Vielä ehtii tutustua moneen kiinnostavaan persoonaan

Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaaste vuosimallia 2021 houkuttelee tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja heidän kohtaloihinsa. Edellisvuosien tapaan luku- tai kuunteluaikaa on vuodenvaihteeseen saakka. Kaikkiaan 30 vaihtoehdosta voi valita vähintään 25 kohtaa.

Valmis lista tulisi palauttaa kirjastoon 7. tammikuuta 2022 mennessä, jos haluaa osallistua kirjakaupan lahjakortin arvontaan. Haasteen Facebook-ryhmässä lukemansa kirjat esitelleiden tulee myös lähettää listansa kirjastoon päästäkseen mukaan arvontaan.

Jotkut osallistujat ovat saaneet valmiiksi jo ensimmäisen listansa ja joko palauttaneet vihkosen kirjastoon tai julkaisseet luettelon lukemistaan tai kuuntelemistaan kirjoista somessa. Toisilla urakka on vielä kesken. Haastevihkoa on tietenkin lupa täyttää myös omaksi ilokseen, jos siltä tuntuu. Siitä voi myös poimia aiheita, joista etsii käsiinsä luettavaa. Haasteen tarkoitus on ennen muuta innostaa lukemaan ja kuuntelemaan äänikirjoja.

Oma listani alkaa täyttyä. Olen valinnut luettavaa tavalliseen tapaan joko niiden tietojen perusteella, joita minulla on kirjasta tai kirjailijasta tai sitten sattumanvaraisesti. Vasta kirjaa lukiessani olen usein huomannut, että päähenkilö tai muu keskeinen henkilö sopisi tiettyyn haastekohtaan. Tälläkin tavoin lista on näyttänyt täydentyvän mukavaan tahtiin.

Tekstissä vinkatut kirjat ruohikolla.

Vinkiksi muutamia poimintoja omalta listaltani:

Jukka-Pekka Palviainen: Kaikella kunnioituksella (3. kohta: yksineläjä). Romaani kahdesta juuri isänsä menettäneestä aikuisesta sisaruksesta, Tuomaksesta ja Kaisasta. Tarinassa on huumoria, mutta myös surua, epäonnistumisia ja kaipausta.

Édouard Louis: Ei enää Eddy (5. kohta: sukupuoli- tai seksuaalivähemmistön edustaja tai 8. kohta: maaseudun asukas). Ranskalaisen kehutun kirjailijan omaelämäkerrallinen romaani, joka kertoo ankeissa oloissa elävän pojan kasvutarinan.

 

Kati Kovács: Quo vadis, Katalin? (14. kohta: taitelija tai 17. kohta: seikkailija). Sarjakuvaromaani, jossa Katalin muuttaa Suomesta Roomaan ja törmää latinokulttuurin moniin puoliin.

Naoise Dolan: Jänniä aikoja (24. kohta: opettaja, opiskelija tai oppilas tai kohta 5: sukupuoli- tai seksuaalivähemmistön edustaja). Dublinilainen Ava opettaa Hongkongissa englantia kunnianhimoisten ja rikkaiden perheiden lapsille. Hän tutustuu muun muassa brittiläiseen investointipankkiiri Julianiin ja paikalliseen juristiin, Edithiin, ja saa aikaan mutkikkaan ihmissuhdekuvion.

Emma Rous: Täydelliset vieraat (20. kohta: muusikko tai musiikin harrastaja). Jännitys tiivistyy kartanossa, jonne työtön näyttelijä Sadie Langton on saanut erikoisen kutsun. Tarina etenee kahdessa aikatasossa, joiden välillä on kolme vuosikymmentä. Kuvio selviää lukijalle vasta vähitellen, niin kuin kunnon jännärissä kuuluukin.

Sirpa Pukkinen

Lisätietoja lukuhaasteesta