Juureva jussipaita -näyttely Kalevan navetassa

Kolme nuorta miestä istuu vierekkäin jussipaidat yllään.

Jussipaita on Taito Etelä-Pohjanmaan oman alueensa käsityöperinnön kummikohteeksi valitsema tuote. Valitsemalla jussipaidan käsityöperinnön kummikohteeksi Taito Etelä-Pohjanmaa haluaa vahvistaa paikallisen käsityöperinnön näkyvyyttä ja alueellista kulttuuria. Yhdistys myy tuota nykyäänkin suosittua, Suomessa valmistettua villaista, perinteisesti pohjalaiseksi koettua jussipaitaa.

FT Marketta Luutonen on tutkinut väitöskirjassaan mm. jussipaitaa, mutta muuten jussipaitakulttuuriin liittyvää materiaalia ja muistitietoa on tallennettu esimerkiksi moniin museokokoelmiin yllättävän vähän. Taito Etelä-Pohjanmaassa heräsi kiinnostus selvittää jussipaidan tutkittua historiaa ja tallennettua tietoa. Yhteistyökumppaniksi tiedonkeruuseen ja tutkimiseen valikoitui luontevasti Seinäjoen museot, ja nämä kaksi tahoa ovatkin viimeisen vuoden ajan tehneet yhteistyötä selvittäen ja etsien jussipaitaan liittyviä tarinoita ja materiaalia. Samalla pyrkimyksenä on ollut tallentaa alueen elävää kulttuuriperintöä.

”Sanomalehti Ilkka-Pohjalaisessa tammikuussa 2023 ilmestyneen jussipaidoista kertovan jutun jälkeen saimme paljon yhteydenottoja ja tietoja jussipaitoja eri vuosikymmenillä valmistaneista henkilöistä tai kutomoista”, iloitsee Taito Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Marja Hemminki-Haapoja.

Juureva jussipaita -näyttelyssä esitellään jussipaidan sataa ensimmäistä vuotta tekstin, kuvien ja eri valmistajien tekemien paitojen avulla. Esillä on muun muassa Juha Miedolta lainaksi saatu jussipaita. Näyttelyssä tuodaan valokuvien avulla esille myös elävää jussipaitaperinnettä, kuten Seinäjoen lukion penkkaripukeutumista tai Rehupiikles-yhtyeen esiintymisasuja. Näyttelyä varten on kuvattu video, jossa Tuusulassa toimiva Kutomo Holopainen valmistaa jussipaitoja edelleen Taito Etelä-Pohjanmaan tilauksesta, sanoo Marja Hemminki-Haapoja.

”Toivomme näyttelyn tuottavan myös lisää tietoa jussipaidasta, sen käytöstä, tekijöistä ja siihen liittyvistä mielikuvista”, sanovat museoassistentti Henni Mäntylä ja kokoelma-amanuenssi Nina Takala Seinäjoen museoista. Museo tallentaa mielellään kokoelmiinsa sekä konkreettisia esineitä, valokuvia että jussipaitoihin liittyvää muistitietoa näyttelyn aikana ja vastaisuudessakin.

Juureva jussipaita –näyttely on esillä Seinäjoella Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan pajakäytävällä 23.5.-30.9.2023 talon aukioloaikoina. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttelyn avajaiset järjestetään Kalevan Navetassa 23.5. Avajaisten ohjelma:
Klo 16.30 Näyttelyyn tutustuminen ja kahvi
Klo 17.00 Avaussanat, Marja Hemminki-Haapoja Taito Etelä-Pohjanmaa ry, Nina Takala ja Henni Mäntylä, Seinäjoen museot
Klo 17.10 Jussipaidan juurilla, Marketta Luutonen käsityökulttuurin tutkija, FT.
klo 17.50 Musiikkiesitys
Klo 18.00 Käsityön äärellä, Keskustelua Jussipaidasta – muistoja ja tarinoita, Kikka Jelisejeff, Taitoliitto

Tervetuloa!
Lisätiedot: Marja Hemminki-Haapoja puh. 044 5454370