Sähköauto lainaan kirjastokortilla

Kuvassa etualalla valkoinen auto, taustalla näkyy Aallon kirjasto, Lakeuden Risti ja Apila-kirjasto. Sinistä taivasta.

EDIT 2.4. klo 10.30 Kaikki ajat on nyt varattu, kiitos mielenkiinnosta kaikille!

Eepee Autotalon ja Seinäjoen kaupunginkirjaston yhteinen kaksivaiheinen pilotti mahdollistaa sähköauton lainaamisen kirjastokortilla. Seinäjoen kaupunginkirjasto tekee huhtikuussa uuden aluevaltauksen, kun kirjaston asiakkailla on mahdollisuus lainata sähköauto käyttöönsä kirjaston kautta. Seinäjoen kaupunginkirjaston kumppanina lainauskokeilussa on Eepee Autotalo. Kokeilu kestää kaksi viikkoa 8.­–21.4.2024. Auto varataan kirjastosta ja sen saa päiväksi käyttöönsä Eepee Autotalosta.

Kirjasto on jakamistalouden edelläkävijä, ja monista kirjastoista on jo pitkään voinut lainata tavanomaisen kirjastoaineiston lisäksi erilaisia esineitä. Nyt kirjaston valikoima laajenee kokeiluluontoisesti myös sähköauton lainaamiseen. Liikkumisen tavat ovat murroksessa ja sähköautoista keskustellaan paljon. Kirjaston rooli on jakaa tietoa yhteiskunnasta ja uusista innovaatioista, kuten sähköautoista ja muista tulevaisuuden liikkumismuodoista. Pilotin ensimmäisessä vaiheessa järjestettiin sähköautoiluun liittyvä paneelikeskustelu Apila-kirjastossa marraskuussa ja sähköautoihin pääsi tutustumaan jo silloin. Nyt on lainauskokeilun vuoro. 

Kirjasto toteuttaa sähköauton lainauskokeilulla kestävän kehityksen tavoitteitaan. Jakamistalous on kirjaston ydintä. Meillä on pitkät perinteet lainaustoiminnasta, ja nyt laajennamme sitä uusille alueille.

kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio, Seinäjoen kaupunginkirjasto

Kirjaston perustehtävä on jakaa informaatiota. Tämä lainauskokeilu on erittäin hyvä tapa jakaa tietoa sähköautoilusta ja tuoda mukaan myös sähköauton testaaminen. Tämä innovatiivinen kaksivaiheinen yhteistyöpilotti edistää kestävää liikkumista ja luo uusia mahdollisuuksia kaupunkilaisten arkeen. On äärettömän hienoa saada toteuttaa sähköauton lainauskokeilu aiemmin toteutetun sähköautopaneelin jatkoksi.

automyyjä Essi Baillie, Eepee Autotalo

Kokeilu tukee myös Seinäjoen kaupungin strategian tavoitetta olla vuonna 2030 kestävän liikkumisen mallikaupunki. Seinäjoen kaupunki aikoo vähentää hiilidioksidipäästöjään 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Myös kirjasto kannustaa asiakkaitaan mahdollisimman vähäpäästöiseen liikkumiseen kirjastokäynneillä. Sähköauton latauspaikkoja on jo monilla kaupungin kiinteistöillä.

Kokeiluun on innoittanut Turun kaupunginkirjaston pilotti keväällä 2023, jossa kirjaston asiakkaat saivat lainata sähköauton kirjastosta.

Sähköauton varaaminen

Kokeilu kestää kaksi viikkoa 8.­–21.4.2024. Voit varata sähköauton käyttöösi paikan päällä Apila-kirjastossa tai puhelimitse p. 06 416 2318. Varauksia otetaan vastaan tiistaista 2.4. klo 10 alkaen. Sinulla tulee olla voimassa oleva Eepos-kirjastokortti ja Suomessa myönnetty voimassa oleva ajokortti. Kirjastokortilla ei saa olla lainauskieltoa.

Auton saat käyttöösi Eepee Autotalosta (os. Latvalantie 5, Hyllykallio). Laina-aika alkaa klo 10 ja auto tulee palauttaa samana päivänä klo 18 mennessä. Autoliikkeessä tehdään auton käytöstä virallinen koeajolupa. Auto on vakuutettu liikenne- ja autovakuutuksella, jossa omavastuuosuus on 650 €. Autoliikkeen henkilökunta opastaa lainaajan sähköauton käyttöön ja lataukseen ennen ajoon lähtemistä.  Käytössä on Peugeot e-208, jonka ajomatka on täydellä akulla noin 300 km.

Auto luovutetaan täydellä akulla, mutta asiakas vastaa lainauksen aikana auton mahdollisesta lisälatauksesta. Autoa voidaan ladata kaikilla julkisilla latausasemilla, latauksen kustannuksista vastaa asiakas. Autossa on latauskaapeli mukana ja lataus opastetaan lainauksen yhteydessä. Mahdollisia ongelmatilanteita varten saat toimintaohjeet autoliikkeen henkilökunnalta.

Lisätietoja kokeilusta antavat:

kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio, kirsti.lansikallio@seinajoki.fi, p. 044 754 1621 
automyyjä Essi Baillie, Eepee Autotalo, essi.baillie@sok.fi, p. 050 4719610