Yksi Seinäjoki – maalla ja kaupungissa

ilmakuva Seinäjoen kaupungista kaareva horisontti taustalla.

Muistatteko vielä kuntaliitokset? Vuosina 2005 ja 2009 toteutuneiden liitosten jälkeen on pidetty useammat kunnallisvaalit, laadittu muutama kaupunkistrategia ja hyväksytty toistakymmentä talousarviota.

Seinäjoki on muuttunut. Se on kasvanut, se on investoinut ja kehittänyt palveluitaan. Seinäjoki on kaupunkina tehnyt tunnustusta saanutta yhteistyötä yritysten kanssa. Kaupunki on osallistanut asukkaitaan ja yhteisöjään mukaan kaupungin kehittämiseen. Sanalla sanoen, uusi Seinäjoki on pannut toimeksi.

Vuoden kestänyt korona-aika on haastanut Seinäjokea omalla tavallaan. Korona on vaatinut kriisinhallintaa, muutoskestävyyttä ja toisaalta kykyä huolehtia perustehtävästä myös poikkeusaikana.

Kuntaliitosten jälkeinen ja koronan aikainen Seinäjoki on osoittanut muutos- ja sopeutumiskykyään. Seinäjoki on vahvistunut, monipuolistunut ja samalla kasvanut yhdeksi yhteiseksi kaupungiksi.

Yksi Seinäjoki tarjoaa niin kaupunkia kuin maaseutua. Oman asumisen voi valita mistä vain vaihtoehdosta. Silti etäisyydet ovat vain kymmenissä minuuteissa kodin, työn ja palveluiden välillä.

Yksi Seinäjoki tarjoaa mahdollisuuden työn tekemiseen niin perinteisillä työpaikka-alueilla kuin kaupunkikeskustassa ja kylissä. Etätyöstä on tullut totta ja sen myötä työn ja työntekopaikan sidos on osin kadonnut.

Yksi Seinäjoki tarjoaa palveluita niin keskustassa kuin kaupunginosissa. Yhä enemmän palvelut ovat tarjolla verkossa, mikä tekee niistä kaikille saavutettavia palveluita.

Kaupungin ja maaseudun vastakkainasettelu on turhaa. Ja varsinkin se on sitä Seinäjoella, jossa kasvava kaupunki kohtaa elinvoimaisen maaseudun mahdollisuudet.