Seinäjoen kaupunginkirjaston vuodesta 2023 on tehty toimintakertomus, jonka kirjoituksia pääsette täältä blogista kevään ja alkukesän aikana lukemaan. Kolmas bloggaus käsittelee kirjaston kestävän kehityksen työtä.
Pääkirjaston hiilijalanjälki laskettiin
Seinäjoen pääkirjaston hiilijalanjälki vuodelta 2022 on 322 tCO2e. Hiilijalanjälki kertoo toteutuneista ilmastopäästöistä. Päästöt vastaavat noin 47 kertaa maapallon ympäri autolla ajamista. Hiilijalanjäljestä suurimman osuuden, 30 %, muodostivat sähkön ja kaukolämmön ostot. Seuraavaksi suurin osuus, 26 %, tuli asiakkaiden liikkumisen päästöistä. Jos kirjastojen päästöjä verrataan keskimääräisen yliopiston, kaupan alan yrityksen ja tuotantolaitoksen hiilijalanjälkeen, on kirjaston hiilijalanjälki hyvin pieni.
Kirjastojen ympäristötyö näkyväksi ja teräväksi -hanke toteutti syksyllä Gaia Consultingin kanssa hiilijalanjälkilaskennan 14 kirjastolle ja kolmelle kirjastoautolle. Gaia Consulting on kehittämässä yleisille kirjastoille räätälöityä laskennan konseptia eli hiilijalanjälkilaskuria, jonka avulla laskenta voidaan jatkossa suorittaa itsenäisesti.
Tapahtumia ja toimintaa asiakkaille
Asiakkaille tarjottiin vuonna 2023 useita erilaisia tapoja tukea kestävää kehitystä ja elää ympäristöystävällisemmin. Alkuvuonna Etappi oli pitämässä luentoa kiertotaloudesta ja joulukuussa asiakkaille oli tarjolla mahdollisuus antaa läheiselle ekologinen lahja: esimerkiksi leffailta, lumikenkäilyretki tai peli-ilta. Kirjastosta sai valmiin lahjakortin ja tarvittavat välineet. Edellisenä vuonna suureen suosioon noussut lauta- ja palapelien vaihtoviikko toteutettiin uudelleen. Monet pelit vaihtoivat taas omistajaa ja asiakkaat kiittelivät kirjastoa tapahtuman järjestämisestä.
Lähikirjastoissa toteutettiin Lähikset tutummaksi -hankkeen avustuksella harrastustoimintaa ja suuren suosion saavuttaneet Luonto lainassa -päivät. Tapahtumapäivät toteutettiin helmikuun alussa joka lähikirjastossa. Pääesiintyjänä oli Mikko ”Peltsi” Peltola, joka kertoi luonto-ohjelmista ja -retkistä laajalle yleisölle joka kirjastossa . Lisäksi tapahtumapäivissä oli erilaisia lastenesityksiä ja toimintapisteitä.
Kirjastoissa on tarjolla monenlaisia laitteita asiakkaiden käyttöön, jolloin kaikkia ei tarvitse hankkia itse. Kirjastoissa voi esimerkiksi tulostaa, kopioida ja skannata. Pääkirjastossa voi käydä soittamassa rumpuja tai pianoa, Nurmossa taas käyttää saumureita ja ompelukoneita.
Seinäjoen kirjastoista on voinut jo aiemmin lainata liikunta- ja pelivälineitä sekä kausikortteja, roskapihtejä ja ukuleleja. Nykyään voi lainata myös kahviastiaston vaikkapa perhejuhliin. Uusimpia lainattavia esineitä ovat lapio ja monitoimivarsi, johon voi kiinnittää haran ja kuokan.
Kirjasto on myös mukana Seinäjoen perusopetuksen uudistetussa kestävän kehityksen Kärppä-ohjelmassa, jonne kirjastolaiset ovat koonneet ekolukudiplomin tarjolle kaikille yläkouluille ja alakoulujen 5.–6.-luokille. Ekolukudiplomikirjoja oli myös monissa kirjastoissa syksyllä esillä. Ylen Miljoona roskapussia -kampanjaan kirjastot osallistuivat jakamalla roskapusseja ja lainaamalla roskapihtejä.
Ylistaron kirjastossa kokeiltiin alkuvuodesta vaihtopistettä, johon asiakkaat saavat tuoda tarpeetonta aineistoa ja josta saa kuka tahansa ottaa itselleen mieluisaa aineistoa. Kokeilu oli niin tykätty ja vaihtopisteestä tulee edelleen jatkuvasti hyvää palautetta, joten vaihtopiste otettiin pysyvästi käyttöön. Aallon kirjastossa vaihtopiste on ollut jo vuosia.
Kaikissa kirjastoissa pidettiin myös luonto- ja kestävyysasioita esillä aineistonäyttelyissä.
Kirjaston henkilökunta kestävän kehityksen toimissa
Seinäjoen kirjastolla on ekotiimi, johon kuuluu jäseniä eri toimipisteistä ja osastoilta. Tiimi suunnittelee toimintaa sekä asiakkaille että omalle henkilökunnalle. Tiimin jäsenet edustavat kirjastoa kaupungin kestävän kehityksen ryhmässä.
Vuoden 2023 kirjaston työyhteisöpäivän teemana oli kestävä kehitys. Aamupäivällä kuultiin aiheesta luento ja saatiin teemaan sopivia kirjavinkkejä. Iltapäivällä oli mahdollisuus valita erilaisista toiminnoista, esim. roskakävely, apilan siementen kylväminen kävelylenkin varrelle tai aiheeseen liittyvien videoiden katsominen. Koko porukalle pidettiin lajittelubingo.
Ekotiimi kokosi uusien kirjastolaisten perehdytyksen ekovartin, jossa käydään läpi perusasioita ekologisuudesta kirjastoissa. Lisäksi annetaan ihan konkreettisia vinkkejä esimerkiksi työkäytäntöihin, tapahtumien järjestämiseen tai kestävään liikkumiseen liittyen.
Syksyllä aloitti henkilökunnan ilmastolukupiiri, joka kokoontui kaksi kertaa. Lukupiirissä keskusteltiin Vihreän kirjaston ilmastolukuhaasteen kirjoista. Ensimmäisellä kertaa tutkittiin ilmastoteemaa kaunokirjallisuudessa ja toisella kerralla luettiin luonnonsuojelusta ja luontosuhteesta. Osallistujat lukivat teemaan eri kirjoja, joten samalla kertaa tuli tutuksi useita eri teoksia.