Seinäjoki rohkaisee etätyöperäiseen muuttoon

Etätöitä Seinäjoelta tekevä Essi Hyytiäinen koiransa kanssa kotisohvalla.

Seinäjoella on ajateltu työperäisen muuton käsite uusiksi ja käännetty koko ilmiö toisinpäin: kun ennen on ollut tapana puhua työperäisestä muutosta, Seinäjoki herättelee keskustelua etätyöperäisestä muutosta.

– Työperäisellä muutolla viitataan muuttamiseen töiden perässä. Me halusimme avata keskustelun etätyöperäisestä muuttamisesta, joka tähtää elämänlaadun parantamiseen. Etätyöskentelyn mahdollistavat ammatit antavat täysin uudenlaista vapautta mielekkään asuinpaikan valintaan, toteaa Seinäjoen markkinointipäällikkö Anu Männikkö.

Avaruuden pääkaupungiksi julistautunut Seinäjoki tunnetaan ennakkoluulottomasta ja rohkeasta asenteestaan, mutta kaupunki on menestynyt myös tutkimuksissa: Seinäjoki on ollut viime vuosina ykkönen sekä Taloustutkimuksen Kuntien imago -tutkimuksessa että Suomen Yrittäjien kuntabarometrin suurten kaupunkien (yli 50 000 asukasta) sarjassa.

Projektikoordinaattori Essi Hyytiäinen on yksi Seinäjoelle kotiutuneista etätyöläisistä.
– Nykyinen työni ketterässä ja joustavassa yrityksessä on tukenut itselleni tärkeää vapautta. Kun ehdotin työpaikallani ajatusta jatkuvasta etätyöstä, työnantajani näytti onnekseni vihreää valoa, Hyytiäinen toteaa.

– Eri paikoissa asuneena olen oppinut, että arki on aina arkea missä päin maailmaa tahansa. Seinäjoen lyhyet välimatkat, kaupungin kompakti koko ja avoimet ihmiset tekevät arjesta kuitenkin mukavampaa, Hyytiäinen jatkaa.

Työelämä on murroksessa ja muuttaminen muuttuu

Etätöistä on tullut kertaheitolla osa monien ihmisten elämää ja työskentely kotoa on onnistunut hyvin. Tuore Työterveyslaitoksen tekemä kysely kertoo, että etätyössä on myönteistä virettä ja imua. Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan teettämän kyselyn perusteella lähes 90 prosenttia suomalaisista uskoo etätyön painoarvon lisääntyvän ja runsas kolmannes vastanneista arvioi tekevänsä etätöitä vastaisuudessa entistä enemmän.

Koronakriisi on ajanut aiempaa isomman joukon ihmisiä muuttamaan suurista kaupungeista väljempiin kuntiin. Kevään aikana muutto maaseutumaisiin kuntiin lisääntyi, ja väestön liikkuminen maan sisällä on ollut poikkeuksellista, kun sitä verrataan aiempaan kehitykseen.
Seinäjoki lukeutuu niihin suomalaisiin kaupunkeihin, joiden asukasluku on kasvanut myös koronakriisin aikana.

– Olemme luvanneet, että Seinäjoella on tilaa kaikelle hyvälle. Lupaus pitää, vaikka maailma ympärillämme on myllerryksessä. Seinäjoella on aina tilaa uusille ideoille ja mahdollisuuksille, olipa kyseessä sitten perinteinen tapa työskennellä tai etätyöt, Männikkö päättää.

Lisätietoja:

Markkinointipäällikkö Anu Männikkö
Seinäjoen kaupunki, p. 044 418 1119

Kampanjasivustolle www.seinajoki.fi/muuta

Lähteet:

1) yrittajat.fi 9.6.2020: Yrittäjien kuntabarometrissa Seinäjoki ykkönen jo kolmatta kertaa peräkkäin

2) yle.fi 18.8.2020: Ennen sovittiin etätöistä, nyt sovitaan milloin pitää olla läsnä – etätyö tuli jäädäkseen ja kyselyn mukaan se on monelle hyvä uutinen

3) hs.fi 19.10.2020: Lähi-Tapiolan kysely: Johtajien asenne etätyöhön lieventynyt koronaviruksen takia, suomalaiset uskovat etätyön merkityksen kasvavan

4) yle.fi 17.8.2020: Koronakriisi sai suomalaiset muuttamaan suurista kaupungeista maaseutumaisiin kuntiin – “Ilmiö on poikkeuksellinen”, sanoo muuttoliiketutkija

5) iltalehti.fi 12.10.2020: IL selvitti koronakevään muuttovoittajat – katso, miten kävi omalle kunnallesi