Näyttely: Nastja Säde Rönkkö: Those Who Kept the Light

27.1.2024 – 10.8.2024 11:00 – 15:00
Bildkonst och utställningar
Kuvataide ja näyttelyt
Visual arts and exhibitions
 

Yksityisnäyttely

Those Who Kept the Light on Nastja Säde Rönkön mediataideinstallaatio, johon kuuluu paikkasidonnaisia veistoksia. Näyttely on kuratoitu yhdessä Aura Seikkulan ja tanskalaisen Taidehalli Rønnebæksholmin kanssa. Teos perustuu runomuotoisiin teksteihin, jotka Rönkkö kirjoitti matkustaessaan Tanskassa ja Norjassa vuosina 2020–2021.

Teoksen lähtökohtana ovat tarinat ja legendat naispuolisista majakanvartijoista Pohjoismaissa. Näiden tarinoiden pohjalta taiteilija kirjoitti kymmenen runomuotoista käsikirjoitusta suhteestamme mereen queer- ja feministisestä näkökulmasta. Tarinat esitetään ihmisten ja muiden kuin ihmisten välisten rakkaustarinoiden kautta: tuuli tai meri nähdään olentoina, joilla on tietoisuus, tunteet ja ääni. Those Who Kept the Light tutkii myyttien ja avointen tarinoiden avulla haavoittuvuuden, halun ja muistin merkitystä maailmassa, jossa valtamerien ekosysteemit ovat vaarassa tuhoutua. Kertoja johdattaa katsojan eeppisten ja karujen pohjoisten maisemien kautta lohdun, voimaantumisen ja tunteiden tiloihin ja paikkoihin.

Nastja Säde Rönkkö on Helsingissä asuva taiteilija. Hän työskentelee videon, performanssin, installaation, osallistavan taiteen, internetin ja tekstien parissa. Hänen projektinsa tutkivat digitaalisen aikakauden suhdetta valtaan, ihmisyyteen ja planeettamme tulevaisuuteen. Häntä kiehtoo erityisesti se, miten käsitteet kuten rakkaus, hitaus tai kiintymys voivat olla hiljaisen radikaaleja tapoja olla ja toimia maailmassa. Hänen taiteensa käsittelee sosiaalisia suhteita ja ihmisyyden perusteita: läheisyyttä, empatiaa ja läsnäoloa sekä niiden rakenteita ja merkitystä.

Hinta

4€ / 6€

Järjestäjä

Seinäjoen taidehalli

050 514 3407

Ulkoiset linkit