Karttoja, koiria ja viime vuosisadan alun naisia

Anna Englund: Lautapalttoo, 2022

Anna Englundin esikoisromaani kertoo kuolemasta ja rakkaudesta ja sijoittuu 1930-luvun Pohjanmaalle ja Helsinkiin. Ilmari tekee työkseen arkkuja, ja hänen vaimonsa Elena ompelee niihin verhoiluja. Rahat omaan elämään tulevat siis toisten kuolemasta.

Elenan hiljaiseen elämään pienessä yhteisössä tulee muutos, kun hän saa Helsingistä asiakkaakseen Lydian, joka tuntuu heti tutulta ja läheiseltä ja erittäin kiinnostavalta. Hänen lähelleen pääseminen vaikuttaa olevan kuitenkin lähes mahdotonta, koska joku kyläläisistä saisi varmasti tietää asiasta. Avioliiton ulkopuolinen suhde johtaisi käräjille, etenkin kun kysymys on kahden naisen suhteesta. Sisäinen pakko laittaa kuitenkin keksimään keinot, ja Elena matkustaa Helsinkiin kutomakonekurssille. Sen jälkeen mikään ei olekaan enää kuin ennen.

Ian Wright: Erikoiset kartat, 2022

Kirjan tekijä ylläpitää Brilliant Maps -sivustoa, joka on yksi netin suosituimmista ja vilkkaimmista kartografisista sivuista. Tähän kirjaan on koottu 100 karttaa. Ne on jaettu eri aiheisiin, esim. ihmiset ja väestö, maantiede, kulttuuri tai luonto.

Kirjan lukemalla pääset esimerkiksi tutkimaan, kuinka pienellä alueella asuu yli puolet Australian väestöstä, mihin 22 maahan Yhdistynyt kuningaskunta ei ole koskaan hyökännyt ja kuinka älyttömän pitkä maa Chile on.

Johanna Aulén: Tšernobylin koirat, 2022

Graafikkona, animaattorina ja kuvataideopettajana työskennellyt Aulén matkusti Tšernobyliin ja kirjoitti reportaasin Postia Tšernobylille – Reportaasi matkasta suljetulle vyöhykkeelle sekä tämän sarjakuva-albumin. Onnettomuudesta on tehty monia dokumentteja ja palkittu tv-sarjakin, mutta tässä teoksessa asiaa on lähestytty eri tavalla: alueelle jääneiden lemmikkien – ja vähän mummojenkin – näkökulmasta. Äkkiseltään näyttäisi siltä, että koirat ovat joutuneet oppimaan enemmän uusia elämisen tapoja kuin alueen mummot.

Kehyskertomuksessa autolastillinen turisteja lähtee tutustumaan onnettomuusalueeseen. Heidän oppaansa Volodymyr Olijnyk oli aikanaan raivaamassa onnettomuuden jälkiä. Hän kertoo nyt nuorille onnettomuuteen johtaneista tapahtumista, siitä mitä sen jälkeen sattui ja minkälaista alueella on nykyään.

Maria Peters: Kapellimestari, 2020

Kirja sijoittuu 1920- ja 1930-luvuille Yhdysvaltoihin ja Keski-Eurooppaan. Willy Wolters on nuori nainen, joka asuu New Yorkissa vanhempiensa luona ja tekee kahta työtä, jotta saisi hankittua äidilleen tarpeeksi rahaa. Willy on taitava pianonsoittaja, hänellä on absoluuttinen sävelkorva, ja hän on erittäin kiinnostunut kapellimestarin työstä. Orkesterin johtamista ei kuitenkaan pidetä hänen aikanaan naisille sopivana.

Willy ei välitä, vaan pyrkii sitkeästi tapaamaan ihmisiä, joiden avulla voisi edistää unelmaansa. Hän pääsee opiskelemaan, mutta sekä koulussa että kotona tapahtuu suuria muutoksia, joiden vuoksi hän lähtee Eurooppaan. Kirja seuraa päähenkilön peräänantamatonta taistelua kohti unelmiaan monista vaikeuksista huolimatta.

Maria Peters on hollantilainen elokuvatuottaja, käsikirjoittaja ja elokuvaohjaaja. Hän teki kapellimestari Antonia Bricosta elokuvan Conductor, johon tämä romaani perustuu. Brico oli alankomaalaissyntyinen, Yhdysvaltoihin lapsena asettunut kapellimestari ja pianisti. Hänet tunnetaan ensimmäisenä naisena, joka saavutti laajaa tunnustusta ja hyväksyntää maailmanluokan sinfoniaorkestereiden johtajana. Kapellimestari on kuitenkin romaani, eli se ei seuraa ihan tiukasti todellisia tapahtumia.

Hanna Kotila

Tarkista teosten saatavuus Eepos-verkkokirjastosta