Seinäjoen katuvalot sammutetaan yöajaksi

Seinäjoen keskusta-alueen kartta, jossa viiva merkitsee katuja joiden sisällä valot palavat.
Katuvalaistus on pois päältä maanantaista perjantaihin klo 01–05 marraskuun alusta alkaen. Sammutus ei koske Seinäjoen keskustaa eikä keskustan lähialueen pääkatuja.

Seinäjoen kaupunki sammuttaa katuvalaistuksen yöaikaan viitenä päivänä viikossa maanantaista perjantaihin. Valot ovat pois päältä klo 01–05 välisen ajan 1.11. alkaen, ja päätös on voimassa toistaiseksi. Sammutus ei koske Seinäjoen keskustaa eikä keskustan lähialueen pääkatuja (noin 3 500 valopistettä). Asiasta päätti kaupunkiympäristölautakunta kokouksessaan keskiviikkona 12.10.

Katuvalaistuksen sammuttamisella saavutetaan arviolta 18 500 euron säästöt kuukausittain. Kahdeksan kuukauden aikana säästö olisi yhteensä noin 148 000 euroa.

Koska energian hinnannousu jatkuu loppuvuoden aikana, energiansäästötoimet vaikuttavat merkittävästi kaupungin talouteen. Kulujen hallitsemiseksi kaupunki laatii syksyn aikana energiansäästöohjelman, jossa katuvalojen sammutus on yhtenä säästökeinona.

Katu- ja yksityistieverkolla on yhteensä 18 352 valopistettä. Katuvalot ovat yhdyskuntatekniikan suurin yksittäinen kuluerä, ja tämän vuoden budjettiin on varattu 2,4 miljoonan euron määräraha.

Katuvalot ovat nykyisin kokonaan pois päältä 10.5.–15.7. Muina aikoina ne syttyvät ja sammuvat hämäräkytkimellä ja ovat päällä pääsääntöisesti läpi yön. Katuvalokeskusten rajat aiheuttavat sen, että valaistaessa pääkatuja valaistaan osittain myös pääkatujen varressa olevia asuinkatuja, eli tarkkaa rajausta pelkille pääkaduille ei pystytä tekemään.

Seinäjoen kaupungin katu- ja yksityistieverkolla olevat katuvalot omistaa Seinäjoen Energia Oy.

Seinäjoen keskusta-alueen kartta, jossa viiva merkitsee katuja joiden sisällä valot palavat.
Vahvennetun viivan sisäpuolella katuvalot palavat.