Kaupunki tarjoaa maksutonta liikuntaneuvontaa

Kuvassa kaksi henkilöä hymyilee toisilleen. Toinen venyttelee sinisellä jumppaalustalla ja toinen ohjaa vieressä. Taustalla keltainen jumppapallo.

Noin 80 prosenttia suomalaisista ei liiku terveytensä kannalta riittävästi. Tietoa liikkumisen terveysvaikutuksista on, mutta silti kengänpohjat eivät kulu riittävästi. Mitä, jos ei vaan ehdi, viitsi tai halua? Joskus terveydentila vaatii muutosta, mutta voimavaroja ei ole.

Jokaisen, joka kaipaa tukea muutoksessa kohti liikkuvampaa elämäntapaa, tulisi sitä saada!

Liikuntaneuvonta on tehokas ja hyväksi havaittu keino tavoittaa terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat kuntalaiset ja ohjata heidät liikunnallisen elämäntavan pariin. Kansallinen tavoite vaatii, että jokaisessa kunnassa on suositusten mukaista liikuntaneuvontaa ja jokainen saa tukea liikunnallisen elämäntavan löytämiseksi.

Seinäjoella liikuntaneuvontaa on kehitetty vuodesta 2020 alkaen. Viime vuosina yhteistyö on tiivistynyt hyvinvointialueen kanssa. Olemme muun muassa rakentaneet palveluketjua tulevaisuuden Sote-keskus hankkeen ja neuvolapalvelujen kanssa perheliikuntaneuvonnan edistämiseksi. Pilotti on saanut myös valtakunnallista näkyvyyttä ja sitä on esitelty muille kunnille. Kehitämme elintapaohjauksen palveluketjua tiiviisti hyvinvointialueen kanssa.

Tarjoamme liikuntaneuvontaa kaikille ikäryhmille perheenä tai yksilönä. Liikuntaneuvonta voi olla yksittäinen opastus tai jopa 4–12 kuukautta kestävä prosessi.
Neuvontaan voi ohjautua terveydenhuollon kautta (mm. neuvola, kouluterveydenhuolto, työterveyshuolto, perusterveydenhuolto, sairaanhoito) tai varaamalla ajan itse.

Liikuntaneuvonta sisältää useampia tapaamisia ja yhteydenottoja liikunta-alan ammattilaisen kanssa sekä liikkumista yhdessä asiakkaan toiveiden. Prosessin tavoitteena on, että asiakas motivoituu liikkumaan itselleen mieluisalla tavalla, omaa terveyttään ja hyvinvointiaan edistäen.

Liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle vähintään 3,2 miljardia euroa vuosittain. Hinta on kova myös yhdelle kunnalle – kymmeniä jopa satoja miljoonia euroja vuosittain riippuen kunnan koosta. Mikäli viisi prosenttia liian vähän liikkuvista saadaan liikkumaan suositusten mukaisesti, voidaan sen katsoa tuovan kunnalle satojen tuhansien, jopa miljoonien eurojen säästöt. On tutkittu, että neuvontaan käytetty vuotuinen summa kyetään säästämään jo neljän diabetestapauksen ehkäisyllä. Liikuntaneuvontaan sijoitettu raha saadaan takaisin tuottojen kera jo saman vuoden aikana.

Hyötyisinkö minä liikuntaneuvonnasta?
Vievätkö työt ja arjen pyörittäminen kaiken energian? Houkuttaako hissi portaiden sijaan? Haluatko vaikuttaa elintapoihisi juuri nyt? Testaa kuinka paljon olet liikuntaneuvonnan tarpeessa.

Siirry tekemään testi!

Lisätietoja liikuntaneuvonnasta

Nettisivuiltamme www.seinajoki.fi/liikuntaneuvonta

Lähdesmäki Johanna

liikunnanohjaaja , Liikunnanohjaus
Kuvassa kolme aikuista leikkii lapsen kanssa lattialla palloilla. Maassa myös kaksi vannetta ja jumppamatto.

Lähde https://liikuntaneuvonta.fi