kampanjassa. Joulukortteja kertyi satoja jaettavaksi Seinäjoen alueen ikäihmisille.

Ylistarolaisnuorten jalkoja lämmittämään kirjastossa kerättiin villasukkia, kun nuorisotila Kyttis muutti uusiin tiloihin. Kirjastot toimivat myös EHYT ry:n ja A-Klinikkasäätiön Lahjoita lämpöä -kampanjan keräyspisteinä. Lähes 100 sukkaparia välitettiin asunnottomille ja muille apua tarvitseville.

Ikäihmisille kirjasto tarjoaa kotipalvelua. Ikäihmiset pääsivät myös kirjastolla kohtaamaan eskari-ikäisiä ja nauttimaan Loiske ensemblen moniaistisesta tanssi- ja musiikkiesityksestä Metsän sylissä, jonka kaupungin Armas-festivaali tarjosi. Peräseinäjoella jalkauduttiin hoito- ja palvelukoteihin pitämään lukutuokioita vanhuksille.

Kirjastolaiset kävivät kesällä Seinäjoen torilla kolme kertaa tapaamassa ihmisiä ja esittelemässä palveluita. Mukana oli lainattavia kirjoja, pelejä ja elokuvia. Asiakkaat saattoivat kysyä omista varauksistaan, päivittää yhteystietojaan tai tiedustella jotain tiettyä kirjaa.

Kirjasto on mukana myös koko kaupunkia koskevissa kehittämisohjelmissa. Olemme jo useamman vuoden tehneet työtä sen eteen, että Seinäjoki saisi Unicefin myöntämän Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Jo pohjatyö on tuonut uutta näkemystä koko kaupungin toimintaan aina ylimmältä päättävältä tasolta lähtien.