Nuorten illanviettoa turvataan jälleen Festaripakan voimin

Seinäjoki Hiphop Festival järjestetään tulevana viikonloppuna 11.-12.9.2020 Seinäjoella Rytmikorjaamon alueella. Seinäjoen kaupungin ehkäisevän päihdetyön toimintamalli Festaripakka kokoaa jälleen toimijoita lisäämään nuorten turvallisuutta ja viihtymistä. Vanhempia muistutetaan keskustelemaan nuorten kanssa päihteisiin liittyvistä asioista ja kotiintuloajoista. ABC Seinäjoki nostaa ikärajaa 18 ikävuoteen vastuullisen anniskelun ja sujuvan asioinnin turvaamiseksi.

Seinäjoki Hiphop Festivalin johtaja Tom Kangas kertoo, että tapahtumassa on kiinnitetty eritystä huomiota nuorten turvallisuuteen.

– Festivaaleilla on täysin erilliset puolet ja sisäänkäynnit nuorille ja aikuisille. Järjestyksenvalvonta on ammattimaista ja sitä on tarpeeksi. Vastaavina toimii tapahtuma-alan, nuorisotyön ja sosiokulttuurisen alan ammattilaisia. Festivaalialue on takuuvarmasti turvallinen paikka nuorisolle viettää aikaa tulevana viikonloppuna.

Jotta turvallisuuden kokemus jatkuisi läpi illan, Seinäjoen kaupungin nuorisotyöntekijät ja Saappaan vapaaehtoiset jalkautuvat viikonloppuna kohtaamaan nuoria kaupungilla ja koulujen pihoilla. Vanhempia kannustetaan sopimaan pelisäännöt iltaa varten yhdessä nuoren kanssa ja olemaan saatavilla tarvittaessa.

– Sopikaa selkeät kotiintuloajat ja pitäkää nuoreen yhteyttä illan aikana. Nuorta voi käydä myös moikkaamassa paikan päällä tai sopia kuulumisten vaihdosta puhelimitse. Yksinkertaisia asioita, joilla vanhempi osoittaa, että nuoren tekemiset kiinnostavat, sanoo Henna Saunamäki Seinäjoen kaupungin nuorisopalveluista.

Vanhempien tulisi pitää puhelimessa äänet päällä ja vastata outoihinkin numeroihin, sillä soitto saattaa koskea omaa nuorta. On tärkeää myös varmistaa että pystyy hakemaan nuoren tarvittaessa kotiin. Nuoren kotiutuessa vanhemman kannattaa olla vastassa.

Viime vuosi osoitti, että Seinäjoen ABC on suosittu kohtaamispaikka nuorten keskuudessa Hiphop Festivalin aikaan ja K18 ikäraja toimi. Myös tulevan tapahtumaviikonlopun ikäraja päätettiin nostaa 18 ikävuoteen, ja järjestyksenvalvojia lisätään.

– Nostamme ikärajan 18 ikävuoteen molempina tapahtumapäivinä klo 15 alkaen. Ikärajan asettamisen myötä haluamme varmistaa, että asiakkailla on turvallista ja asiointi sujuu. Ikärajasta huolimatta perheet ovat toki tervetulleita ruokailemaan myös alaikäisten lasten kanssa, kertoo liikennemyymäläpäällikkö Kati Lehtimaa Seinäjoen ABC:ltä.

Poliisi on valmistautunut viikonloppuun lisäämällä partioita ja tehostamalla huumausainevalvontaa tapahtuma-alueen läheisyydessä.

Festaripakka on Seinäjoen kaupungin ehkäisevän päihdetyön toimintamalli, jonka avulla edistetään vastuullista juhlimista ja päihteetöntä kaupunkiympäristöä. Toiminnalla pyritään ehkäisemään nuorten päihteiden käyttöä ja lisäämään turvallisuutta erityisesti kesätapahtumien aikaan.

Kaupungin toimijoiden kanssa Festaripakkaa toteuttavat yhteistyössä tapahtumajärjestäjät, viranomaiset, paikalliset yritykset, järjestöt ja asukkaat.

Rantasaari Henna

hyvinvointipäällikkö , Hyvinvointi ja osallisuus