Retkiluisteluharrastus on kasvattanut suosiotaan parin vuoden ajan. Peräseinäjoen Kalajärven kuntoradasta on tehty talvisin jo 10 vuoden ajan jäädytetty retkiluistelurata. Lisäksi retkiluisteluun soveltuu Jääurheilukeskuksen iso tekojää, joka mahdollistaa luistelun marraskuusta maaliskuuhun.
Kalajärven retkiluistelurata kulkee tuulelta suojaisessa ja melko tasaisessa mäntymetsässä, pituutta sillä on puolitoista kilometriä ja se on valaistu. Retkiluistelurataa pidetään auki säiden mukaan tammi-maaliskuun ajan päivittäin klo 12-21, aamuisin kunnostamme rataa. Radan vieressä on kaupungin ylläpitämä kota luistelijoiden käytettävissä.
Lue lisää Kalajärven retkiluisteluradasta www.seinajoki.fi/kalajarvenretkiluistelurata
Katso juttu radasta Yle:n alueuutisista https://areena.yle.fi/1-50963151?seek=266 (Yle Uutiset Pohjanmaa 17.1.2022)
Tekojärvet eivät sovellu retkiluisteluradan tekoon
Seinäjoella on isoja tulvansuojeluun tehtyjä tekojärviä: Kyrkösjärvi, Kalajärvi sekä Hirvijärven ja Varpulan tekojärvet. Tekojärvien veden pinnan vaihtelut ovat niin isoja, etteivät ne sovellu retkiluisteluradan tekoon.
Kyrkösjärven vedenpinnan korkeus vaihtelee alkutalvella kymmeniä senttejä ja helmikuussa vedenpintaa lasketaan, että järveen saadaan tilaa kevään sulamisvesille. Runsaslumisina kevättalvina vedenpintaa on laskettu noin 1,5 m.
Kyrkösjärven rannalla sijaitsee voimalaitos ja vesivoimalaitos. Voimalaitoksen lämpimät lauhdevedet pitävät osaa järvestä sulana ja ohentavat jäätä muillakin alueilla. Vesivoimalaitoksen lähellä virtaukset aiheuttavat jään ohenemista.
Jään paksuus järvellä saattaa siis vaihdella säännöstelyn, voimalaitoksen lauhdevesien ja vesivoimalaitoksen käytön takia. Tekojärven rannoilla on varoituskylttejä lauhdevesien ja virtauksen aiheuttamista sulapaikoista.
Lue Ely-Keskuksen lausunto Kyrkösjärven jään kantavuudesta https://www.seinajoki.fi/wp-content/uploads/2022/01/Kyrkosjarven-jaan-kantavuus-Ely-keskus.pdf