Yllätyskassit lähtivät matkaan

Yllätyskassit lainaan

Usean muun kirjaston tavoin innostuimme kevään aikana kokoamaan asiakkaille lainattavaksi yllätyskasseja, joihin kerätään tiettyä aihetta käsittelevää materiaalia. Kassit otettiin käyttöön kesäkuun alussa, ja tarkoitus on jatkaa ainakin tämän vuoden loppuun saakka. Ensimmäisen viikon aikana kasseja menikin jo lainaan kolmisenkymmentä.

Kassista voi löytyä romaaneja, tietokirjoja, runoja, sarjakuvia, elokuvia, musiikkia, äänikirjoja; kaikenlaista, mitä kirjaston kokoelmat pitävät sisällään. Erilaisia teemoja on tällä hetkellä jo noin 50, ja niitä syntyy koko ajan lisää. Luettavaa, katsottavaa ja kuunneltavaa voi lainata esimerkiksi tällaisista aiheista: Rakas rämä elämä, Viisaus asuu vanhoissa naisissa, Rakkautta ja piikkilankaa, Mä joka päivä töitä teen, Mitä miehistä, Tiputanssia korkojen kera, Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja Muilla mailla vierahilla. Myös asiakkaat voivat ehdottaa uusia aiheita.

Kolmissakymmenissä oleva Suvi poimi yllätyskassin mukaansa heti ensimmäisten päivien aikana. Hän sanoo olevansa lukijana melko tapoihinsa pinttynyt ja pitäytyy lainatessaan helposti tutussa ja hyväksi havaitussa. ”Yllätyskassi tekee tutustumisen uusiin juttuihin (kirjoihin ja muuhun aineistoon) hauskaksi ja jännäksi”, hän kertoo ja myöntää kuitenkin ottaneensa vähän varman päälle, kun lainasi kassin, jonka nimi viittasi hänen lempiaiheeseensa 50-lukuun. Kassin sisältö oli hänelle mukava yllätys. ”Asioiden kiinnostavuus on näköjään paljon kiinni siitä, miten ne esitellään tai minkälaiseen ”pakettiin” ne on kääritty. Esimerkiksi kirjanäyttelystä en olisi näitä kirjoja poiminut, mutta nyt ne vaikuttavat jopa kiinnostavilta.” Hän toivookin yllätyskasseja kerättävän aivan kaikista aiheista.
Kassit on koottu lähinnä aikuisille tarkoitetusta materiaalista, mutta silti – ja siksi – laukun uumenista voi aivan hyvin aina silloin tällöin putkahtaa aiheeseen sopiva lasten- tai nuortenkirjakin. Lapsille kootaan parhaillaan myös omia yllätyskasseja, joista saattaa löytyä esimerkiksi nostalgisia äidin ja isän lapsuuden aikaisia kirjoja tutustuttavaksi. Myös musiikkiosastolle on tulossa omia yllätyskasseja.
Hannele Puhtimäki

 

Aikuisten lainaussalin yllätyskassit naulakoissa.