Näyttely: Nastja Säde Rönkkö: Those Who Kept the Light

27.1.2024 – 10.8.2024 11:00 – 15:00
Bildkonst och utställningar
Kuvataide ja näyttelyt
Visual arts and exhibitions
 

Nastja Säde Rönkön yksityisnäyttely.

Those Who Kept the Light on Nastja Säde Rönkön teoskokonaisuus, jonka aiheena on meri ja siihen liittyvät myytit ja tarinat. Näyttely koostuu kymmenestä videoprojisoinnista ja veistoksista. Se on ollut aiemmin esillä Rønnebæksholmin taidehallissa Tanskassa, jonne sen kuratoi Aura Seikkula yhdessä Rønnebæksholmin kanssa.

Vuosina 2020 – 2021 Rönkkö kirjoitti runomuotoisia tekstejä ja matkusti Tanskassa ja Norjassa. Matkoillaan hän kuuli tarinoita ja legendoja naispuolisista majakanvartijoista, jotka huolehtivat majakan valosta. Usein he olivat miespuolisten majakanvartijoiden perheenjäseniä: vaimoja, sisaria, tyttäriä, jotka hoitivat tehtävää majakanvartijan puolesta. Työn alla olleet käsikirjoitukset ja tarinat, joissa naisilla on voimakas ja epätavallinen rooli, ruokkivat toisiaan. Näyttelyssä ne ovat esillä kymmenen videon muodossa.

Videoteoksia kannattelee ajatus rakkaudesta tai kiintymyksestä, joka ylittää rakastamisen tavoille asetetut rajat. Videoiden tarinoissa rakkaus näyttäytyy ihmisten, mutta myös ihmisten ja muiden kuin ihmisten välisenä. Tuulella ja merellä on tietoisuus, tunteet ja ääni.

Näyttelyn aihe liittyy myös ilmastokriisiin ja valtamerien herkkien ekosysteemien tuhoutumiseen. Rakkaus mereen voidaan nähdä kaipauksena tilaan, jossa ihmisellä on elämää ylläpitävä yhteys elinympäristöönsä. Näyttely pohtii haavoittuvuuden, halun ja muistin merkitystä myyttien ja avoimiksi jäävien tarinoiden avulla. Se tuo esiin ihmisiä yhdistävän kaipauksen ja kuvittelun voiman. Karujen pohjoisten merimaisemien kautta näyttelyssä edetään lohdun, voimaantumisen ja tunteiden tiloihin ja paikkoihin.

Nastja Säde Rönkkö

Nastja Säde Rönkkö on Helsingissä asuva taiteilija. Hän työskentelee videon, performanssin, installaation, osallistavan taiteen, internetin ja tekstien parissa. Hänen projektinsa tutkivat digitaalisen aikakauden suhdetta valtaan, ihmisyyteen ja planeettamme tulevaisuuteen. Häntä kiehtoo erityisesti, kuinka rakkaus, hitaus tai kiintymys voivat olla hiljaisen radikaaleja tapoja olla ja toimia maailmassa. Hänen taiteensa käsittelee sosiaalisia suhteita ja ihmisyyden perusteita, läheisyyttä, empatiaa ja läsnäoloa: kuinka ne rakentuvat, mitä ne merkitsevät. Nastja Säde Rönkkö on saanut useita eri kansainvälisiä mediataidepalkintoja. Suomessa hänet on palkittu Vuoden Nuorena Taiteilijana vuonna 2019 sekä Below Zero Art Prize 2023 -palkinnolla.

Videoteokset ovat 5–7 minuutin mittaisia. Teosten katsomisjärjestyksen voi valita vapaasti. Videoilla puhuttu kieli on englanti. Puhe on tekstitetty suomeksi.

Hinta

4€ / 6€

Järjestäjä

Seinäjoen taidehalli

050 514 3407

Ulkoiset linkit