Seinäjoen kaupunki mukana mahdollistamassa ranskalaisen Alexandren jääkiekkounelmaa

Alexandre Caudroy
12-vuotias Alexandre Caudroy saapuu Ranskasta Seinäjoelle pelaamaan jääkiekkoa. Hän asuu suomalaisessa perheessä ja käyn koulua vaihdon ajan. Innokkaan kiekkoilijan Suomi-vaihdon mahdollistavat Leppäahojen isäntäperhe, Seinäjoen Suomi-Ranska yhdistys, S-Kiekko sekä Marttilan koulu. Vaihto kestää seitsemän viikkoa. Syntyneiden kontaktien myötä Seinäjoen kaupunki on aloittamassa yhteistyötä Amiensin kaupungin kanssa.

-Alexandre on Seinäjoen nuorin pidempiaikainen vaihto-oppilas. Lyhytkestoisia Erasmus+ -liikkuvuuksia on toteutettu sekä ala- että yläkoululaisten ryhmäliikkuvuuksina, mutta on hienoa, että järjestelmä taipuu myös tällaiseen. Caudroyn perhe on ponnistellut paljon Alexandren jääkiekkounelman eteen ja me Seinäjoen kaupungilla olemme iloisia, että saamme toteuttaa vaihdon juuri meidän kaupungissamme. Olemme kiinnostuneita kehittämään kouluyhteistyötä Amiensin kaupungin kanssa myös laajemmin, kertoo vt. perusopetusjohtaja Marika Ojala.

-Mieluusti virittelemme yhteistyötä Amiensin kaupungin suuntaan aloittaen opetuksen ja koulutuksen teemoista. Amiens on kiinnostava n. 136 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Ranskassa, 120 kilometriä Pariisin pohjoispuolella. Amiensin tunnetuin nähtävyys on Notre-Damen katedraali, joka kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Siinäkin mielessä kaupunki on mielenkiintoinen meille, jatkaa sivistys- ja hyvinvointijohtaja Antti Takala.

Alexandre pitää vaihdon aikana blogia: https://ungothiqueenfinlande.wordpress.com/

Alexandre

Milloin aloitit jääkiekon pelaamisen?
-Aloitin luistelemisen 3-vuotiaana ja jääkiekon pelaamisen 5-vuotiaana. Pidän siitä paljon, vaikka se ei ole niin tavallista Ranskassa kuin Suomessa.

Mikä on parasta jääkiekon pelaamisessa?
-Pidän todella KAIKESTA tässä urheilulajissa: jäästä, luistelusta, pelaamisesta, turnauksista ja hauskanpidosta tiimini kanssa.

Miksi Suomi? Mitä tiesit Suomesta?
-Haluan tulla Suomeen, koska se on jääkiekon maa ja jossa puhutaan eri kieltä kuin äidinkieltäni ranskaa.

Ketkä ovat suomalaiset jääkiekko-idolisi ja miksi?
-Paras jääkiekkoilija esikuvani on Miro Heiskanen. Hän on tehnyt 2 maalia ja yhden syötön MM-kisoissa 2022.

Kauanko olet Seinäjoella?
-Asun Seinäjoella 7 viikkoa tai 49 päivää, välillä 6. elokuuta – 23. syyskuuta.

Mitä odotat oleskelustasi Seinäjoella?
-Haluaisin todella saada ystäviä, oppia koulussa ja edistyä paljon jääkiekossa.

Äiti Marie-Anne

Miten Alexandre päätyi Seinäjoelle ja S-kiekkoon?
-Osana Alexandren valmistautumista olemme viime syyskuusta lähtien pitäneet Alexandren kanssa suomen kielen tunteja oululaisen opettajan kanssa, joka asuu Pariisissa. Hänen vinkistään tutustuimme Makka Elbaziin, joka on kotoisin Seinäjoelta. Makka auttoi meidät yhteyksiin Seinäjoen Suomi-Ranska yhdistyksen puheenjohtaja Markku Viertolan kanssa. Markun valtavalla avustuksella Alexandrelle löytyi koulupaikka Marttilan koulusta ja Leppäahojen perhe, joka oli valmis mahdollistamaan hänen oleskelunsa toimimalla isäntäperheenä. Sekä Makka että Markku auttoivat meitä myös saamaan yhteyden S-Kiekkoon.

-Alexandre on päättäväinen, mutta toki aika nuori tällaiseen kokemukseen. Mielestäni Seinäjoki on täydellinen paikka hänelle. Helmikuussa meillä oli mahdollisuus käydä tapaamassa perhettä, vierailla koulussa ja osallistua testitreeneihin S-Kiekon harjoituksissa. Alexandre on laskenut päiviä siitä lähtien. Alexandre, ja me hänen vanhempansa, olemme erittäin kiitollisia kaikille niille, jotka ovat tehneet hänen projektistaan totta.

Mitä äitinä ajattelet lapsesi oleskelusta ulkomailla isäntäperheessä?
-Tällaiset liikkuvuuskokemukset ovat upeita elämänkokemuksia. Alexandre on puhunut Suomesta 8-9-vuotiaasta lähtien. Hän haaveilee jääkiekon pelaamisesta Suomessa ja luistelemisesta jäätyneellä järvellä. Siitä lähtien kun hän alkoi puhua meille muuttamisesta Suomeen, olen tukenut häntä ja auttanut häntä löytämään tämän maan, josta emme tienneet ennen mitään. Alexandrelle oli tärkeää saada todellinen käsitys siitä, mitä arkielämä täällä on.
-Äitinä olen hieman peloissani, se on totta, sillä kaupunkiemme Amiensin ja Seinäjoen välillä on 1886 km. Mutta luotan Alexandren kykyihin ja päättäväisyyteen, luotan myös kaikkiin ihmisiin, jotka toivottivat hänet tervetulleeksi tänne: Leppäahon perheeseen, Markkuun, Marttilan kouluun, S-Kiekko-seuraan ja valmentajiin.
-Tiedän, että Alexandre kasvaa tästä kokemuksesta, ja hän on niin onnekas saadessaan elää osan unelmaansa.
-Mielestäni Erasmus+ -ohjelma on loistava tilaisuus kokea tällaista ja avata nuorille uusia näköaloja.

Alexandre ja valmentaja Jevgeni Salagin
Alexandre harjoituksissa valmentaja Jevgeni Salaginin kanssa