Sodanvastaista sarjakuvaa Venäjältä ja Ukrainasta
Rauhan kuvitelmia -näyttelyssä on esillä teoksia kuudelta venäläistaustaiselta ja kahdelta ukrainalaistaustaiselta taiteilijalta. Näyttely osoittaa tukensa niin ukrainalaistaiteilijoille kuin venäläisille sodanvastaisille äänille.
Keskusteluyhteyden rakentaminen sotaa käyvien maiden kansalaisten välille on vaikeaa. Näyttelyn kuraattorit uskovat silti, että rauhanomainen dialogi taiteen kautta on mahdollista kansalaisuuteen katsomatta.
Teokset luovat tilaa rauhan kuvittelemiselle sotaan ja militarismiin ajautuneessa maailmassa. Jos menetämme kyvyn kuvitella ajan ilman sotaa, osaammeko enää tavoitella sitä?
Teoksista ja tekijöistä
Ukrainalaistaustainen, Yhdysvalloissa asuva taiteilija ja tutkija Julia Aleksejeva valaisee sarjakuvassaan Ukrainan sodan taustoja ja seurauksia. Suomeen sotaa paennut ukrainalaistaiteilija Nataliia Burmaka käsittelee tuntojaan herkin kuvituksin.
Darja Apahontšitš ja Lilija Matvejeva ovat venäläisiä taiteilijoita, jotka asuvat tällä hetkellä maanpaossa Tbilisissä ja Berliinissä. Apahontšitš on venäjällä listattu ulkomaiseksi media-agentiksi. Heidän teoksissaan näkyy voimakkaana sodan aiheuttama suru, mutta myös toiveet toisenlaisesta maailmasta ilman sotaa.
Näyttelyssä on mukana myös kaksi venäläistaustaista, Suomessa asuvaa taiteilijaa, Kim Elvira ja Bruck, joiden sarjakuvissa nousee esiin sodan läsnäolo henkilökohtaisessa elämässä kaukana sota-alueelta.
Moskovalaisen Vicious Membrane -studion taiteilijalle Igor Bogdanoville sekä pietarilaiselle Pikku Myylle näyttely antaa tilaisuuden sodanvastaisten näkemysten ilmaisuun, joka ei ole enää mahdollista Venäjällä.
Näyttelyn ovat ideoineet ja koonneet sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen ja tuottaja Kerttu Matinpuro, joilla on molemmilla taustaa rauhanliikkeessä sekä kokemusta kulttuuriyhteistyöstä Venäjällä.
Näyttely on järjestetty yhteistyössä Suomi-Venäjä-seuran, Maailman sarjakuvat ry:n ja Suomen Rauhanpuolustajien kanssa.