Uusi lukuhaaste menee tunteisiin

Kärsiikö romaanihenkilö lukemassasi kirjassa epävarmuudesta tai kihiseekö hän kateudesta? Tunteeko hän olonsa peräti onnelliseksi vai jyllääkö mielessä syyllisyys tai katkeruus? Onko hän täynnä rohkeutta tai heittäytynyt haaveelliseksi? Löysitkö luettavaksi kiinnostavan tietokirjan masennuksesta tai voimia antavasta toivon tunteesta?

Seinäjoen kaupunginkirjaston vuoden 2024 lukuhaasteessa keskitytään tunteisiin. Entiseen tapaan valinnan voi tehdä 30 eri kohdan välillä. Haasteen suorittamiseen riittää, kun on lukenut tai kuunnellut 25 eri haastekohtaan sopivaa kirjaa.

Jo mainittujen tunteiden lisäksi haastevihossa on muun muassa seuraavia vaihtoehtoja: empatia tai sympatia, hengellisyys, huolettomuus, pelko, rakkaus tai hellyys, turvattomuus, vapaus ja pettymys.

Tunteista kertovien kirjojen poimimiseen on useita tapoja. Täsmäiskuja suosivat voivat etsiä eri kohtiin sopivia opuksia Eepos-kirjastojen verkkopalvelusta, johon kirjastolaiset ovat myös koonneet vinkkilistoja eri tunnetiloja käsittelevistä kirjoista. Somessa voi myös entiseen tapaan jakaa omia lukukokemuksiaan ja vinkata niitä muillekin. Yhtä hyvin voi valita lukemisensa samoilla perusteilla kuin aiemminkin ja miettiä lukiessaan tai kuunnellessaan, mihin haastekohtaan kyseinen kirja voisi sopia.

Lukuhaaste on tarkoitettu kaikenikäisille. Myös kaikki kirjallisuuden lajit ovat sallittuja, joten luettavaksi voi valita tietokirjojen ja romaanien lisäksi myös esimerkiksi sarjakuvia tai runoja. 

Lukuaikaa on koko vuosi 2024. Vähintään 25 kohtaa suorittaneiden ja lomakkeen 7. tammikuuta 2025 mennessä kirjastoon palauttaneiden kesken arvotaan palkinto. Täytettäviä haastevihkosia on saatavilla Seinäjoen kirjastoista. Sähköiseen, tulostettavaan versioon pääsee käsiksi kirjaston kotisivujen kautta.

Viime vuonna luettiin muutoksista

Vuoden 2023 lukuhaaste innosti lukemaan tai kuuntelemaan muutoksiin liittyviä kirjoja. Muutoksia oli ehdolla monenlaisia: kirjan henkilöiden omassa elämässä tapahtuvia tai yleisempiä, yhteiskuntaa tai ympäristöä muokkaavia muutoksia. Haastekohtia oli 30, arvontaan osallistuminen edellytti 25 kohdan suorittamista.

Haastevihkojen menekistä päätellen moni innostui haasteesta. Kaikki eivät kuitenkaan palauttaneet aikaansaannostaan kirjastoon, vaan täyttivät kohtia omaksi ilokseen tai hakivat haastevihkosta lähinnä sytykettä lukemisharrastukseensa.  Vihkosia palautettiin tai omia listoja jaettiin somessa kaikkiaan 90. Kirjakaupan lahjakortin voitti Minna N., Onnea!

Kiitos kaikille teille, jotka lähditte mukaan haasteeseen. Kiitos myös lämmittävästä palautteesta, jota olemme haasteesta saaneet. Mukavia luku- ja kuunteluhetkiä myös alkaneena vuotena.

Sirpa Pukkinen