Taidenäyttely: Jacob Juhl: Kuvittele puu

15.6.2024 – 16.11.2024 11:00 – 15:00
Barn
Bildkonst och utställningar
Children
Companies
Företag
Kuvataide ja näyttelyt
Lapset
Nuoret
Seniorer
Seniorit
Seniors
Unga
Visual arts and exhibitions
Youth
Yritykset
 

Jacob Juhlin tilataideteos Kuvittele puu pohtii luonnonmukaisen ja keinotekoisen rajaa sekä ihmisen luontosuhteen muutoksia ajassa.

Jacob Juhl on muuttanut näyttelytila Vintin keinotekoiseksi metsäksi. Taiteilijan kuvitelmassa luontokato ja ilmastonmuutos ovat muuttaneet elinympäristöämme niin paljon, että tulevat sukupolvet eivät täysin tunnista sitä mitä me tarkoitamme luonnonmetsällä. Kohti korkeaa kattoa kurottelevat, raakalaudasta rakennetut puut ja niiden lankkulattian valtaavat juuret kutsuvat näyttelykävijän samoilemaan. Kuivat oksat ja muoviin valetut puiden lehdet viittaavat oikeaan metsään. Muoviin, silikoniin, kipsiin ja marmoriin valetut hybridiolennot, metsän asukit, muistuttavat jotain tuttua ja samalla outoa. Tekoälyn luoma linnunlaulu voisi olla todellista, mutta ei ole. Samoin kuin olemattoman tuulen humina puissa, jotka eivät liiku.

Kuvittele puu -näyttely tarkastelee luonnonmukaisuuden ja keinotekoisuuden määritelmiä sekä ihmisen luontosuhteen muutoksia ajan myötä. Pohjimmiltaan näyttely kysyy, mitä ”luonto” on. Onko luonto paikka, jossa voimme käydä kävelyllä ja palata sitten kotiin? Onko luonto kaikkea sitä, mikä on elossa? Mitä luonto tarkoitti 100 vuotta sitten? Mitä se tarkoittaa 100 vuoden päästä? Miten ihmiset kaukaisessa tulevaisuudessa tulevat muistamaan sen, mitä me kutsumme ”luonnoksi”?

Jacob Juhl on tanskalainen kuvataiteilija. Hän työskentelee valokuvan, tekstin, tilataiteen ja robottien parissa. Häntä kiehtoo loputtomasti ajatus ihmisestä omituisena esteenä luonnon ja ihmisen luoman kulttuurin välissä. Hän tutkii meidän ajassamme vallalla olevia sekä historiallisia merkityksiä sellaisille käsitteille kuin ”luonto”, ”elämä” ja ”ihminen” sekä ”keinotekoinen”.

Jacob Juhlin teoksia on ollut esillä hänen kotimaansa Tanskan lisäksi esimerkiksi Espanjassa, Italiassa, Iso-Britanniassa ja Saksassa. Kuvittele puu on hänen ensimmäinen näyttelynsä Suomessa.

Näyttelytilassa on 10 erilaista tekoälyn suunnittelemaa postikorttia. Korteissa on kysymyksiä, jotka käsittelevät näyttelyn aiheita. Voit vapaasti antaa kysymysten johdatella näyttelykokemustasi. Voit halutessasi ottaa postikortin muistoksi.

Ethän koske näyttelyssä oleviin taideteoksiin. Näyttelytilassa, postikorttien läheisyydessä, on esillä hybridiolentojen prototyyppejä ja kokeilukappaleita, joita voit tutkia vapaasti.

Kuvittele puu – Imagine a Tree on esillä Seinäjoen taidehallin Vintillä 15.6.–16.11.2024.

Näyttelyn avajaiset pidetään Kalevan Navetan kesäpäivänä 14.6. klo 17-19. Tervetuloa!

Kuva: Jacob Juhl.

Hinta

6/4 €

Järjestäjä

Seinäjoen taidehalli

Ulkoiset linkit